AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Miso soppa misosoppa

Miso soppa misosoppa Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong. Vidare kan man ha i 10 cm konbu som är ett torkat sjögräs.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 16)
4 portioner miso soppa misosoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 1 liter vatten eller grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 10 cm konbu sjögräs
  • 1 tsk Dashi-buljongpulver
  • 5 msk Misopasta
  • 5 msk Wakame alger eller andra alger
  • 200 g tofu naturell
  • 0,5 liten purjolök eller salladslök
  • 3 msk ljus japansk sojasås (valfritt)

Tillagning:

  1. Lägg konbu-algen i vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Plocka upp konbu-algen och spara ev. till annat eller släng. Istället för vatten kan du använda hemgjord buljong eller en buljongtärning av grönsak eller kyckling.
  2. Blanda i dashipulver, misopasta och alger i soppan. Låt sjuda minst 5 minuter.
  3. Skär under tiden tofun i tärningar. Tillsätt i soppan och låt bli varma.
  4. Skölj, rensa och finstrimla purjolök eller salladslök. Strö över soppan.
  5. Smaka av soppan med ljus soja (som ger sälta).
  6. Servera misosoppan varm i skålar. Traditionellt så dricks soppan. Tofun mm. äts med pinnar fast det går ju bra med sked också.


 

Fler recept ur samma kategori som Miso soppa misosoppa:

Kycklingsoppa med curry
Kycklingsoppa med curry. En redd soppa med kycklingkött med smak av curry och fänkål med grönsaker som potatis, paprika, zucchini. Kycklingsoppan passar till vardags som lunch, till lunchlåda, kvällsmat eller soppbuffé.
Mald fänkål och lite curry sätter god smak på kycklingsoppa. Hela fänkålsfrön kan du krossa i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som en brödkavel.
Basen till kycklingsoppan görs av kycklingbuljong (ev. buljongtärning), mjölk och lite grädde. Vidare kryddor, grönsaker och kyckling förstås.
Soppan är perfekt att göra på rester av stekt eller grillad kyckling.
Istället för buljongtärning och vatten kan du använda egen höns- eller kycklingbuljong. Förslag är att koka en hel kyckling eller höns i 2 timmar med en slantad morot, en klyftad lök, en fjärdedels rotselleri, några stjälkar persilja samt några korn vitpeppar. Ta upp kycklingen och spara buljongen och använd en del till soppan. Plocka kycklingkött från kycklingen och använd en del till soppan.
Paprikasoppa med curry och kokos
Paprikasoppa. Soppa med röd paprika, kokosmjölk, curry, chili och potatis. God, mättande, nyttig och prisvärd paprikasoppa till lunch, förrätt eller enkel middag.
Servera gärna paprikasoppan med ett gott bröd samt pålägg. Du kan också göra bagels till som på bilden. Rosta då bagelshalvor, bre på färskost, skivad gurka, salt, peppar samt ev. skinka. Lägg ihop och halvera med kniv.
Skölj och skrubba paprikorna i varmt vatten innan du använder dem. Väljer du ekologisk paprika är det inte nödvändigt.
Morotssoppa med spiskummin och kokos
Morotssoppa med spiskummin och kokos. En morotssoppa som är nyttig, billig och god.
Räkna 6-12 morötter ca 1 kg.
Passar till 4 lätta huvudrätter eller 6 förrätter. Servera med varmt bröd som ex. ciabatta eller baguette. Gärna med färskost med örter.
Vid servering av morotssoppan kan du också ha en msk matyoghurt eller creme fraiche i varje tallrik vid servering.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Sashimi med lax
Sashimi med lax. Servera en tallrik eller fat skivad färsk med japanska tillbehör. Gott som förrätt.
Sashimi är rå lax med inlagd ingefära, soja och wasabi.
Rå lax är det säkrast om man fryser i något dygn innan den serveras rå (då dör eventuella men ovanliga parasiter). Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig färsk lax ändå varit fryst en gång så fråga i affären.
Sashimi är också gott som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet.
Vill du ha en variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.
Tempura
Tempura - friterade grönsaker och fisk med dip. Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Blanda gärna olika sorters fisk ex. 2 portionsbitar laxfiléer, 2 portionsbitar torsk och 1 filé rödspätta.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Överkurs är att blanda en specialdipp till tempuran som är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.
Eventuellt kan man bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Förutom grönsakerna nedan kan man använda blomkål i buketter, broccoli i buketter, paprika i ringar, kinder eller som du vill samt klyftad lök och morot - skuren i stavar. Välj förslagsvis 4 sorter och 200 gram av varje.

Rå lax Sashimi
Rå lax Sashimi på japanskt vis med skivad rå lax, inlagd ingefära, wasabi och ljus soja. Gott till förrätt eller buffé (istället för rökt eller gravad lax på julbord, påskbord eller till midsommar). Räcker till minst 4 personer på buffé.
Rå lax som odlad ex. Salma lax behöver ej frysas. Viltfångad lax däremot ska alltid frysas ett dygn innan servering.
Se alla recept ur kategorin Japansk mat
Linssoppa linsoppa
Linssoppa är enkelt, snabbt och mättande. Soppa med linser, potatis och lök blir mustig, nyttig och god.
Potatis i linssoppan är valfritt. De ger dock god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
Lite timjan eller en halv tesked curry eller garam masala ger också god smak åt linssoppa.
Gott i linssoppa är också krossade tomater och gurkmeja. Morötter, rotselleri och palsternacka funkar också.
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser så kan du spara och ha i kyl eller frys. Då dubblar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.
Blomkålsmos
Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Mos på blomkål kan du servera till det mesta där potatismos passar som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).
Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Lammcurry
Lammcurry. Detta recept på indisk lammgryta med curry sk lammcurry smaksätts med en torr curry av hela kryddor som rostats och malts.
Istället för hemgjort currypulver kan du ta garam masala och vanlig curry efter smak.
Currygryta med lammkött kan dubblas och grytan frysas in. Currypulver kan med fördel dubbleras så att du har ett gott currypulver till annat. Glöm då inte att lägga till gurkmeja och paprikapulver.
Köttslag kan varieras till nötkött eller viltkött som älg eller rådjur.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja och toppat med rostad lök, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Vegansk raita
Vegansk raita. Utan yoghurt men med Oatly fraiche. En indisk röra med tärnad gurka, tomat, ingefära och spiskummin som passar till indiska grytor, linsgrytor och annan stark mat. Även god som sås och grönsakstillbehör till grillad, friterad eller stekt mat.
Nässelsoppa soppa med nässlor
Nässelsoppa är nyttig, billig och god. Soppa med nässlor kan såklart göras på flera vis och serveras vid olika tillfällen.
Nässelsoppa passar både till vardags med ägg på klassiskt vis, till soppmiddag med gott nybakt bröd och färskost, till fest med lax och grädde till gott vitvin.
Du kan piffa upp nässelsoppan med något krm riven muskot.
Serverar du nässelsoppan som förrätt kan du ha ägghalvor som vanligt men lägga till någon msk räkor, eller två snurrade laxskivor rökt eller gravad lax, toppa med någon msk färskost, ricotta eller keso eller smula över fetaost. Vidare kan du ha i en dl vitvin för att matcha vinval. Vin som passar till nässelsoppa är ex. Chablis eller Chardonnay.
Du kan också mixa och passera nässelsoppan genom ex. ett durkslag. Då behöver du ren kraftfull mixer typ matberedare som kan slå sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer blir det bara trådiga nässelfibrer.
Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper. Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbotten.
Räkna runt 2 liter löst sammanpressade nässlor till nedan recept. Eller runt 5 dl förvällda nässlor.
Istället för schalottenlök kan du ta 1 gul lök eller 15 cm purjolök.
Choucroute surkålsgryta från Alsace
Choucroute surkålsgryta från Alsace. Här med fläsklägg, korv, rökt fläsk, potatis samt senap. Och surkål såklart.
Man kan ta valfria charkuterier och värma med surkålen ex. andra korvar, rimmat rökt fläsk, färskt rimmat fläsk, skinkbog (rimmad bogbladsstek - räkna 750 gram om den är urbenad) istället för fläsklägg, toppa anklever (lyx), fransk blodkorv, leverkorv med mera. Klassiskt är att ha tre olika sorters korv men det är såklart valfritt.
Stekt korv som passar till är Strasburg, Bratwurst, Nurnberger rostbratwurst, Boudin (fransk blodkorv). Isterband är också gott till.
Räkna runt 1 kg fläsklägg med ben eller skinkbog. Du kan ta 2 små framlägg eller 1 större baklägg.
Du kan göra hemgjord surkål - sök recept här på receptfavoriter eller köpa färdig surkål - helst den på burk som är mildare.
Surkålen behöver inte koka en hel timme om du ej har tid - den kan ätas direkt som den är eller när den kokats några minuter med kryddorna.
Gott i chocrout är även ett klyftat äpple.
Vitt vin från Alsace som Riesling eller Tysk kall lageröl passar bra till surkålsgrytan.
Choucroute är franska för surkål. Choucroute garnie är surkål som är garnerad med tillbehör som här - charkuterier och annat gott.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Marinerad fänkål
Marinerad fänkål är gott som tillbehör till fisk, kött med mera och som tillbehör till buffe. Nyttigt och enkelt att laga.
Vårrullar
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Laga gärna söt chilisås, plommonsås, soja eller asiatisk dressing (se recept här på receptfavoriter) till servering.
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Grönsakswok
Grönsakswok. Asiatisk wok med blandade grönsaker i god woksås. Ingefära, chili, vitlök, soja, hoisinsås samt sesamolja sätter god smak på grönsaker som rödlök, purjolök, paprika, morot, vitkål samt böngroddar.
Grönsakswoken är god med ris som jasminris eller blanda med kokta nudlar. Andra alternativ är råris, basmatiris, nudlar eller kokt vete.
Strimlat stekt ägg på toppen är gott och nyttigt att toppa grönsakswoken med men kan såklart uteslutas.
Hoisinsås är en kinesisk söt plommonsås som ger god smak åt wok. Kan uteslutas men tillsätt då gärna ostronsås eller annan sås efter smak.
Andra grönsaker som passar i grönsakswok är bambuskott, pak choy, rödkål, minimajs mm.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Seitan Stroganoff
Seitan Stroganoff. En vegan och vegetarisk Stroganoff med seitan (vetegluten-strimlor), krossade tomater, kokosmjölk, grönsaker, vitlök och chili.
Vill du göra det lite lättare kan du köpa färdig seitan samt frysta wokgrönsaker.
Dubbla gärna seitanreceptet och spara seitan-strimlor till nästa gång du ska laga seitan. De kan frysas eller förvaras i marinaden i kylen flera dagar.
Vegetarisk linsgryta
Vegetarisk linsgryta med grönsaker som potatis, paprika, svamp och vårlök. En variant på indisk dahl med mer grönsaker. Andra goda grönsaker att ha i är slantade morötter, buketter av blomkål och broccoli, strimlad purjolök, bladspenat, gröna bönor, vaxbönor, bok choy osv.
Gott med bröd att doppa i grytan samt sallad med yoghurt smaksatt med mynta och citron.
Senapsdressing
Senapsdressing. En klassisk fransk vinägrett med Dijonsenap, vinäger, olivolja, salt och peppar.
Desto bättre kvalité på olivolja och vinäger desto godare dressing. Välj extra virgin kallpressad olivolja. Vidare en finare vinäger som vit balsamvinäger. Nymalen svartpeppar är också att föredra.
Dressingen håller sig länge i kylen ex. i en glasburk, plastburk eller glasflaska. Det kan därför vara en bra idé att blanda en större mängd dressing att ha till nästa gång.
Blanda ej dressingen med salladen förrän precis innan servering. Annars slokar salladsbladen av saltet och vinägern.
Gott i senapsdressing är också torkad dragon samt flytande honung.

Se alla recept ur kategorin Veganmat
Broccolisoppa med purjolök
Broccolisoppa med purjolök, grönsaksbuljong, mjölk, grädde, crème fraiche med mera.
Mixa broccolisoppan med stavmixer - lämna lite klumpar eller mixa den helt slät. Det går också att servera soppan utan att mixa den.
Broccolisoppan kan smaksättas med örter som hackad persilja, oregano eller dragon; tryffelolja; chiliflakes; curry eller pesto.
Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. baguette med ost eller färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du kombinera broccolin med andra grönsaker i efter tycke och smak. Goda varianter är med skivad potatis, morot, palsternacka, kålrot och rotselleri.
Serverar du broccolisoppan i finare sammanhang kan du garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätta med några droppar tryffelolja som på bilden.
Smulad ädelost är också gott att smaksätta broccolisoppa med.
Gillar du stark och het mat är ett tips att servera soppan med en skål finhackad röd chili fräst i några msk smör. Så kan varje gäst själv tillsätta önskad mängd chili i sin soppa.
Ingefärspäron
Ingefärspäron. Inkokta päron i sockerlag smaksatt med färsk ingefära, kanel och vanilj. Gott med glass eller vispad grädde till dessert.
Ingefärspäronen kan också sparas i glasburk svalt och mörkt. Se till att de täcks av sockerlag. Håller sig flera månader och blir bara godare. Öppnad burk förvaras i kyl.
Räkna ett medelstort päron per portion. Om du vill kan du dela dem i halvor.
Päron blir snabbt övermogna så att lägga in dem i smaksatt sockerlag är ett bra sätt att ta hand om päronen innan de blir dåliga. Detta var vanligt förr om man på kort tid fick en stor skörd päron att ta hand om.
Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Grillspett med vit fisk
Grillspett med vit fisk - här Msc-märkt hälleflundra - med tomater och rödlök. Goda fiskspett serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås.
Fiskspetten kan lagas med annan vit fast fisk samt även serveras med valfria andra tillbehör efter tycke.
Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.
Blomkålssoppa
Blomkålssoppa. Enkel, snabb och god soppa på blomkål. Hemlagad blomkålssoppa blir både nyttig och billig.
Blomkålssoppa är gott till lunch eller middag.
Med en skvätt grädde och tryffelolja så blir blomkålssoppa en festsoppa till förrätt eller soppmiddag.
Servera med blomkålssoppan med ett gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Ta ett huvud blomkål som jag räknat med väger ca 700 gram.
Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong, kycklingbuljong (1 buljongtärning och vatten) eller mandelmjölk, sojamjölk eller Oatly havremjölk. Istället för grädden kan du ta sojagrädde eller Oatly Imat havregrädde.
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein
Vegetarisk Stroganoff med sojaprotein. Sojaprotein sojakuddar kan du köpa torkat i påsar.
När du ska tillaga det blötlägger du det i några minuter och sedan kan du använda det i alla recept. Sojaprotein är nyttigt, har högt näringsvärde och gott tuggmotstånd. Det smakar inget i sig utan smakar vad man tillagar det med. Jättegott att ha i grytor eller som här istället för falukorven i Stroganoff.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat
Rostade kikärtor
Rostade kikärter eller kikärtor. Rosta dina egna kikärter. Gott och nyttigt istället för chips och godis.
Servera rostade kikärter som drinktilltugg, snack eller godis.
Det är valfritt att smaksätta dem med vilök och paprika. Extra gott är rökt paprikapulver. Vidare kan man ha i starkt paprikapulver.
Bönburgare vegetariska burgare vegoburgare
Bönburgare, vegetariska burgare eller vegoburgare med tips på tillbehör. Grillade eller stekta.
Vegoburgare utan ägg får du om du istället dubblar andelen maizena. Vegan majonnäs med senap kan du också göra till.
Bönburgarna kan också stekas i olivolja istället för att grillas.
Koka helst egna bönor innan du lagar bönburgarna. Räkna ca 800 gram hemkokta bönor till nedan recept.
Ägg kan bytasmot äggersättning eller mer maizena för vegan variant.
Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook