AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Miso soppa misosoppa

Miso soppa misosoppa Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 portioner miso soppa misosoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 1 liter vatten + 10 cm konbu, torkat sjögräs eller byt mot en liter kycklingbuljong, grönsaksbuljong eller fiskbuljong (ev. gjord med buljongtärning)
  • 1 tsk Dashi-buljongpulver
  • 5 msk Misopasta
  • 5 msk Wakame alger eller andra alger
  • 200 g tofu naturell
  • 0,5 liten purjolök eller 2 salladslökar
  • 3-4 msk ljus sojasås (valfritt)

Tillagning:

  1. Lägg konbu-algen i vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Plocka upp konbu-algen och spara ev. till annat eller släng. Eller använd hemgjord buljong eller en buljongtärning.
  2. Blanda i dashipulver, misopasta och alger i soppan. Låt sjuda minst 5 minuter.
  3. Skär under tiden tofun i tärningar. Tillsätt i soppan och låt bli varma.
  4. Skölj, rensa och finstrimla purjolök eller salladslök. Strö över soppan.
  5. Smaka av soppan med ljus soja (som ger sälta).
  6. Servera misosoppan varm i skålar. Traditionellt så dricks soppan. Tofun mm. äts med pinnar fast det går ju bra med sked också.


 

Fler recept ur samma kategori som Miso soppa misosoppa:

Morotssoppa med parmesan
Morotssoppa med parmesan och räkor. En god soppa med morot, potatis och grädde smaksatt med riven parmesanost och här toppad med räkor (men de kan uteslutas).
Välj helst ekologiskt odlade svenska morötter som har god fyllig söt smak.
Morotssoppan passar till lunch, soppbuffé eller förrätt till middag.
Ett gott bröd som baguette eller surdegsbröd passar till. Salt tapenade är då gott som pålägg till brödet då det passar till söta morotssoppan.
Morotssoppa med spiskummin och kokos
Morotssoppa med spiskummin och kokos. En morotssoppa som är nyttig, billig och god.
Passar till 4 lätta huvudrätter eller 6 förrätter. Servera med varmt bröd som ex. ciabatta eller baguette. Gärna med färskost med örter.
Vid servering av morotssoppan kan du också ha en msk matyoghurt eller creme fraiche i varje tallrik vid servering.
Bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa
Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Istället för vitt vin kan du ta 0,5 dl vitvinsvinäger och öka mängden vatten eller fiskbuljong till 1 liter.
Du kan ta andra fiskar som plattfisk, gös, havsabborre osv. Har du hel plattfisk, vit fisk och torskfisk så filear du dem och tillsätter fiskskrovet samt huvudet (utan gälar) i grytbasen från början när du fräser grönsakerna. Lax blir det ej så god fiskbuljong av Plocka sedan upp fiskskrov och huvud när det kokat med i .
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven fiskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna fisk som är krav eller msc märkt.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Koka sushiris
Koka sushiris i kastrull eller riskokare till egen sushi. Receptet nedan räcker till mer än 4 bitar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 - 6 personer. Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång.
Grillspett Teriyaki med Entrecote
Grillspett Teriyaki med Entrecote. Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.
Tempura med kyckling
Tempura med kyckling och grönsaker. Knapriga och goda bitar av kyckling och grönsaker som friterats med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Se alla recept ur kategorin Japansk mat
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Fyllig ostbricka med rött vin
Fyllig ostbricka med rött vin. Hårda smakrika ostar passar med rött vin. Här lite tips. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Till rött vin passar hårda och mellanhårda ostar tycker jag. Brie, camembert tycker jag passar bättre med vitt vin. Jag har valt goda ostar till rött vin nedan. Man kan givetvis ta andra som Parmesan, Munster eller Neufchatel osv.
Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage.
Päron, druvor och exotiska frukter gör inte ost och vin rättvisa.
Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
Man brukar räkna 30 gram ost per person till ostbricka med fler än 3 ostar. Annars får du ju ta lite mer ost.
Kokta och marinerade skärbönor
Kokta och marinerade skärbönor med olivolja, vitlök, rödlök och balsamvinäger. Blir också gott med vaxbönor, haricots verts eller bondbönor.
Gott och enkelt att laga på färska eller frysta skärbönor. Vaxbönor och haricots verts kokar du i ca 5 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, släger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Moussaka auberginegratäng
Moussaka är en grekisk gratäng med aubergine, potatis, köttfärs, ostsås och tomat.
Rotfruktsoppa rotfruktssoppa
Rotfruktsoppa. Enkel, snabb och god soppa på rotfrukter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås.
Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt. Gärna serverad med gott bröd som ex. hembakt grissini, baguette eller foccacia.
Rotfruktssoppan är god med nybakt bröd med smör och ost eller färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - förslag är vitlök, purjolök eller blomkål.
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Vegetarisk pizza i långpanna
Vegetarisk pizza i långpanna. Hembakt pizza bakad på riktig jäst deg med god tomatsås, topping och ost.
Gott till pizza är någon sallad. Du kan göra egen pizzasallad av vitkål; eller ta lite gröna blad som ruccola, mache eller annan blandad grönsallad samt blanda med olivolja och balsamvinäger. Vidare är en bönsallad av kokta marinerade bönor gott till pizza.
Annat gott på pizzan är: kalamataoliver, inlagd eller färsk röd paprika, skivad tomat, färsk eller inlagd ananas i bitar, skivade färska eller inlagda champinjoner, inlagd kronärtskocka i bitar och hackad pepperoni.
Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Exempelvis ruccolasallad - skölj salladen noga innan; vitlökssås - blanda matyoghurt med pressad vitlök; bearnaisesås; fetaost i tärningar; torkad oregano; färsk basilika; och/eller riven parmesanost.
Linssoppa linsoppa
Linssoppa är enkelt, snabbt och mättande. Soppa med linser, potatis och lök blir mustig, nyttig och god.
Potatis i linssoppan är valfritt. De ger dock god smak, reder soppan lite och gör soppan lite matigare.
Lite timjan eller en halv tesked curry eller garam masala ger också god smak åt linssoppa.
Gott i linssoppa är också krossade tomater och gurkmeja. Morötter, rotselleri och palsternacka funkar också.
Koka gärna linssoppa av ett helt paket linser så kan du spara och ha i kyl eller frys. Då dubblar du receptet i en stor kastrull (beroende på förpackning) och spär ev. med mer vatten och smakar av med salt och kryddor på slutet.
Tempura
Tempura - friterade grönsaker och fisk med dip. Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Överkurs är att blanda en specialdipp till tempuran som är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.
Eventuellt kan man bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Tabbouleh med hirs
Tabbouleh med hirs. En glutenfri tabbouleh. En slags sallad med kokt hirs, persilja, tomat, citron och rödlök.
Ett gott tillbehör till det mesta. Kan serveras ljummen eller kall.
Gott i är även hackad mynta och tärnad gurka.
Morotssoppa med Oatly havremjölk
Morotssoppa med Oatly havremjölk. En god soppa med morot och vegetabilisk havremjölk, havregrädde, potatis och vitlök.
Välj helst ekologiskt odlade svenska morötter som har god fyllig söt smak.
Morotssoppan passar till lunch, soppbuffé eller förrätt till middag. Soppan passar veganer, vegetarianer och alla andra som gillar god morotssoppa.
Oatly havremjölk och havregrädde hittar du som Oatly havredryck och Oatly Imat och funkar samt smakar finfint istället för vanlig mjölk och grädde.
Ett gott bröd som baguette eller surdegsbröd passar till. Salt tapenade är då gott som pålägg till brödet då det passar till söta morotssoppan.
Vegetarisk pasta med svamp och ärtor
Vegetarisk pasta med svamp, ärtor, lök och vitlök. Istället för spagetti kan du ta annan valfri pasta.
Gott till är hackad bladpersilja samt riven ost som parmesan eller grana padano. Servera gärna ett gott bröd till.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Ärtsoppa med rimmat fläsk
Ärtsoppa med rimmat fläsk. Hemlagad ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat.
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Pastadeg hemjord pasta
Pastadeg eller hemjord pasta. Recept på hemlagad pasta.
Hemgjord pastadeg kan du göra till tagliatelle, raviolis, lasagne eller tortellini med.
Prova färsk pasta med pesto. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Pasta med räkor och spenat
Pasta med räkor och spenat. En god pasta till fest eller vardagsmys. Pastasåsen är en vitvinssås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.
Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta.
Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. en chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Egen fiskbuljong fiskfond hemgjord
Egen fiskbuljong eller hemgjord fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong.
Överbliven buljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa.
Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot.
Vittvin kan man också ha i såklart.
Fiskbuljong är lätt att göra sås med. Fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitvin, fiskbuljong och grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och ev. hackad dragon.
Stekt skrubba med skirat smör
Stekt skrubba med skirat smör, pepparrot och hackade rödbetor och citron. Gott med kokt broccoli, cocktailtomater samt kokt potatis.
Flundra, skrubba eller skrubbskädda är med på Naturskyddsföreningens Ät gärna-lista och alltså helt ok att njuta av med gott samvete.
Här har jag stekt hela skrubbor med ben utan huvud. Om du vill kan du rensa bort ev. rom.
Serverar du till barn så hjälp dem rensa fisken när den är stekt.
Rödbetsjuice
Rödbetsjuice. Råsaft eller juice från råa rödbetor är mycket gott och nyttigt. Du behöver en råsaftcentrifug.
Gott är att smaksätta rödbetsjuicen med lite färsk ingefära. Håller sig i kylen.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat
Marinerade vita bönor
Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.
Gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.
Även gott med andra bönor eller en blandning. Vidare kan du koka egna bönor och då blir det ännu godare.
Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Vit bönsoppa med pilgrimsmusslor
Vit bönsoppa med pilgrimsmusslor. En god och lyxig förrätt. God soppa på vita bönor smaksatt med tryffelolja med svarta belugalinser toppat med grillade pilgrimsmusslor.
Soppan är också smidig att öka på till många portioner om du har många gäster.
Bönsoppan blir godast om du själv kokar torkade vita bönor. Det samma gäller de svarta belugalinserna. Koka ett paket på en gång och frys in de bönor samt linser som blir över. Följ paketets anvisningar. OBS du ska inte använda vita bönor i tomatsås utan små vita bönor. Köper du vita bönor på burk så skölj dem noga i durkslag innan.
Vintips till vit bönsoppa är ett torrt vitt vin ex. Viognier, Chardonnay, Riesling, Semillon eller Chablis.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook