AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Miso soppa misosoppa

Miso soppa misosoppa Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 portioner miso soppa misosoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 1 liter vatten + 10 cm konbu, torkat sjögräs eller byt mot en liter kycklingbuljong, grönsaksbuljong eller fiskbuljong (ev. gjord med buljongtärning)
  • 1 tsk Dashi-buljongpulver
  • 5 msk Misopasta
  • 5 msk Wakame alger eller andra alger
  • 200 g tofu naturell
  • 0,5 liten purjolök eller 2 salladslökar
  • 3-4 msk ljus sojasås (valfritt)

Tillagning:

  1. Lägg konbu-algen i vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Plocka upp konbu-algen och spara ev. till annat eller släng. Eller använd hemgjord buljong eller en buljongtärning.
  2. Blanda i dashipulver, misopasta och alger i soppan. Låt sjuda minst 5 minuter.
  3. Skär under tiden tofun i tärningar. Tillsätt i soppan och låt bli varma.
  4. Skölj, rensa och finstrimla purjolök eller salladslök. Strö över soppan.
  5. Smaka av soppan med ljus soja (som ger sälta).
  6. Servera misosoppan varm i skålar. Traditionellt så dricks soppan. Tofun mm. äts med pinnar fast det går ju bra med sked också.


 

Fler recept ur samma kategori som Miso soppa misosoppa:

Fasolada grekisk bönsoppa
Fasolada är en grekisk bönsoppa med vita bönor, grönsaker, vitlök, tomat och olivolja. Vegetarisk, billig och god.
Fasolada kan göras på flera vis men innehåller alltid bönor, oftast vita bönor samt tomat, vitlök, lök, morot, selleri, persilja och lagerblad. Vid servering så toppar man ofta fasoladan med god olivolja. Vidare serverar man bröd till - gärna ett rustikt surdegsbröd.
Bönsoppan är lite av Greklands nationalrätt.
Godast blir soppan med torkade vita bönor men man kan också fuska och ta konserverade. Istället för hela skalade tomater kan du skala färska tomater och hacka eller ersätta med tomatpuré.
Kokar du med torkade vita bönor så kan du dubblera receptet och spara soppan i kyl eller frys så har du fasolada ett tag.
Paprikasoppa med curry och kokos
Paprikasoppa. Soppa med röd paprika, kokosmjölk, curry, chili och potatis. God, mättande, nyttig och prisvärd paprikasoppa till lunch, förrätt eller enkel middag.
Servera gärna paprikasoppan med ett gott bröd samt pålägg. Du kan också göra bagels till som på bilden. Rosta då bagelshalvor, bre på färskost, skivad gurka, salt, peppar samt ev. skinka. Lägg ihop och halvera med kniv.
Skölj och skrubba paprikorna i varmt vatten innan du använder dem. Väljer du ekologisk paprika är det inte nödvändigt.
Soppa på mungbönor
Soppa på mungbönor. Mungbönssoppa är en enkel, billig och god vegetarisk soppa smaksatt med vitlök, chili, lök, gurkmeja samt curry.
Laga en stor omgång soppa på ett paket mungbönor och bjud på soppmiddag. Ta resterna av mungbönssoppan till luncher eller snabba middagar. Receptet kan också halveras såklart.
Mungbönssoppan är god som den är men kan serveras med varma mackor eller baguetter med ost. En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguetten.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Sushi Maki sushi sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Misosoppa med grönsaker
Misosoppa med grönsaker. En mycket god och nyttig soppa gjord med buljong med smak av sjögräs, dashi-pulver, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och torkat sjögräs.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi.
Annars kan du använda vanlig buljong till mison, förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast blir den med hemlagad buljong.
Nedan förslag på grönsaker men du kan också ha i grönsaker efter eget tycke som bambuskott, spenat, palsternacka, groddar, blomkål, broccoli, ärtor, majs osv.
Hemgjord tempurasmet tempura
Hemgjord tempurasmet. En japansk frityrsmet som blir tunn och knaprig.
Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.
Tempura serveras med ljus japansk soja eller tempuradipssås att dippa i. Äts med pinnar. Vidare är en skål med japanskt klibbigt ris till gott.
Tempuramjöl finns också att köpa färdigt att blanda med kallt vatten.
Riktigt gott är också att vända det du friterar först i tempurasmeten och sedan i panko - japanskt ströbröd.
Välj en vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja att fritera i.
Tempura är gott som förrätt eller huvudrätt - mellanrätt med ris.
Vintips till är vitt fruktigt vin eller varm sake (japanskt risvin).
Se alla recept ur kategorin Japansk mat
Linsgryta
Linsgryta. Recept på snabb, god och enkel linsgryta.
Linser är rikt på B-vitamin, fibrer, långsamma kolhydrater och proteiner. En riktig GI-gryta om du utesluter potatisen. Linsgryta ger lång mättnadskänsla och är väldigt kalorifattigt.
Du kan göra linsgrytan matigare genom att ha i andra grönsaker som blomkål, broccoli, strimlad kål osv efter tycke.
Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta. Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.
Rullsylta
Rullsylta till julbordet. Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bommulssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med inlagda rödbetor.
Marinerade skaldjurs tapas
Marinerade skaldjurs tapas med blandade skaldjur i olivolja, vitlök, chili och citron. Fungerar också med bara räkor.
Passar med andra tapas och som smårätt eller till sallad med ex. cocktailtomat och avokados eller som hel rätt med spagetti och spenat.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Misosoppa med grönsaker
Misosoppa med grönsaker. En mycket god och nyttig soppa gjord med buljong med smak av sjögräs, dashi-pulver, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och torkat sjögräs.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi.
Annars kan du använda vanlig buljong till mison, förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast blir den med hemlagad buljong.
Nedan förslag på grönsaker men du kan också ha i grönsaker efter eget tycke som bambuskott, spenat, palsternacka, groddar, blomkål, broccoli, ärtor, majs osv.
Brocollisoppa soppa med brocolli
Brocollisoppa. Soppa med brocolli. En god, nyttig och enkel soppa till vardags och fest. Servera hemgjord brocollisoppa med gott bröd och ev. färskost som pålägg.
Kokt brocollisoppa stavas eg. broccolisoppa men på nätet söker ju många fel så därför skrev jag medvetet felstavningen på brocollisoppa med recept här.
Hemgjord dipsås till grönsaker
Hemgjord dipsås till grönsaker. God kall sås med gräddfil att dippa grönsaker som ex. morotsstavar, gurkstavar, blomsterbuketter, färsk paprika, chips och/eller rädisor.
Grönsaker med dippsås är gott och rätt nyttigt (med undantag för chipsen) som förrättsplock à la åttiotal eller till klassiskt tv-mys.
Du kan välja andra kryddor du gillar i dipsåsen. Gott är även färsk pressad vitlök, riven ingefära, riven pepparrot, ajvar, chilisås med mera.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Ostsås vit sås bechamelsås med ost
Ostsås även kallad vit sås eller bechamelsås med ost och muskot. En sås till gratänger. Gratängsås till ex. lasagne, gratinerade haricots verts eller broccoli.
Melonsalsa med yoghurt
Melonsalsa med yoghurt passar som sås och tillbehör till grillat, stekt och till buffe.
Bakad sötpotatis
Bakad sötpotatis gör du i ugnen som vanlig bakad potatis. Gott till det mesta som tillbehör. Har en sötare smak än vanlig bakpotatis så därför passar bakad sötpotatis som tillbehör till kött, kyckling, viltfågel, vilträtter, viltfile, på buffe mm. Inte så gott som fylld bakpotatis.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Soppa med rotfrukter och Savoykål
Soppa med rotfrukter och Savoykål. En krämig soppa med kålrot, palsternacka, morot, potatis, Savoykål och lök smaksatt med grädde och oregano samt ev. några droppar tryffelolja.
Du kan variera proportioner mellan rotfrukter samt byta ut rotfrukter mot andra valfria grönsaker ex. persiljerot, rotselleri, vitlök, spetskål, blomkål, grönkål osv.
Syster Cecilias potatis sallad
Syster Cecilias potatis sallad. Recept på min systers jättegoda potatis sallad som passar perfekt till grillningen på midsommarafton och till köttbullarna på julafton!
En smal, god och lite nyttigare potatissallad med fransk senap, vinäger och god olivolja.
Aubergineröra Baba ghanoush
Auberginröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.
Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.
I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Thaigryta med kyckling och röd currypasta
Thaigryta med kyckling och röd currypasta. En enkel och god thaigryta att göra som kan varieras.
Garnera gärna thaigrytan med färsk koriander om du gillar det. Thaigrytan kan också smakas upp med 6 limeblad, citrongräs, färsk ingefära, röd chili samt galangal.
Istället för kyckling blir det gott med annat kött eller fisk som fläskfilé eller lax. Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.
Fläskfilé i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap
Fläskfile i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap. Gott med pasta, potatis, basmatiris eller råris till.
Potatisstomp
Potatisstomp är grovt mosad potatis. Som ett potatismos men fastare och utan mjölk. Gott som tillbehör till det mesta.
Potatisstompet kan smaksättas om man vill med något av följande: något krm sambal oelek för chilistomp (passar till fisk); någon msk pesto för pestostomp (gott till kött); någon dl majs (gott till kyckling) eller efter tycke med ex. hackade örter som persilja eller dill.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Ugnsbakad lax laxfilé i ugn
Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.
Ugnsbakt lax kan du smaksätta genom att toppa och fylla varje laxfilé. Du kan också enbart toppa eller fylla dem. Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
Om du vill fyller du också laxen genom att skära ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in ex. färskost, smulad fetaost eller några bitar hackad ansjovis.
Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna först.
Kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm passar också till ugnsbakad lax.
Sås till ugnsbakad lax kan du göra av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto.
Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.
Ceviche marinerad fisk från Peru
Ceviche som är en supergod och nyttig Peruansk festmåltid av marinerad fisk och skaldjur i lime, vitlök, salt, chili och persilja.
Ceviche äts oftast äts lite tidigare på dagen, eftersom den ger mycket energi och man bör hålla sig vaken en tid efter.
Vitt vin är gott till.
Rostade pumpafrön
Rostade pumpafrön. Ett gott och nyttigt hemgjort snacks till fest, buffé eller ha på utflykt.
2 dl rostade pumpafrön räcker som snacks till 2-4 personer. Rostade pumpafrön är också gott som garnityr och tillbehör till soppor eller i sallader.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat
Sallad med svarta bönor
Sallad med svarta bönor, rödlök, morot, solrosskott i olivolja och vinäger.
Gott och nyttigt till det mesta som tillbehör till grillat, burgare, på buffé med mera.
Koka gärna ett helt paket svarta bönor innan och spara resten av bönorna i kyl eller frys till annat. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga i durkslag innan.
Annat gott i salsa med svarta bönor är bland annat blandad grönsallad, babyspenat, isbergssallad, romansallad, fint tärnad röd paprika, majs, hackad färsk koriander, hackad persilja, vitlök, citronskal, citronsaft och hackad chili.
Yoghurtsoppa Ashe Mast
Yoghurtsoppa eller Ashe Mast är en god nyttig persisk soppa med bla yoghurt, spenat, linser, kikärter, kidneybönor och ris smaksatt med persilja, mynta, dragon och gurkmeja.
Överbliven soppa kan kylas eller frysas till senare.
Fasolada grekisk bönsoppa
Fasolada är en grekisk bönsoppa med vita bönor, grönsaker, vitlök, tomat och olivolja. Vegetarisk, billig och god.
Fasolada kan göras på flera vis men innehåller alltid bönor, oftast vita bönor samt tomat, vitlök, lök, morot, selleri, persilja och lagerblad. Vid servering så toppar man ofta fasoladan med god olivolja. Vidare serverar man bröd till - gärna ett rustikt surdegsbröd.
Bönsoppan är lite av Greklands nationalrätt.
Godast blir soppan med torkade vita bönor men man kan också fuska och ta konserverade. Istället för hela skalade tomater kan du skala färska tomater och hacka eller ersätta med tomatpuré.
Kokar du med torkade vita bönor så kan du dubblera receptet och spara soppan i kyl eller frys så har du fasolada ett tag.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook