AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du recept på viltgryta, viltfilé,...
Sök
Android

Miso soppa misosoppa

Miso soppa misosoppa Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 portioner miso soppa misosoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 1 liter vatten + 10 cm konbu, torkat sjögräs eller byt mot en liter kycklingbuljong, grönsaksbuljong eller fiskbuljong (ev. gjord med buljongtärning)
  • 1 tsk Dashi-buljongpulver
  • 5 msk Misopasta
  • 5 msk Wakame alger eller andra alger
  • 200 g tofu naturell
  • 0,5 liten purjolök eller 2 salladslökar
  • 3-4 msk ljus sojasås (valfritt)

Tillagning:

  1. Lägg konbu-algen i vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Plocka upp konbu-algen och spara ev. till annat eller släng. Eller använd hemgjord buljong eller en buljongtärning.
  2. Blanda i dashipulver, misopasta och alger i soppan. Låt sjuda minst 5 minuter.
  3. Skär under tiden tofun i tärningar. Tillsätt i soppan och låt bli varma.
  4. Skölj, rensa och finstrimla purjolök eller salladslök. Strö över soppan.
  5. Smaka av soppan med ljus soja (som ger sälta).
  6. Servera misosoppan varm i skålar. Traditionellt så dricks soppan. Tofun mm. äts med pinnar fast det går ju bra med sked också.


 

Fler recept ur samma kategori som Miso soppa misosoppa:

Löksoppa
Löksoppa. Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag, soppbuffé (med bröd och färskost) eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också.
Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Saftsoppa
Saftsoppa. Hemgjord saftsoppa är gott kall eller varm till risgrynsgröt, ris ala malta, med skorpor och grädde eller i termos till picknick. Håller sig i kylen i flera dagar.
Saftsoppa är vanlig saft som är redd med potatismjöl.
Man kan ha i färska eller frysta bär, äppelskivor, fruktsallad, skivade bananer eller vindruvor i också.
Bondbönssoppa
Bondbönssoppa. Soppa på bondbönor. Gott och nyttigt.
Du kan laga soppan på färska skalade bondbönor eller frysta skalade bondbönor.
Bondbönssoppa kan du laga året runt med frysta skalade bondbönor som finns i välsorterade butiker.
Om du vill kan du kombinera och tillsätta andra grönsaker i bondbönssoppan. Gott är fänkål, rotselleri, morot, vita bönor med mera.
Har du grönsaksbuljong så använder du det istället för buljongtärning och vatten.
Servera soppan med ett gott bröd, varma mackor eller som på bilden en halv pizza på tunnbröd.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Nigiri sushi med fisk
Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Hemgjord tempurasmet tempura
Hemgjord tempurasmet. En japansk frityrsmet som blir tunn och knaprig.
Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.
Tempura serveras med ljus japansk soja eller tempuradipssås att dippa i. Äts med pinnar. Vidare är en skål med japanskt klibbigt ris till gott.
Tempuramjöl finns också att köpa färdigt att blanda med kallt vatten.
Riktigt gott är också att vända det du friterar först i tempurasmeten och sedan i panko - japanskt ströbröd.
Välj en vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja att fritera i.
Tempura är gott som förrätt eller huvudrätt - mellanrätt med ris.
Vintips till är vitt fruktigt vin eller varm sake (japanskt risvin).
Misosoppa med grönsaker
Misosoppa med grönsaker. En mycket god och nyttig soppa gjord med buljong med smak av sjögräs, dashi-pulver, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och torkat sjögräs.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi.
Annars kan du använda vanlig buljong till mison, förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast blir den med hemlagad buljong.
Nedan förslag på grönsaker men du kan också ha i grönsaker efter eget tycke som bambuskott, spenat, palsternacka, groddar, blomkål, broccoli, ärtor, majs osv.
Se alla recept ur kategorin Japansk mat
Kokt skinka julskinka
Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
GI kladdkaka chokladkaka
GI kladdkaka. En kladdkaka med lite lägre glykemiskt index än vanlig chokladkaka.
Korvgryta med chorizo GI
Korvgryta med chorizo. En GI eller LCHF anpassad korvgryta serverad med quinoa eller valfritt tillbehör.
Grytan får god smak av bla tomat, morot, chili, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
Du kan koka med extra grönsaker som blomkål, gröna bönor, rotselleri, kokta kidneybönor, vita bönor, linser osv om du önskar (speciellt om du ej vill ha quinoa till - så blir det lite matigare).

Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger
Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger. Serverad med god salladsdressing med fransk senap och kapris. En god och nyttig lunch, speciellt till påsk.
Couscous och tomatsallad med yoghurt
Couscous och tomatsallad med yoghurt. En krämig sallad med bladpersilja och mynta.
Couscoussalladen håller sig i kylen. God på buffé, till grillat, middagstillbehör eller till picknick.
Egen fiskbuljong fiskfond hemgjord
Egen fiskbuljong eller hemgjord fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong.
Överbliven buljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa.
Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot.
Vittvin kan man också ha i såklart.
Fiskbuljong är lätt att göra sås med. Fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitvin, fiskbuljong och grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och ev. hackad dragon.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Sparris- och potatissallad
Sparris- och potatissallad med hackad persilja, olivolja samt vinäger eller citron. Ett gott och enkelt tillbehör du kan göra när sparrisen samt färskpotatis är i säsong (eller annars också).
Grönsaksgryta
Grönsaksgryta. En vegetarisk gryta med grönsaker. God och enkel gryta med grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.
Här har jag valt purjolök, paprika, broccoli och champinjoner, morot som grönsaker. Du kan såklart ta vilka du vill ex. morot, blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Du kan också ha i sojagrytbitar eller quorn i.
Gott till grönsaksgrytan är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, cous cous, pasta eller kokt potatis funkar också.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller havregrädde (för vegansk gryta).
Lökrelish
Lökrelish. En relish är en slags röra eller sås likt en salsa - här med lök, senapsfrön, tomat och chili. God istället för ketchup till hamburgare, korv, grillat, tex mex med mera.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Nudelsallad till grillat
Nudelsallad är speciellt gott till grillat som lax eller asiatiskt kryddade grillspett av kyckling, nöt eller fläsk.
Nudelsallad passar också bra på buffe.
I nudelsallad har man förstås nudlar men sedan kan man ha olika grönsaker i och smaksätta med olika saker. Goda grönsaker till nudelsallad är purjolök, morot, rödlök, kål, paprika, zucchini och bambuskott. Gott att smaksätta nudelsallad med är sesamolja, soja - ljus eller mörk, ostronsås, chili, hackad ingefära, vitlök, fisksås samt limesaft.
Avokadosallad med tomat
Avokadosallad med tomat är enkel och god med olivolja och vinäger. Tomaterna och avokadon ska vara mogna och gärna rumsvarma.
Använd kvist- eller cocktailtomater med hög och god smak, gärna svenska. Gärna Krav-märkta.
Potatisstomp
Potatisstomp är grovt mosad potatis. Som ett potatismos men fastare och utan mjölk. Gott som tillbehör till det mesta.
Potatisstompet kan smaksättas om man vill med något av följande: något krm sambal oelek för chilistomp (passar till fisk); någon msk pesto för pestostomp (gott till kött); någon dl majs (gott till kyckling) eller efter tycke med ex. hackade örter som persilja eller dill.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Fläskfilé i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap
Fläskfile i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap. Gott med pasta, potatis, basmatiris eller råris till.
Köttfärsragu
Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs, blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Julkola med nötter nötkola
Julkola med nötter. Kola är enkelt att koka och gott till jul. Till nötkola tillsätter du hackad mandel eller andra nötter.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Stekt skrubba med skirat smör
Stekt skrubba med skirat smör, pepparrot och hackade rödbetor och citron. Gott med kokt broccoli, cocktailtomater samt kokt potatis.
Flundra, skrubba eller skrubbskädda är med på Naturskyddsföreningens Ät gärna-lista och alltså helt ok att njuta av med gott samvete.
Här har jag stekt hela skrubbor med ben utan huvud. Om du vill kan du rensa bort ev. rom.
Serverar du till barn så hjälp dem rensa fisken när den är stekt.
Björns blandsallad
Björns blandsallad. En god blandad sallad med gurka, råriven morot, tomat, oliver, rödlök och purjolök. En slags råkostsallad.
Du kan också riva i rödkål, vitkål, äpple och/eller ha i salladsblad som isberg, spenat, mache eller ruccola.
Denna sallad blandade min kompis Björn ihop till lunchen. Salladen passar till det mesta.
Tacotallrik GI
Tacotallrik GI. En slags tacosallad med köttfärs, bönor och guakamole utan tacoskal eller tortillabröd.
Vegetariskt blir det med champinjoner eller quornfärs istället för köttfärs.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat
Bönburgare vegetariska burgare vegoburgare
Bönburgare, vegetariska burgare eller vegoburgare med tips på tillbehör. Grillade eller stekta.
Vegoburgare utan ägg får du om du istället dubblar andelen maizena. Vegan majonnäs med senap kan du också göra till.
Bönburgarna kan också stekas i olivolja istället för att grillas.
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök. Marinerade bönor passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk.
Koka helst egna bönor.
Gröna linser med rödlök och balsamvinäger
Gröna linser med rödlök, balsamvinäger, honung och spenat är ett gott och nyttigt tillbehör till det mesta.
Gi-vänligt samt lchf - räkna 4 portioner om linserna är enda tillbehöret.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook