Minestronesoppa Italiensk grönsakssoppa

Minestronesoppa. Italiensk klassisk grönsakssoppa. Glöm Minestronen på påse - äkta hemgjord italiensk minestrone blir sagolik.
Servera minestrone med gott bröd och pesto. Minestrone är en soppa med tomat och små pasta i miniformat.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner Minestrone

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 5 små potatisar
  • 2 morötter
  • 1 selleristjälk
  • 1 zucchini
  • 0,5 purjolök
  • 1 burk skalade hela tomater
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 150 gram minipasta, små pasta figurer, risoni, fidelini (smal spagetti), spagetti bruten i ca 3 cm bitar fungerar också
  • 200 gram kokta små vita bönor (OBS ej i tomatsås) som canellini eller annan böna efter smak som kidneybönor, stora vita bönor, svarta bönor eller black eye
  • 2 liter vatten
  • Tillbehör: 4 skivor gott bröd som ex. focaccia, baguette eller lantbröd
  • 1 dl pesto spädd med lite olivolja i en skål
  • 4 msk riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Koka helst egna bönor till minestronesoppan. Se paket.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  3. Skala potatisen (har de fint skal behövs det inte) och morötterna. Skär i kuber och lägg med löken.
  4. Börja fräs och rör då och då.
  5. Hacka under tiden sellerin och lägg i grytan. Spara gärna bladen att garnera soppan med.
  6. Skär zucchinin i små kuber eller stavar samt tillsätt till grytan. Skölj och hacka purjolök samt tillsätt till grytan. Fräs grönsakerna under omrörning några minuter.
  7. Häll i tomaterna. Klipp sönder eller hacka sönder dem med en stekspade.
  8. Slå på vatten, grönsaksbuljong, salt, peppar, socker, basilika och oregano.
  9. Låt minestronesoppan sjuda i ca 10 minuter.
  10. Tillsätt pastan och låt soppan sjuda vidare den tid det tar för pastan att koka klart enligt paket ca 4-5 minuter.
  11. Tillsätt bönor. Skölj bönorna i ett durkslag om du köpt dem på burk. Koka upp.
  12. Smaka av minestronen med några teskedar pesto, salt och vitpeppar.
  13. Minestronesoppa är gott med nybakt focaccia, lantbröd eller baguette.
  14. Rör ut peston i en halv deciliter fin olivolja i en skål. Skeda över någon tesked pesto i varje tallrik vid servering. Strö även över någon msk riven parmesan (valfritt). Soppan kan även garneras med grovt hackade blad från sellerin.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer