Mild senapssill med örter

En mild senapssill med örter som dragon, dill och gräslök. God, snabb och enkel att variera och smaksätta som du tycker blir gott. 

Det är inte så mycket senap i denna men om du gillar senap så kan du tillsätta den senap du gillar eller har hemma. Förslagsvis grovkornig senap, lite söt stark senap, Skånsk senap, vanlig slottssenap samt lite fransk dijonsenap. Man kan också ta senapspulver som Colemans och blanda enligt förpackning. 

Sillen är lätt att laga och kan ätas direkt om du använder 5-minuters sill. Väljer du inläggningssill så får du ha mer framförhållning för bästa smak och göra exempelvis denna senapssill. Med färsk sill så måste du följa lite andra steg och laga detta recept på Inlagd sill eller strömming.

Har du mycket färsk dragon i sillen så tänk på att det kan smaka väldigt likt en Bearnaiesesås - med fisksmak!

Istället för creme fraiche kan man ta gräddfil och 2 msk majonnäs eller 1 dl matyoghurt (eller blanda efter eget tycke). Annat gott att blanda i eller garnera med är tärnad röd paprika, finhackad rödlök och tärnat äpple.

4 portioner mild senapssill

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 pkt 5-minuterssill på 420 gram
  • 1 msk vanlig svensk senap
  • 1 msk Dijon-senap, fransk senap
  • 1/2 msk vit vinäger, vit balsamvinäger eller cidervinäger
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk hackad färsk dragon (valfritt)
  • 1 msk hackad gräslök (fryst hackad gräslök går utmärkt)
  • 1 msk hackad dill (fryst hackad dill går utmärkt)
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker

Tillagning

  1. Häll av sillen. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  2. Vispa ihop senap, socker och vinäger i en bunke. Gärna med en elvisp.
  3. Tillsätt lite olja först och sedan resten i en stråle under kraftig vispning för hand eller med elvisp.
  4. Blanda i hackad dragon, dill och gräslök.
  5. Tillsätt creme fraiche, sill i bitar samt salt och peppar.
  6. Förvara sillen i rostfri skål, ren glasburk med lock eller en skål eller kärl i keramik.
  7. Senapssillen är klar att äta. Den kan gärna stå i kylen övertäckt några timmar så får den godare smak. Håller några dygn i kylen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer