Midsommarbakelse

Midsommarbakelse av rulltårta med jordgubbar och vispad grädde. Enkla och smidiga att förbereda till midsommarbuffén. Ett gott alternativ till midsommartårtan.
Rulltårtan kan du baka i god tid samt förvara i kylen. Till servering så skivar du upp och garnera varje skiva med vispad grädde och färska jordgubbar.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.

10-12 midsommarbakelser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • Fyllning: 1 1/2 dl fast jordgubbssylt eller hallonsylt
  • 3 dl grädde eller vaniljkräm
  • ca 24 jordgubbar (1 liter)
  • 12 blad av citronmeliss eller mynt att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Klä en långpanna ca:25 x 35 cm med bakplåtspapper.
  3. Vispa upp ägg och socker luftigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver för att sedan blanda i äggsmeten.
  5. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
  6. Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i ca 5 min i mitten av ugnen.
  7. Förbered fyllningen.
  8. Vänd upp sockerkakan på sockrat bakplåtspapper.
  9. Låt sockerkakan svalna under en uppochner vänd långpanna. Bred ut fyllningen av sylt och ca 1 dl hårt vispad grädde eller vaniljkräm.
  10. Rulla sedan ihop till en rulltårta.
  11. Slå in rulltårtan i smörpapper, plastfilm eller folie och förvara i kylen till servering. Hit kan du förbereda.
  12. Servering: Skölj, snoppa och dela jordgubbar i halvor eller skivor.
  13. Vispa 2 dl grädde hårt.
  14. Skär upp rulltårtan i ca 1,5 cm breda skivor.
  15. Lägg på en stor msk grädde på varje skiva.
  16. Toppa med ca fyra bitar jordgubbar på varje skiva.
  17. Garnera ev. varje midsommarbakelse med ett blad färsk mynta eller citronmeliss.
  18. Lägg upp på fat och servera eller förvara svalt till servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer