Midsommarbakelse

Midsommarbakelse av rulltårta med jordgubbar och vispad grädde. Enkla och smidiga att förbereda till midsommarbuffén. Ett gott alternativ till midsommartårtan.
Rulltårtan kan du baka i god tid samt förvara i kylen. Till servering så skivar du upp och garnera varje skiva med vispad grädde och färska jordgubbar.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.

10-12 midsommarbakelser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • Fyllning: 1 1/2 dl fast jordgubbssylt eller hallonsylt
  • 3 dl grädde eller vaniljkräm
  • ca 24 jordgubbar (1 liter)
  • 12 blad av citronmeliss eller mynt att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Klä en långpanna ca:25 x 35 cm med bakplåtspapper.
  3. Vispa upp ägg och socker luftigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver för att sedan blanda i äggsmeten.
  5. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
  6. Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i ca 5 min i mitten av ugnen.
  7. Förbered fyllningen.
  8. Vänd upp sockerkakan på sockrat bakplåtspapper.
  9. Låt sockerkakan svalna under en uppochner vänd långpanna. Bred ut fyllningen av sylt och ca 1 dl hårt vispad grädde eller vaniljkräm.
  10. Rulla sedan ihop till en rulltårta.
  11. Slå in rulltårtan i smörpapper, plastfilm eller folie och förvara i kylen till servering. Hit kan du förbereda.
  12. Servering: Skölj, snoppa och dela jordgubbar i halvor eller skivor.
  13. Vispa 2 dl grädde hårt.
  14. Skär upp rulltårtan i ca 1,5 cm breda skivor.
  15. Lägg på en stor msk grädde på varje skiva.
  16. Toppa med ca fyra bitar jordgubbar på varje skiva.
  17. Garnera ev. varje midsommarbakelse med ett blad färsk mynta eller citronmeliss.
  18. Lägg upp på fat och servera eller förvara svalt till servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer