Matveteotto

Matveteotto är en variant på risotto med matvete istället för ris. Gott som tillbehör till det mesta som grillad eller stekt lax, kyckling, fisk, grillspett, räkor, halloumi, grillade grönsaker som paprika - zucchin - tomat och aubergine med mera. Funkar där risotto passar som tillbehör. Använd grönsaksbuljong - som här till vegetarisk risotto - eller fiskbuljong om du ska servera otton till fisk och skaldjur; samt kycklingbuljong till ljust kött. 

Du kan smaksätta matveteotton likt vanlig risotto. Byt ut riset mot matvete - koktiden är runt 15 minuter  - så det går dessutom lite snabbare. Enkelt och gott är ex. att blanda i fräst svamp som champinjoner, Karl-Johan eller kantareller och/eller fräst hackad grönkål. Matveteotton passar också att servera som egen förrätt eller huvudrätt ex. med mer parmesan, fin olivolja, skalade räkor eller frästa pilgrimsmusslor samt  några droppar tryffelolja. 

Matvete är hela korn vete med fibrer, långsamma kolhydrater samt dubbelt så mycket protein som vanligt ris (13%). Matveteotton är vegetarisk men med parmesan som är gjord med löpe (ej vegetariskt) - så skippa den om du ska bjuda vegetarianer som bryr sig om löpe i ost. 

2 portioner matveteotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 dl hackad lök som schalottenlök, gul lök, rödlök eller bananschalotten
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl matvete
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vatten samt en halv grönsaksbuljongstärning (eller 4 dl grönsaksbuljong)
  • 35 gram färsk babyspenat, 0,5 påse
  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Lös upp buljongtärningen i hett vatten så att du har en kanna med minst 4 dl buljong.
  2. Skala lök och vitlök. Finhacka löken samt pressa vitlöken i en kastrull med tjock botten. Tillsätt en msk smör och en msk olivolja samt fräs under omrörning en minut. Det får inte få färg utan bara svettas.
  3. Tillsätt matvetet och fräs ytterligare en halv minut under omrörning.
  4. Tillsätt det vita vinet och låt det koka in en minut.
  5. Späd med grönsaksbuljongen lite i taget. Låt puttra på låg värme i 15 minuter. Förslagsvis hälften av buljongen först och sedan hälften efter halva tiden. Det får inte koka torrt och konsistensen ska vara som en lös risgrynsgröt. Smaka mot slutet så att matvetet är kokt men ändå har lite tuggmotstånd.
  6. Riv parmesanost. Skölj spenat och grovhacka den. Spara ev. resten av spenaten att garnera med.
  7. Tillsätt spenaten, hälften av parmesanosten, resten av smöret samt koka ihop någon minut under omrörning.
  8. Smaka av matveteotton med salt - obs köpt buljongtärning är salt redan. Tillsätt ev. lite mer vatten eller buljong så att konsistensen är som en lös risgrynsgröt.
  9. Strö över resten av parmesanosten vid servering. Du kan också ha mer färsk spenat till. Tärnade tomater kan man också garnera med.
  10. Matveteotton är godast nylagad - som risotto - men kan såklart ätas som rester sedan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer