Matjessilltårta silltårta

Matjessilltårta eller silltårta med kavring. En modern klassiker är matjestårtan. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning lik en mousse smaksatt med matjesill.
Du kan garnera matjessilltårtan med hackad gräslök och rädisor eller klicka ut ex. stenbitsrom.

8 portioner matjessilltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 gelatinblad
  • 6 matjessillfiléer
  • 1 knippe gräslök
  • 2 dl crème fraiche
  • 2,5 dl kesella
  • Kavringsbotten: 100 g smör
  • 300 gram kavring
  • Garnering: 1 dl hackad gräslök
  • 1 dl hackad dill
  • 8 rädisor
  • 50 g svart eller röd stenbitsrom

Tillagning

  1. Smält fettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen.
  2. Mixa kavring och fett i en matberedare till slät konsistens.
  3. Tryck ut i en rund form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
  4. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Hacka under tiden matjessillen och gräslöken, ta undan lite gräslök till garnering. Blanda crème fraiche och kesella.
  5. Rör i matjessill och gräslök. Spara ev. lite gräslök till garnering.
  6. Ta upp gelatinbladen.
  7. Smält dem i en kastrull på svag värme.
  8. Vänd ner gelatinet i matjesillsblandningen.
  9. Fördela smeten på kavringsbottnen i formen.
  10. Ställ kallt att stelna i minst 3-4 timmar - gärna över natten.
  11. Garnera matjessilltårtan med hackad gräslök, hackad dill och rädisor eller klicka ut stenbitsrom på tårtan.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer