Matjessilltårta silltårta

Matjessilltårta eller silltårta med kavring. En modern klassiker är matjestårtan. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning lik en mousse smaksatt med matjesill.
Du kan garnera matjessilltårtan med hackad gräslök och rädisor eller klicka ut ex. stenbitsrom.

8 portioner matjessilltårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 gelatinblad
  • 6 matjessillfiléer
  • 1 knippe gräslök
  • 2 dl crème fraiche
  • 2,5 dl kesella
  • Kavringsbotten: 100 g smör
  • 300 gram kavring
  • Garnering: 1 dl hackad gräslök
  • 1 dl hackad dill
  • 8 rädisor
  • 50 g svart eller röd stenbitsrom

Tillagning

  1. Smält fettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen.
  2. Mixa kavring och fett i en matberedare till slät konsistens.
  3. Tryck ut i en rund form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
  4. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Hacka under tiden matjessillen och gräslöken, ta undan lite gräslök till garnering. Blanda crème fraiche och kesella.
  5. Rör i matjessill och gräslök. Spara ev. lite gräslök till garnering.
  6. Ta upp gelatinbladen.
  7. Smält dem i en kastrull på svag värme.
  8. Vänd ner gelatinet i matjesillsblandningen.
  9. Fördela smeten på kavringsbottnen i formen.
  10. Ställ kallt att stelna i minst 3-4 timmar - gärna över natten.
  11. Garnera matjessilltårtan med hackad gräslök, hackad dill och rädisor eller klicka ut stenbitsrom på tårtan.
E-mail
Medel: 4.4 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer