Marockansk fisk i ugn

Marockansk fisk i ugn bakad i örtig vitlöksmarinad sk Chermoula. Förslag som tillbehör är couscous toppad med strimlade torkade aprikoser, hackad mandel samt pistagenötter, yoghurtsås och någon sallad som grönsallad samt ev. tomatsallad.
Välj gärna MSC- eller Kravmärkt fisk. Torsk (Barents hav och Östersjön), gråsej och sej är också ok.

4 portioner marockansk fisk i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar vit fisk som torsk à ca 140 gram
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 1 dl hackad färsk persilja
  • 1 dl olivolja
  • 3 krm salt
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,75 dl citronsaft
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm cayennepeppar
  • Yoghurtsås: 2 dl matyoghurt
  • 1 tsk torkad mynta eller någon dl finhackad färsk mynta
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 4 dl couscous
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 8 torkade aprikoser
  • 0,5 dl sötmandel
  • 0,5 dl pistagenötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Chermoula-marinad: plocka och skölj färsk koriander samt persilja och lägg i en skål.
  3. Mät upp kryddor, olivolja, citronsaft och tillsätt skalad vitlök.
  4. Mixa allt till en slät sås med stavmixer eller i en matberedare.
  5. Har du ingen mixer kan du hacka koriander och persilja fint och blanda med kryddor, olivolja, citronsaft och pressad vitlök.
  6. Häll hälften av chermoula-marinaden i en ugnsform. Spara resten av marinaden till servering som sås.
  7. Lägg i fiskbitarna och vänd runt dem.
  8. Baka fisken i ca 15 minuter i mitten av ugnen tills fisken är genomstekt.
  9. Koka under tiden upp vatten till couscous om du vill ha det till. Följ paketet. I princip så häller du det kokande vattnet över couscousen, gurkmeja, rör om och låter sedan svälla under lock i några minuter. Fluffa sedan upp den med en gaffel. Strimla torkade aprikoser, grovhacka mandel samt pistage och tillsätt till couscousen.
  10. Blanda matyoghurt med någon tsk mynta, några msk olivolja samt salt till en sås.
  11. Servera fisken med extra chermoula-marinad i en skål, couscous, yoghurtsås samt ev. någon grönsallad eller tomatsallad till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer