Marmorerad kaka Tigerkaka

Tigerkaka. En marmorerad med sockerkaka och choklad även kallad Tigerkaka.
Sockerkaka med chokladsmet och sockerkakssmet som varvas till vackert marmorerat mönster.
Du kan också ta med skalet av en halv riven citron. Apelsin eller lime blir också gott. Skjölj och skrubba citronen innan du använder den om du inte köpt krav-märkt.

10 bitar tigerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1,5 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker

Tillagning

  1. Ta ut smör och låt det bli mjukt. Eller mikra det mjukt i en bunke.
  2. Smörj en avlång eller rund sockerkaksform med lite av smöret och bröa den med ströbrödet runt om.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Vispa smör och socker poröst i några minuter med en elvisp eller för hand.
  5. Tillsätt och vispa i äggen ett i taget.
  6. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver och mjölk samt rör till en jämn smet.
  7. Häll över 1/3 av smeten i en annan skål och rör ner kakaon.
  8. Häll hälften av den ljusa smeten i formen.
  9. Häll därefter i chokladsmeten och toppa med resten av den ljusa smeten.
  10. Ta en gaffel och stick ner i smeten och dra upp och ner några gånger jämnt över kakan. Då blandas och marmoreras smeten fint.
  11. Baka tigerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Du kan täcka över den med bakplåtspapper om den börjar brännas. Testa om den är klar med en provsticka som ej ska vara kladdig om du sticker den i mitten av sockerkakan.
  12. Ta ut och låt svalna något i formen. Gärna övertäckt med en bakhandduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer