Marmelad med apelsin, pomelo och lime

En riktigt god citrusmarmelad med apelsin, pomelo och lime. Syltsocker är smidigt att göra marmelad med. Det innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus.

ca 2,2 liter marmelad

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 55 min
 • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

 • 5 apelsiner, ca 1150 gram
 • 1 pomelo, ca 500 gram
 • 3 lime
 • 4 dl vatten
 • 1 kg syltsocker

Tillagning

 1. Skölj och skrubba apelsiner, pomelo och limefrukter.
 2. Dela i halvor och sedan i klyftor. Varje frukt blir då 8 klyftor. Finfördela i matberedare eller hacka klyftorna med kniv i så tunna bitar du kan - desto finare blir marmeladen.
 3. Lägg i en stor kastrull. Tillsätt vatten. Sätt på lock.
 4. Värm och koka upp under lock, ta sedan av locket och koka i 35 minuter på svag värme.
 5. Rör i syltsocker lite i taget och rör under tiden så att sockret inte bränner. Pomelon är rätt torr i fruktköttet så ev. kan du tillsätta någon mer dl vatten och 200 gram socker till om marmeladen känns för hård och fast i konsistensen.
 6. Koka 15 minuter och rör då och då.
 7. Skumma marmeladen om det behövs.
 8. Kolla om marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet: lägg en klick marmelad på en tallrik och ställ i frysen 3 minuter. Dra sedan med en sked ett spår genom marmeladen. Om spåret håller sig och marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen tillräckligt fast. Koka annars marmeladen ca 10 minuter till. Koka inte för länge då kan pektinet bli förstört.
 9. Häll upp citrusmarmeladen på väl rengjorda - gärna varma syltburkar. Fyll ända upp och skruva på locken direkt.
 10. Förvara marmeladen svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer