Marinerad bläckfisk

Introduktion och förberedelse

Marinerad bläckfisk som kan serveras som på bilden som aptitretare med crostinis.

En sallad med bläckfisk som passar som antipasto, tapas och tilltugg men också på buffé, kräftskiva, midsommar eller som en liten förrätt.

Här en blandning av spanskt och italienskt kök med olivolja, vitlök, citron, örter och en touch chili.

Val av bläckfisk

Här lagat med ett paket fryst bläckfisk Moscardini (Baby Lobster) på 454 gram. De kallas så i Italien - dessa små vita, rosa och lilaröda bläckfiskar (se bild).

Man kan också ta annan bläckfisk som ofta kallas Calamari i disken. Hittar du färsk fin bläckfisk så köp det och skär den i bitar. Alternativ är att blanda skaldjur med en fryst skaldjursmix eller köra hälften bläckfisk och hälften räkor.

Som matigare sallad

Den marinerad bläckfisken passar också utmärkt att laga en lite matigare bläckfisksallad som passar till lättare lunch eller middag.

Lägg upp fat, skål eller tallrikar med en stor påse blandad sköljd grönsallad, en halv strimlad rödlök, en halv tärnad gurka, en burk fina svarta kalamata oliver, 2-300 gram köpta eller hemgjorda grillade grönsaker eller en färsk strimlad röd paprika, 1 pkt halverade cocktailtomater, 4 citronklyftor samt toppa med några msk olivolja och någon dl krutonger.

4 port marinerad bläckfisk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400-500 gram fryst eller färsk bläckfisk
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm röd chili
  • 1 krm torkad rosmarin eller några blad färsk hackad rosmarin
  • 1 krm torkad timjan eller några blad färsk hackad timjan
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad bladpersilja eller färsk koriander

Tillagning

  1. Tina, rensa och strimla bläckfisken i grova strimlor, ringar eller bitar.
  2. Skala och pressa eller finhacka vitlök, schalottenlök och chili samt ev. färsk rosmarin och timjan.
  3. Bryn bläckfisken i olivolja i en stor stekpanna någon minut. Tillsätt vitlök, schalottenlök, chili, rosmarin och timjan.
  4. Sänk värmen och stek bläckfisken så de har lagom tuggmotstånd i 10-15 minuter.
  5. Smaka av innan servering och se om de behöver steka lite till (om du har större bitar bläckfisk) samt smaka av med någon msk citronsaft, salt och peppar. Garnera ev. med hackad persilja.
  6. Nu kan du servera din marinade bläckfisk. Förvaras i kylen om de ej ska serveras direkt.
  7. Vill du servera bläckfisken som tapas, aptitretare och tilltugg (som på bilden) med crostinis - då skivar du en surdegsbaguette, samt penslar skivorna med olivolja och rostar i ugnen på galler några minuter på max värme tills de har fin färg.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-26