Marinerad bläckfisk

Marinerad bläckfisk som kan serveras som på bilden till tapas med crostinis, bläckfisksallad, aptitretare, tilltugg, buffé, kräftskiva, midsommar eller som förrätt. Här är det italiensk stil på marinaden med olivolja, vitlök, citron, örter och en touch chili. 

Vill du laga bläckfisksallad så kan du servera de marinerade bläckfiskarna att blanda med en stor skål blandad grönsallad, strimlad rödlök, tärnad gurka, svarta oliver, grillade grönsaker eller färsk strimlad paprika, halverade cocktailtomater, citronklyfta, olivolja, krutonger med mera du gillar i sallad. 

Här lagat med ett paket fryst bläckfisk Moscardini (Baby Lobster) på 454 gram. De kallas så i Italien - dessa små vita, rosa och lilaröda bläckfiskar (se bild). Man kan också ta annan bläckfisk som ofta kallas Calamari i disken. Hittar du färsk fin bläckfisk så köp det och skär den i bitar. Alternativ är att blanda skaldjur med en fryst skaldjursmix eller köra hälften bläckfisk och hälften räkor. 

 

4 port marinad bläckfisk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400-500 gram fryst eller färsk bläckfisk
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm röd chili
  • 1 krm torkad rosmarin eller några blad färsk hackad rosmarin
  • 1 krm torkad timjan eller några blad färsk hackad timjan
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad bladpersilja eller färsk koriander

Tillagning

  1. Tina, rensa och strimla bläckfisken i grova strimlor, ringar eller bitar.
  2. Skala och pressa eller finhacka vitlök, schalottenlök och chili samt ev. färsk rosmarin och timjan.
  3. Bryn bläckfisken i olivolja i en stor stekpanna någon minut. Tillsätt vitlök, schalottenlök, chili, rosmarin och timjan.
  4. Sänk värmen och stek bläckfisken så de har lagom tuggmotstånd i 10-15 minuter.
  5. Smaka av innan servering och se om de behöver steka lite till (om du har större bitar bläckfisk) samt smaka av med någon msk citronsaft, salt och peppar. Garnera ev. med hackad persilja.
  6. Nu kan du servera din marinade bläckfisk. Förvaras i kylen om de ej ska serveras direkt.
  7. Vill du servera bläckfisken som tapas, aptitretare och tilltugg (som på bilden) med crostinis - då skivar du en surdegsbaguette, samt penslar skivorna med olivolja och rostar i ugnen på galler några minuter på max värme tills de har fin färg.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer