Marängtårta med rispuffar

En god tårta till fest och kalas med marängbottnar med knapriga risbuffar i med fyllning av choklad och vispad grädde.
Marängtårtan är glutenfri. Du kan ersätta rispuffarna med flagad mandel eller hackade hasselnötter eller blanda som du vill.
Marängtårtan kan du förbereda och ha i kylen.

10 portioner marängtårta

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • Marängbotten: 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl rispuffar
  • Chokladfyllning: 3 äggulor
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 100 gram mörk blockchoklad eller mörk choklad
  • 50 gram smör
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Gör marängbotten: Dela äggen i vitor och gulor i två bunkar. Vispa äggvitorna hårda. Vispa sakta i början, tillsätt sockret och öka mot slutet. Rör i rispuffarna.
  3. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper i en form, förslagsvis ca 20-30 cm stor rektangulär form.
  4. Grädda marängbottnen i en timme i mitten av ugnen. Stäng av värmen och låt svalna i ugnen ca 1 timme till.
  5. Gör chokladfyllningen: Vispa ihop äggulorna med grädden och sjud under vispning över vattenbad (sjud vatten i en stor kastrull eller panna med höga kanter) så de tjocknar något. Bryt ner chokladen och tillsätt dem i bitar under omrörning.
  6. Rör och smält chokladen.
  7. Tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält i chokladkrämen. Chokladfyllningen är klar och sätt den åt sidan så länge.
  8. Vispa grädden hård och tillsätt vaniljsockret.
  9. Lägg ihop marängtårtan: Dela på marängbottnen tvärs över på längden så att du får två bitar.
  10. Lägg den första biten på en bricka eller serveringsfat.
  11. Bred på chokladfyllningen i ett jämnt lager.
  12. Bred på vispgrädden i ett jämnt lager.
  13. Lägg på den andra delen på toppen på fyllningen och servera marängtårtan. Eller förvara den i kylen till senare servering.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer