AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Marängbotten marängbottnar

Marängbotten marängbottnar Marängbotten eller marängbottnar av äggvitor. Goda bottnar av maräng till tårta eller grovt delas i bitar till marängsviss.
Du kan smaksätta dina hemgjorda marängbottnar med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandel, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.
Maräng är lättast att vispa för hand dock kan man såklart vispa med elvisp också - vispa då långsamt i början och ej för hårt efter det.
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.
1,2 dl är ca 4-5 äggvitor.
Så här gör du en god och enkel bärtårta av marängbottnarna: Dela botten i två stora halvor på tvären med bakplåtspappret kvar. Lägg upp ena halvan på ett serveringsfat med pappret upp. Pilla och dra försiktigt loss pappret från marängbottnen. Vispa 2,5 dl grädde med 2 tsk vaniljsocker. Bred hälften av grädden på den understa botten.Fördela hälften av en liter bär på grädden. Lägg bottnen upp och ner med pappret upp på grädden och hallonen. Dra försiktigt bort pappret från marängbottnen. Toppa med resterande grädde och färska bär och servera tårtan.
Det blir två marängbottnar med diameter på ca 20 cm. Eller så kan du baka en stor marängbotten.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 17)
2 marängbottnar
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 20 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 1,2 dl äggvitor
  • 2 krm vinäger eller 1 krm ättika
  • 2 dl strösocker

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut minuter.
  3. Tillsätt vinäger eller ättika och vispa ytterliggare någon minut.
  4. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
  5. Bred ut på bakplåtspapper i en ugnsform med höga kanter i ett jämnt lager. Lämna ca 5 cm runt kanterna.
  6. Sätt in marängerbotten i ugnen och grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen sista 20 minuterna (efter 40 minuter).
  7. Ta ut och låt marängbotten svalna på galler.
  8. Pilla försiktigt loss marängen från pappret. Ett tips är att dela på marängbottnen på tvären med en vass kniv och skära genom pappret. Ta sedan varje del och vänd upp och ner och pilla försiktigt loss bakplåtspappret.
  9. Marängbottnen är klar att använda till tårta (se tips ovan) eller grovt delas till marängsviss.


 

Fler recept ur samma kategori som Marängbotten marängbottnar:

Hallonrutor
Hallonrutor i långpanna. En hallonkaka av mjuk sockerkaksbotten med färska hallon. Skurna i rutor. Smidigt att baka till många i en stor sats. Går bra att frysa in.
Hallonrutorna kan också bakas med andra bär som blåbär, rabarber, vinbär eller krusbär.
Mördeg med choklad
Mördeg med choklad eller kakao utan ägg. Passar till att baka småkakor, desserter och pajer.
Med strösocker blir mördegen knaprigare med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.
Kanelsnurror
Kanelsnurror. Snurrade kanelbullar med smör, socker och kanel.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnurror.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Lemon curd citronkräm
Lemon curd, citronkräm eller engelsk citronmarmelad. God på rostat bröd, scones (med the) eller skorpor eller som fyllning i tårtor ex. Lemon Curd-tårta.
Obs lemon curd citronkrämen håller sig inte så länge i kylen (14 dagar) men den kan såklart delas upp i påsar och frysas.
Du behöver förslagsvis 2 glasburkar att ha lemon curden i (2x200 gram). Det blir ca 350 gram.
Majsplättar
Majsplättar. Små goda plättar med majs i plättsmeten. Majsplättar kan serveras som vanliga plättar med sylt och grädde men också som ex. frukost med vaniljyoghurt, fruktsallad och rostade hackade hasselnötter.
Du kan använda färsk kokt majs från majskolv, fryst tinad majs eller burkmajs. Godast är färsk kokt majs från majskolv.
Koka egen majs: ta bort bladen från fyra majskolvar, koka den i 40 minuter, låt svalna, dela på tvären i tre delar och skär bort majskornen från kolvarna samt använd majsen i receptet eller till annat.
Limecheesecake med passionsfruktsgele
Limecheesecake med passionsfruktsgelé. Lagad utan ugn med gelatinblad. Gott till dessert, buffé och fika.
Denna cheesecake är gjort med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen (istället för att man bakar cheesecaken i ugnen). Välj svenska krav-ägg av god kvalitet.
Man behöver inte garnera med gele utan kan servera cheesecaken med bara passionsfrukt, eller krusbär kokta med socker, sylt, eller färska bär, färsk ananas eller fruktsallad.
Förslag till garnering: 1 liter tärnade färska jordgubbar blandade med en msk socker samt 0,5 dl hackad citronmeliss.

Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook