AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Marängbotten marängbottnar

Marängbotten marängbottnar Marängbotten eller marängbottnar av äggvitor. Goda bottnar av maräng till tårtor eller grovt delas i bitar till marängsviss.
Du kan smaksätta dina hemgjorda marängbottnar med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandel, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.
Maräng är lättast att vispa för hand dock kan man såklart vispa med elvisp också - vispa då långsamt i början och ej för hårt efter det.
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.
Så här gör du en god och enkel bärtårta av marängbottnarna: Dela botten i två stora halvor på tvären med bakplåtspappret kvar. Lägg upp ena halvan på ett serveringsfat med pappret upp. Pilla och dra försiktigt loss pappret från marängbottnen. Vispa 2,5 dl grädde med 2 tsk vaniljsocker. Bred hälften av grädden på den understa botten.Fördela hälften av en liter bär på grädden. Lägg bottnen upp och ner med pappret upp på grädden och hallonen. Dra försiktigt bort pappret från marängbottnen. Toppa med resterande grädde och färska bär och servera tårtan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 16)
2 marängbottnar, 20 cm diameter
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 20 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 4-5 äggvitor, ca 1,2 dl
  • 2 krm vinäger eller 1 krm ättika
  • 2 dl strösocker

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut minuter.
  3. Tillsätt vinäger eller ättika och vispa ytterliggare någon minut.
  4. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
  5. Bred ut på bakplåtspapper i en ugnsform med höga kanter i ett jämnt lager. Lämna ca 5 cm runt kanterna.
  6. Sätt in marängerbotten i ugnen och grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen sista 20 minuterna (efter 40 minuter).
  7. Ta ut och låt marängbotten svalna på galler.
  8. Pilla försiktigt loss marängen från pappret. Ett tips är att dela på marängbottnen på tvären med en vass kniv och skära genom pappret. Ta sedan varje del och vänd upp och ner och pilla försiktigt loss bakplåtspappret.
  9. Marängbottnen är klar att använda till tårta (se tips ovan) eller grovt delas till marängsviss.


 

Fler recept ur samma kategori som Marängbotten marängbottnar:

Majsmuffins med blåbär
Majsmuffins med blåbär. Amerikanska muffins med majsmjöl och goda färska blåbär. Du kan också ta färska björnbär, färska hallon, chokladbitar, delade jordgubbar eller skivad banan. Styckfrysta blåbär eller andra bär går bra men tillsätt dem frysta.
Risbräck med choklad
Risbräck med choklad är puffat ris blandat med smält choklad. Enkelt att laga och passar som godis till jul eller som kaka på kakbordet.
Du kan välja choklad efter tycke. Här har jag blandat ljus och mörk choklad. Gillar du ljus choklad eller mörk 70% choklad så väljer du det.
Kolasnittar
Kolasnittar. Goda sega hembakta kolasnittar. Kakor med kolasmak av sirap.
En halv sats räcker till en bakplåt (18 kakor).
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Brulépudding
Brulépudding med vaniljpudding samt karamellsås i botten. Fransk Crème caramel på svenska. Brulépudding serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.
Vintips till brulépudding är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra brulépuddingen i en större form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering.

Paj med svamp, svamppaj
Paj med svamp. Svamppaj. Detta recept på paj med svamp och ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Svamppaj passar också till nattamat.
Riktigt god blir svamppajen med riven pecorinoost, västerbotten eller mozzarellaost.
Pastalåda med rökt lax
Pastalåda med rökt lax, dill och äggstanning serverat med skirat smör, citron och blandad sallad. En variant av laxpudding där den kokta potatisen är utbytt mot kokt pasta.
God resträtt att laga på överbliven rökt lax ex. från julbord, påsk eller midsommar.
Blir också gott med gravad lax.
Du kan ta valfri pasta som skruvar, penne, gnocchi, fjärilar osv.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook