AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Marängbotten marängbottnar

Marängbotten marängbottnar Marängbotten eller marängbottnar av äggvitor. Goda bottnar av maräng till tårtor eller grovt delas i bitar till marängsviss.
Du kan smaksätta dina hemgjorda marängbottnar med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandel, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.
Maräng är lättast att vispa för hand dock kan man såklart vispa med elvisp också - vispa då långsamt i början och ej för hårt efter det.
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.
Så här gör du en god och enkel bärtårta av marängbottnarna: Dela botten i två stora halvor på tvären med bakplåtspappret kvar. Lägg upp ena halvan på ett serveringsfat med pappret upp. Pilla och dra försiktigt loss pappret från marängbottnen. Vispa 2,5 dl grädde med 2 tsk vaniljsocker. Bred hälften av grädden på den understa botten.Fördela hälften av en liter bär på grädden. Lägg bottnen upp och ner med pappret upp på grädden och hallonen. Dra försiktigt bort pappret från marängbottnen. Toppa med resterande grädde och färska bär och servera tårtan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
2 marängbottnar, 20 cm diameter
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim 20 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 4-5 äggvitor, ca 1,2 dl
  • 2 krm vinäger eller 1 krm ättika
  • 2 dl strösocker

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut minuter.
  3. Tillsätt vinäger eller ättika och vispa ytterliggare någon minut.
  4. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
  5. Bred ut på bakplåtspapper i en ugnsform med höga kanter i ett jämnt lager. Lämna ca 5 cm runt kanterna.
  6. Sätt in marängerbotten i ugnen och grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen sista 20 minuterna (efter 40 minuter).
  7. Ta ut och låt marängbotten svalna på galler.
  8. Pilla försiktigt loss marängen från pappret. Ett tips är att dela på marängbottnen på tvären med en vass kniv och skära genom pappret. Ta sedan varje del och vänd upp och ner och pilla försiktigt loss bakplåtspappret.
  9. Marängbottnen är klar att använda till tårta (se tips ovan) eller grovt delas till marängsviss.


 

Fler recept ur samma kategori som Marängbotten marängbottnar:

Nötrutor med hasselnötter
Nötrutor med hasselnötter. Goda hembakta kakor med hasselnötter. Hasselnötter kan bytas mot valnötter eller pecannötter.
Nötrutor är goda med vispad grädde till. Nötrutor är goda till fika och dessert.
Kanelbullar
Kanelbullar. Klassiska kanelbullar fyllda med smör, socker och kanel.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.
Av degen kan du också baka två klippta längder: följ nedan recept men istället för att skär den i bitar så klipper du jack i rullen och lägger en flik till vänster sedan nästa till höger osv. Låt längderna jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
Receptet kan halveras om du vill baka 20 bullar.
Äpplepaj
Smulpaj med äpple, äpplepaj eller äppelpaj. Enkel och god äpplepaj med smuldeg.
Servera äpplepaj med kall vaniljsås eller glass.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Creme brule med vit choklad
Creme brule eller crème brulée med vit choklad. En god variant. Mörk choklad blir också gott.
Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.
Vintips till creme brule är ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.
Crème caramel
Crème caramel eller brylépudding. Fransk vaniljpudding med karamell av smält socker i botten. Crème caramel serveras kall. Gör den gärna dagen innan så hinner sockret lösa sig till en tunnare karamellsås.
Vintips till Crème caramel blir ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller franskt Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra Crème caramel i en stor form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering (brulée).
Ugnsomelett med korv och paprika
Ugnsomelett med korv, paprika, lök och vitlök. God med blandad sallad och cocktailtomat toppad med olivolja och balsamvinäger. Riven parmesan passar att garnera omeletten med.
God omelett att laga på överbliven kokt potatis. Enkel lunch eller middag.
Istället för korv kan du ta 2 dl hackade soltorkade tomater.
Här är omeletten lagad i en rund springform men du kan också laga i en avlång ugnspanna (storlek som halv ugnsplåt).
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook