Makaronipudding eller makaronilåda

Introduktion och förberedelse

Laga en god makaronipudding eller makaronilåda med valfri fyllning som skinka, kassler, korv eller soltorkade tomater. Toppas med ost och lagas i ugnen.

Jag gillar att använda gärna riktiga makaroner - alltså ej snabbmakaroner - men det är valfritt.

Förslag är Barillas makaroner, macharonetti eller gammeldags makaroner.

De kokta makaronerna tillagas vidare i ugnen med äggstanning, ost, lök och annat gott som skinka eller kassler.

Kan lagas med rester

Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har kokta makaroner eller annan pasta över eller köttrester från ex. julskinkan eller påläggskinka.

Varianter

  • Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
  • Snabbmakaroner blir rätt degiga i makaronilåda men det finns ju de som gillar det med :)
  • Vegetarisk makaronilåda får du om du byter kött mot hackade soltorkade tomater som är salta och smakrika.
  • Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.

4 portioner makaronipudding

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 dl okokta makaroner
  • 10 cm purjolök eller en gul lök
  • 200 gram skinka, kassler, korv eller 1,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 2 dl riven ost, typ gratängost, mozzarella eller efter tycke
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala, skölj och hacka lök.
  3. Tärna kött eller hacka soltorkade tomater för vegetarisk makaronilåda.
  4. Ta fram en liten ugnsform.
  5. Koka makaronerna enligt paketet, ex. Barillas makaroner ska koka i 8 minuter. Tips är att ta dem någon minut tidigare så de blir lite Al dente då de även ska tillagas i ugnen igen.
  6. Vispa under tiden samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar).
  7. Häll av makaronerna i ett durkslag när de kokat klart.
  8. Häll upp dem i formen.
  9. Blanda i hackad lök, riven ost och kött (eller soltorkade tomater).
  10. Häll på äggstanningen.
  11. Strö över riven parmesan om du vill ha det.
  12. Grädda makaronilådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
  13. Ta ut och servera makaronipuddingen. Gott till är grönsallad samt tomatsallad. Ketchup gillar en del också till.
E-mail
Medel: 3.8 (218 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-21