Makaronipudding eller makaronilåda

 Använd gärna riktiga makaroner men koka dem inte riktigt klara. De ska ju bakas i ugnen också med äggstanning, ost, lök och ex. skinka eller kassler.

Snabbmakaroner blir rätt degiga i makaronilåda men det finns ju de som gillar det med :)

Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har pasta över eller köttrester från ex. julskinkan. Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.

Vegetarisk makaronilåda får du om du byter kött mot hackade soltorkade tomater som är salta och smakrika.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.

4 portioner makaronipudding

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 dl okokta makaroner
  • 10 cm purjolök eller en gul lök
  • 200 gram skinka, kassler, korv eller 1,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 2 dl riven ost, typ gratängost, mozzarella eller efter tycke
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, skölj och hacka lök.
  3. Tärna kött eller hacka soltorkade tomater för vegetarisk makaronilåda.
  4. Ta fram en liten ugnsform.
  5. Koka makaronerna enligt paketet, ex. Barillas makaroner ska koka i 8 minuter.
  6. Vispa under tiden samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar).
  7. Häll av makaronerna i ett durkslag när de kokat klart.
  8. Häll upp dem i formen.
  9. Blanda i hackad lök, riven ost och kött (eller soltorkade tomater).
  10. Häll på äggstanningen.
  11. Strö över riven parmesan om du vill ha det.
  12. Grädda makaronilådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
  13. Ta ut och servera makaronipuddingen. Gott till är grönsallad samt tomatsallad. Ketchup gillar en del också till.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer