Makaroner med ost och skinka

Makaroner med ost, rökt skinka, rödlök och purjolök. En god variant på Mac and Cheese. En slags lyxig makaronilåda smaksatt med tre sorters ost som cheddar, mozzarella och parmesan.
Istället för rökt skinka kan du ta kassler, rökt kalkon eller soltorkad tomat.
Osten kan bytas mot gratängost för en mindre lyxig makaronilåda.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Du kan använda snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.

2 portioner makaroner med ost och soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram makaroner
  • 1 liter vatten att koka i
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja eller matolja
  • 200 gram rökt skinka
  • 10 cm purjolök
  • 1 liten rödlök
  • Bechamel- och ostsås: 25 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,75 dl riven cheddarost
  • 0,75 dl riven parmesanost
  • 0,75 dl riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka rödlöken. Dela, skölj och strimla purjolöken. Strimla skinkan.
  3. Smörj en ugnsform med en tsk olja och lägg i lök, purjolök och skinka. Ställ in i ugnen och låt ca 8 minuter medan du kokar makaroner och lagar såsen.
  4. Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
  5. Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
  6. SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
  7. FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
  8. VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
  9. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  10. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  11. Laga under tiden Bechamel- och ostsåsen: smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
  12. Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka på låg värme i några minuter.
  13. Riv under tiden osten.
  14. Tillsätt salt och peppar samt nästan all ost till såsen.
  15. Blanda de kokta makaronerna, lök- och skinkblandningen med osten samt lägg i en form för två portioner eller två portionsformar som är ugnsfasta samt strö över den sista osten.
  16. Gratinera makaronerna i ca 10-15 minuter tills ytan fått färg.
  17. Ta ut och servera direkt. Gärna med grönsallad med tomater samt kokta gröna ärtor till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer