Makaroner med ost och skinka

Makaroner med ost, rökt skinka, rödlök och purjolök. En god variant på Mac and Cheese. En slags lyxig makaronilåda smaksatt med tre sorters ost som cheddar, mozzarella och parmesan.
Istället för rökt skinka kan du ta kassler, rökt kalkon eller soltorkad tomat.
Osten kan bytas mot gratängost för en mindre lyxig makaronilåda.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Du kan använda snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.

2 portioner makaroner med ost och soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram makaroner
  • 1 liter vatten att koka i
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja eller matolja
  • 200 gram rökt skinka
  • 10 cm purjolök
  • 1 liten rödlök
  • Bechamel- och ostsås: 25 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,75 dl riven cheddarost
  • 0,75 dl riven parmesanost
  • 0,75 dl riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka rödlöken. Dela, skölj och strimla purjolöken. Strimla skinkan.
  3. Smörj en ugnsform med en tsk olja och lägg i lök, purjolök och skinka. Ställ in i ugnen och låt ca 8 minuter medan du kokar makaroner och lagar såsen.
  4. Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
  5. Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
  6. SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
  7. FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
  8. VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
  9. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  10. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  11. Laga under tiden Bechamel- och ostsåsen: smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
  12. Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka på låg värme i några minuter.
  13. Riv under tiden osten.
  14. Tillsätt salt och peppar samt nästan all ost till såsen.
  15. Blanda de kokta makaronerna, lök- och skinkblandningen med osten samt lägg i en form för två portioner eller två portionsformar som är ugnsfasta samt strö över den sista osten.
  16. Gratinera makaronerna i ca 10-15 minuter tills ytan fått färg.
  17. Ta ut och servera direkt. Gärna med grönsallad med tomater samt kokta gröna ärtor till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer