Lyxig ugnsstekt falukorv

Lyxig ugnsstekt falukorv toppad med äppelskivor, dijonsenap, champinjoner, rödlök, vitlök, tomat, ost samt en skvätt grädde. En lyxig variant av ugnsstekt falukorv som passar att laga med gott svenskt äpple.
Servera gärna falukorven med potatismos. Råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.

6 portioner ugnsstekt falukorv

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 800 gram falukorv
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 äpple
  • 8 champinjoner
  • 1 rödlök
  • 1 tomat
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven gratängost eller annan riven ost
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med
  • Tillbehör: 4 port potatismos, råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader samt börja koka potatis om du vill ha mos till falukorven. Du kan också förbereda annat tillbehör till falukorven som råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous.
  2. Ta bort skinnet från falukorven. Skär snitt ca 3/4 bit ner i korven med ca 1 cm mellanrum. Korven ska ännu sitta ihop.
  3. Häll olivolja i botten på en ugnsform eller ugnstålig panna.
  4. Lägg korven i formen.
  5. Skala och pressa en vitlök och fördela över hela korven.
  6. Skär äpplet i kärnfria skivor och tryck ner en skiva i vartannat snitt.
  7. Skala, dela och strimla löken och fördela i vartannat snitt.
  8. Skölj och skiva champinjoner och tryck ner i snitt här och där.
  9. Dela och skiva tomaten och fördela i snitten.
  10. Får du inte plats med allt äpple, lök, champinjoner samt tomat så lägg det i mitten vid sidan av korven. Det är bara att skeda upp sedan vid servering.
  11. Klicka över senap samt häll på grädde över korven.
  12. Toppa falukorven med riven ost.
  13. Ugnsstek falukorven i 20 minuter så att den får fin färg och är genomstekt. Kolla under tiden om potatisen är färdigkokt. Gör potatismos eller servera med annat tillbehör.
  14. Ta ut den falukorven, garnera ev. med hackad bladpersilja och servera med ex. potatismos samt gärna med en sked att skeda upp sås och fyllning med.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer