Lökconfit

Lökconfit är en röra på skivad stekt lök som fått koka i olivolja tills den är riktigt mjuk och god. Passar utmärkt till grillat och som tillbehör till ex. pulled pork, fläskkarré, korv, kyckling eller lövbiff. En riktigt billig röra som är lätt att laga till flera.
Överbliven olja häller man sedan av och det kan du ha till annat ex. att steka i.
Confit är franska för att koka in i fett.

6 portioner lökconfit

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 gula lökar
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Några blad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Skala och strimla löken så fint du kan. Använd ev. en mandolin eller matberedare.
  2. Lägg löken i en kastrull och häll på olivoljan.
  3. Låt löken koka i oljan på låg värme under lock i ca 3 timmar tills den är som en mjuk god röra.
  4. Smaka av lökconfiten med salt och peppar.
  5. Häll upp lökconfiten i en sil och sila av oljan. Spara gärna oljan till annat.
  6. Lägg upp löken i en skål och garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer