Linsgryta med soja

En variant av Dhal - indisk linsgryta med torkat sojaprotein som sojafärs eller sojakuddar. En god och nyttig vegetarisk gryta. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.

Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, spiskummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.

Servera indisk dahlgryta med Naan bröd, ev. naturell yoghurt med hackad mynta, gurka, tomat är gott till. Basmatiris hör också till - koka riset med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Gott och fint är också att blanda en liten del av riset med gurkmeja och sedan blanda med det övriga riset. Vidare kan du garnera riset med rostad lök vid servering.

4 portioner linsgryta med soja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl torkad soja som sojafärs eller sojakuddar
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
  • 3 krm torkad chili eller något starkt
  • 1 tsk garam masala eller het curry
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ÖVERKURS TILL LINSGRYTA: 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 1 krm malen kanel
  • 400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
  • 1 lime

Tillagning

  1. Koka upp ca 3 dl vatten och häll över sojaproteinet i en skål. Låt stå och svälla medan du börjar med linsgrytan.
  2. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
  3. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  4. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  5. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
  6. Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 20 minuter.
  7. Tillsätt sojaproteinet och låt koka i fem minuter till.
  8. Smaka av med ev. mer salt, vitpeppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer