Linser med honung och balsamvinäger

Linser med honung, balsamvinäger och rödlök. Blir också gott med bönor.
Linserna passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk. Servera med ugnstekt potatis eller potatispuré. En tomatsallad är gott till. Eller ställ upp en skål linser på buffébordet.

4 portioner linser med honung och balsamvinäger

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 g okokta röda, gröna, puy-linser eller Beluga-linser
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 tsk salt och något krm peppar
  • 1 msk honung, gärna flytande Akacia
  • 1 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Börja med att koka linserna enligt paketet. Låt de svalna.
  2. Röda, gröna och Beluga-linser behöver ej blötläggas och kokas i dubbelt så mycket vatten i 20 minuter under lock.
  3. Puy-linser behöver ej blötläggas och kokas i dubbelt så mycket vatten i 40 minuter under lock.
  4. Under tiden linserna kokar: fräs i en panna pressad vitlök, finhackad rödlök i rikligt med olivolja. Sätt åt sidan.
  5. Häll av linserna i ett durkslag.
  6. Vänd i linserna i lökblandningen. Salta och peppra samt tillsätt vinäger och honung.
  7. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, peppar, vinäger samt honung.
  8. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer