Linsbiffar linsbullar

Linsbiffar och linsbullar. Biffar och bullar kan man göra av många olika slags kokta linser.

Linsbiffar är goda till det mesta; förslagsvis med potatismos, kokta gröna ärtor, tomat- och gurksallad samt skirat smör; eller klyftpotatis, tzatziki samt tomat- och grönsallad; eller råris, tomatsås samt avokadosallad; eller coleslaw, majskolv och rostade rotfrukter.

Kokta bönor som sojabönor eller ärter som kikärter går utmärkt istället för linser.

Majs är mycket gott i linsbiffarna också - ta förslagsvis 2 dl. Hackade nötter är också gott i linsbiffar.

4 portioner linsbiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl okokta röda linser
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl eller sojamjöl eller 1 kokt potatis
  • 2 dl sesamfrön, ströbröd eller polenta
  • 1 dl solrosolja att steka i

Tillagning

  1. Börja med att koka linserna mosiga ca 15 minuter.
  2. Skala morötterna och koka dem mjuka med linserna.
  3. Tänk ut vilka tillbehör du vill ha och börja förbered dessa.
  4. Låt linserna rinna av i durkslag.
  5. Lägg linserna en stor skål och mosa med en potatisstöt.
  6. Tärna morötterna fint och tillsätt dem.
  7. Skala och hacka löken fint och tillsätt den.
  8. Pressa i vitlöken.
  9. Skölj och hacka bladpersilja samt tillsätt med curry, spiskummin samt salt och peppar.
  10. Mosa linserna till en röra. Känns linsröran för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller mosad kokt potatis för att binda ihop röran.
  11. Smörj händer och en bricka med lite olivolja.
  12. Forma till linsröran till åtta biffar.
  13. Vänd dem i sesamfrön, ströbröd eller polenta. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  14. Värm en stekpanna med olja.
  15. Lägg i biffarna försiktigt och stek dem gyllenbruna på varje sida (ca 4 minuter på varje sida) på lite över medelvärme.
  16. Servera linsbiffarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer