Lingonsylt med äpplen

Späd och koka lingonsylten med äpplen som ger god smak och konsistens. Det speciella med lingon är att de konserverar sig själva med bensoesyra. Lingon och äpplen innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens.

Sylten håller i månader svalt och mörkt. Sterilisera gärna burkar om du ska spara sylten länge. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl. 1 kg rensade lingon motsvarar ca 1,3 liter. Vill du göra sylt på en liter lingon så minska mängden socker något. Läs mer här om vad du mer kan laga av lingon

1,5 liter lingonsylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 22 min
  • Klart på: 32 min

Ingredienser

  • 0,5 kg lingon, rensade, färska eller frysta
  • 6 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 0,75 liter skalat äpple i tärningar

Tillagning

  1. Sterilisera burkarna genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen. Valfritt.
  2. Rensa lingonen.
  3. Skala och ta ur kärnhuset ur äpplena. Skär dem i tärningar ca 2x2 cm.
  4. Blanda äpplen, lingon samt vatten i en stor kastrull och koka upp under omrörning. Mosa ihop med en potatisstöt eller slev.
  5. Koka lingon- och äppelblandningen i ca 13 minuter. Mosa sönder under tiden.
  6. Späd eventuellt med någon dl vatten om sylten kokar för torrt och börjar brännas.
  7. Rör i sockret samt koka i ytterligare ca 9 minuter.
  8. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda och steriliserade burkar.
  9. Sätt på lock.
  10. Lingonsylten håller i flera månader. Öppnad burk sylt förvaras i kylen men håller flera veckor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer