Lingonsaft, lingondricka

Lingonsaft eller söt lingondricka. En hållbar lingonsaft där lingonen kokas ihop först.

1,5 liter lingonsaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg lingon
  • 500 gram socker
  • 3 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat

Tillagning

  1. Rensa bär.
  2. Mosa ihop med socker i en gryta med en stavmixer eller potatisstöt.
  3. Tillsätt vatten.
  4. Värm under omrörning och låt sjuda i 15 minuter.
  5. Sila av saften i en saftsil, silduk eller sil.
  6. Blanda natriumbensoat med lite varm saft i ett glas. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  7. Häll upp den varma saften på väl rengjorda och steriliserade flaskor (sterilisera flaskorna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen).
  8. Sätt på kapsyl, kork eller skruvkork med detsamma.
  9. Förvaras svalt och mörkt. Håller i flera månader om inte år. Saften kan också frysas i plastburkar och tas fram efter hand. Öppnad saft förvaras i kyl.
  10. Lingonsaften späs med vatten vid servering efter tycke ca 1 del till 4 delar vatten. Is är gott i vid servering.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer