Lingonsaft, lingondricka

Lingonsaft eller söt lingondricka. En hållbar lingonsaft där lingonen kokas ihop först.

1,5 liter lingonsaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg lingon
  • 500 gram socker
  • 3 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat

Tillagning

  1. Rensa bär.
  2. Mosa ihop med socker i en gryta med en stavmixer eller potatisstöt.
  3. Tillsätt vatten.
  4. Värm under omrörning och låt sjuda i 15 minuter.
  5. Sila av saften i en saftsil, silduk eller sil.
  6. Blanda natriumbensoat med lite varm saft i ett glas. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  7. Häll upp den varma saften på väl rengjorda och steriliserade flaskor (sterilisera flaskorna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen).
  8. Sätt på kapsyl, kork eller skruvkork med detsamma.
  9. Förvaras svalt och mörkt. Håller i flera månader om inte år. Saften kan också frysas i plastburkar och tas fram efter hand. Öppnad saft förvaras i kyl.
  10. Lingonsaften späs med vatten vid servering efter tycke ca 1 del till 4 delar vatten. Is är gott i vid servering.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer