Limepaj med maräng

Limepaj med maräng, äggula, kondenserad mjölk och Digestivebotten. Ta vara på vitorna och toppa limepajen med ett gott marängtäcke.

Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.

Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.

12 bitar limepaj med maräng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 50 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 14 Digestivekex
  • 100 gram smör
  • 7 äggulor
  • 2 burkar kondenserad mjölk (2x400 gram)
  • 1,5 dl pressad limesaft från 4 lime + finrivet skal av två lime
  • MARÄNG: 4 äggvitor
  • 1 dl socker
  • DEKORATION: rivet skal av en lime; syltat limeskal eller krullat limeskal (se tips ovan)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa, krossa eller smula kexen och blanda med smöret samt vaniljsocker till en grynig röra - pajdeg som ska bli pajbotten.
  4. Tryck ut pajdegen på botten samt lite upp på kanten i en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
  5. Grädda pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut och låt pajskalet svalna något. Sänk värmen till 125 grader.
  6. Skölj limefrukterna noga. Riv skalet av en lime fint. Dela dem och pressa ur saften.
  7. Blanda under tiden äggulor och kondenserad mjölk i en bunke.
  8. Rör i limesaften och limeskal.
  9. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 40 minuter på 125 grader.
  10. Ta ut limepajen och låt den svalna och ställ in i kylen att stelna någon timme eller över natten.
  11. Marängtäcke: Sätt ugnen på grill eller max värme.
  12. Vispa sakta 4 äggvitor fluffiga.
  13. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum.
  14. Bred över den kalla limepajen.
  15. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns.
  16. Garnera limepajen med rivet limeskal; krullat limeskal eller syltat limeskal (se ovan).
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer