Limepaj med maräng

Limepaj med maräng, äggula, kondenserad mjölk och Digestivebotten. Ta vara på vitorna och toppa limepajen med ett gott marängtäcke.

Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.

Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.

12 bitar limepaj med maräng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 50 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 14 Digestivekex
  • 100 gram smör
  • 7 äggulor
  • 2 burkar kondenserad mjölk (2x400 gram)
  • 1,5 dl pressad limesaft från 4 lime + finrivet skal av två lime
  • MARÄNG: 4 äggvitor
  • 1 dl socker
  • DEKORATION: rivet skal av en lime; syltat limeskal eller krullat limeskal (se tips ovan)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa, krossa eller smula kexen och blanda med smöret samt vaniljsocker till en grynig röra - pajdeg som ska bli pajbotten.
  4. Tryck ut pajdegen på botten samt lite upp på kanten i en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
  5. Grädda pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut och låt pajskalet svalna något. Sänk värmen till 125 grader.
  6. Skölj limefrukterna noga. Riv skalet av en lime fint. Dela dem och pressa ur saften.
  7. Blanda under tiden äggulor och kondenserad mjölk i en bunke.
  8. Rör i limesaften och limeskal.
  9. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 40 minuter på 125 grader.
  10. Ta ut limepajen och låt den svalna och ställ in i kylen att stelna någon timme eller över natten.
  11. Marängtäcke: Sätt ugnen på grill eller max värme.
  12. Vispa sakta 4 äggvitor fluffiga.
  13. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum.
  14. Bred över den kalla limepajen.
  15. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns.
  16. Garnera limepajen med rivet limeskal; krullat limeskal eller syltat limeskal (se ovan).
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer