Levergryta

Levergryta med kycklinglever, grädde, bacon och champinjoner. Gott med kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli. Råris är ett gott alternativ till potatis.
Istället för torkad basilika kan du använda hackad färsk basilika samt även garnera med färska basilikablad vid servering.

4 portioner levergryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 g kycklinglever, tinad
  • 1 gul lök
  • 200 g champinjoner
  • 0,5 pkt bacon
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 krm vitpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm torkad basilika
  • 1,5 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  2. Skär levern i ca 2x2 cm bitar.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Skölj och dela champinjonerna.
  5. Strimla bacon.
  6. Bryn leverbitarna i en msk smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
  7. Bryn lök och champinjoner i resten av smöret. Lägg över i grytan.
  8. Bryn bacon och lägg över i grytan.
  9. Strö över mjöl i grytan och rör om.
  10. Späd med vatten, tillsätt buljongtärning och grädde. Koka upp och låt puttra i några minuter samt håll varmt tills tillbehören är klara.
  11. Förbered tillbehör som sallad och kokt broccoli.
  12. Smaka av med salt, peppar, basilika och soja.
  13. Servera levergrytan med valfritt tillbehör som kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer