Levergryta

Levergryta med kycklinglever, grädde, bacon och champinjoner. Gott med kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli. Råris är ett gott alternativ till potatis.
Istället för torkad basilika kan du använda hackad färsk basilika samt även garnera med färska basilikablad vid servering.

4 portioner levergryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 g kycklinglever, tinad
  • 1 gul lök
  • 200 g champinjoner
  • 0,5 pkt bacon
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 krm vitpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm torkad basilika
  • 1,5 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  2. Skär levern i ca 2x2 cm bitar.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Skölj och dela champinjonerna.
  5. Strimla bacon.
  6. Bryn leverbitarna i en msk smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
  7. Bryn lök och champinjoner i resten av smöret. Lägg över i grytan.
  8. Bryn bacon och lägg över i grytan.
  9. Strö över mjöl i grytan och rör om.
  10. Späd med vatten, tillsätt buljongtärning och grädde. Koka upp och låt puttra i några minuter samt håll varmt tills tillbehören är klara.
  11. Förbered tillbehör som sallad och kokt broccoli.
  12. Smaka av med salt, peppar, basilika och soja.
  13. Servera levergrytan med valfritt tillbehör som kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer