Laxtårta

Rökt lax blandad med färskost, kvarg eller Kesella, dill och rödlök på kavringsbotten. Passar till julbord, fest, påsk och midsommar samt svensk buffé och smörgåsbord. 

Ska laxtårtan serveras som förrätt så räcker den till 8 större bitar. Garnera med en skiva rökt lax på varje tårtbit. På buffé och som tilltugg kan du räkna 12 bitar. Ett tips är att då även garnera med halverade mindre skivor rökt lax.

Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen. Tina sedan i kylskåpet och servera sedan laxtårtan kall.

Laxtårtan kan också toppas med skalade räkor eller kräftstjärtar. Skivad avokado (penslad med citronsaft) samt cocktailtomater är också gott på laxtårtan. 

8 portioner laxtårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 6 skivor kavring
  • 50 g smör
  • 200 g rökt lax
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl hackad dill
  • 500 gram kvarg 10% som Kesella eller annan naturell färskost
  • 2 krm salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 8 skivor rökt lax
  • 1 citron
  • 40 gram färsk babyspenat
  • 0,5 dl färsk hackad dill

Tillagning

  1. Mixa kavring och smör i matberedare eller smula sönder kavringen och rör ihop med mjukt smör.
  2. Bred ut kavringen på bottnen av en form - gärna med löstagbar kant.
  3. Skär laxen i små tärningar.
  4. Skala och finhacka rödlöken.
  5. Hacka dillen.
  6. Blanda lax, lök, dill och kvarg.
  7. Skölj, halvera och skär ut skivor av citronen (8 till förrätt eller 12 till buffé).
  8. Krydda med salt och peppar. Pressa också i någon msk citronsaft.
  9. Bred ut blandningen på kavringsbottnen och ställ i frysen 1 timme.
  10. Ta ut och ställ därefter i kylen fram till servering.
  11. Vid servering så dekorerar du laxtårtan med ihoprullade skivor rökt lax, citronskivor, sköljd babyspenat och färsk hackad dill.
E-mail
Medel: 3.7 (16 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer