Laxsås till pasta

En god, snabb och enkel pastasås med lax, grädde och vitt vin. Hemgjord laxsås till pasta som tagliatelle, penne, skruvar eller spagetti.

Servera med blandad grönsallad och några halverade tomater eller annat grönt till. 

Gott till vardags men funkar också som festligare pasta till helgen. Servera då gärna då med ett vitt vin som Chardonnay till. Då kan du också garnera med mer riven parmesan och färsk hackad gräslök. Om du vill kan du göra hemgjord tagliatelle till. 

4 portioner laxsås till pasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 0,5 dl vitt vin
  • 150 gram rökt eller gravad lax
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk riven lagrad ost som parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Börja koka pastan enligt paketet.
  2. Skala och finhacka löken och vitlöken.
  3. Fräs schalottenlöken och vitlöken i smöret i en stekpanna med höga kanter eller såskastrull.
  4. Stör över mjölet och rör om.
  5. Tillsätt mjölken samt vinet och rör om.
  6. Koka i någon minut under tiden pastan kokar klart.
  7. Riv ost.
  8. Skär rökt eller gravad lax i mindre bitar ca 2x2 cm.
  9. När pasta har någon minut kvar så tillsätter du grädden och kokar upp.
  10. När pastan kokat klart häller du av den.
  11. Tillsätt lax och svartpeppar till såsen och rör om.
  12. Häll pastan i laxsåsen och blanda runt så att sås och pasta blandas väl.
  13. Servera pastan med laxsås med riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 4.5 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer