AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Laxrullar med pepparrot

Laxrullar med pepparrot Laxrullar med pepparrot. Tunnbrödsrullar med lax och pepparrot är goda som tilltugg och snittar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
tilltugg till 8 personer
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 1 tim

Ingredienser:

  • 5 tunnbröd
  • 3 msk smör eller smörgåsmargarin
  • 5 skivor rökt lax
  • 1 bit färsk pepparrot ca 15 cm eller 4 msk pepparrot från tub
  • 1 dl gräddfil
  • Några kvistar bladpersilja

Tillagning:

  1. Skala och riv pepparroten.
  2. Blanda riven pepparrot med gräddfil i en skål.
  3. Smöra tunnbröden.
  4. Fördela pepparrotsblandningen på bröden och bred ut den.
  5. Skölj och plocka bladen på bladpersiljan. Fördela dem jämnt på tunnbröden.
  6. Lägg en skiva lax på varje.
  7. Rulla ihop tunnbröden till rullar på tvären.
  8. Förpacka laxrullarna i gladplast och lägg i kylen i minst en halvtimme.
  9. Ta ut och skär bort kanterna.
  10. Skär dem i tre delar. Dela varje del diagonalt och ställ laxrullarna med diagonalen uppåt på serveringsfat.
  11. Servera laxrullarna. Garnera ev. med bladpersilja.


 

Fler recept ur samma kategori som Laxrullar med pepparrot:

Räkor med aioli
Räkor med aioli. Vitlöksfrästa räkor. Se till att ha våtservetter till hands. En variant av vitt vin och räkor. Ett italienskt vitt vin exempelvis Frascati passar bra till.
Köp färdig aioli eller blanda majonnäs med pressad vitlök.
Fois gras med äpple
Fois gras med äpple på rostad toast med babyspenat och några droppar balsamvinäger. Använd ankleverpaté eller gåsleverpaté eller hel anklever eller gåslever.
Gott som förrätt eller aptitretare.
Du kan använda ankleverpaté eller gåsleverpaté. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras.
Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och godare samt finare).
Gott till är också en klick fikonchutney eller fikonmarmelad.
Istället för äpple kan du ta päron eller kvitten.
Klassiskt vinval till gås- eller anklever är fransk sött vin som Sauternes eller champagne (inte sött). Gewurtztraminer från Alsace är ett annat alternativ.
Petit-chouer petit-chouerecept
Petit-chouer. Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Till tilltugg eller dessert. Petit-chouer är goda hembakta att servera som bakelser med vaniljkräm och grädde, sylt, färska bär eller som tilltugg och mumsbitar med ex. skagenröra; eller rökt lax, crème fraiche, räkor; eller kött som rensteksröra; eller ostkräm osv.
Förslag på fyllning till petit chouer:
Till dessert: Vaniljkräm och vispad grädde samt ev. sylt eller färska bär som jordgubbar, vindruvor, hallon etc.
Till tilltugg: Köp nån färdig röra eller godast: gör en röra av naturell grekisk yoghurt med strimlad lax och dill; eller räkor och dill; eller renstek och pepparrot; eller blåmögelost och hackade valnötter; eller hackad soltorkad tomat och hackad spenat.
När du bakar petit-chouer så sväller degen upp och de blir superfluffiga bollar med lufthål i mitten. Sedan fyller du dem.
Ett petit-chouerecept du kan göra små eller stora petit-chouer av.
Se alla recept ur kategorin Aptitretare snittar tilltugg
Snabb laxgryta med grädde, svamp och grönsaker
Snabb laxgryta med grädde, svamp och grönsaker. Servera laxgrytan med valfri pasta som ex. pappardelle, tagliatelle, penne eller gnocchi.
Farfalle med lax
Farfalle med lax. Pastafjärilar med rökt lax i sås av creeme cheese, grädde, salladslök, citron, vitlök och gräslök.
Blir också gott med annan pasta som penne, gnocchi eller tagliatelle.
Koktid på Farfalle är 10 minuter.
Servera gärna pastan med ett gott bröd samt blandad grönsallad till.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay.
Fiskfärs queneller fiskbullar
Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader.
Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.
Alla ingredienser ska vara kalla.
Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.
Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.
Vanligtvis serverade med vitvinssås med gröna ärtor, vårgrönsaker, ris eller potatis. Du kan också gratinera dem med vitvinssås samt riven ost.
Vidare kan du också göra fiskterrine till buffé eller förrätt. Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott med kall sås på örter och crème fraiche.
Fiskbullar, fiskburgare och fiskbiffar blir också gott såklart.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Färsk pasta utan ägg
Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta). 400 gram mjöl är ca 6,5 dl.
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
FÖRSLAG TILLBEHÖR: valfri pastasås; pesto; valnötspesto; pesto på soltorkad tomat; pressad vitlök och chili fräst i olivolja samt hackad basilika, soltorkad tomat och riven parmesan.
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Räkor i vitlök tapas
Räkor med vitlök. En slags tapas med räkor frästa med lite vitlök som tilltugg eller förrätt.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Sallad med sparris
Sallad med sparris blir god som förrätt eller som tillbehör till grillat. Sparrissallad.
Som sallad kan du välja isbergssallad, lollo rosso, ruccola, frise, spenat, mache osv - blanda gärna några olika sorter.
Mozzarella med parmaskinka
Mozzarella med parmaskinka och sockerärtor i ugnen. En god sidorätt och tillbehör.
Blir lyxigt och gott med riktig buffelmozzarella och fin parmaskinka (och rätt dyrt tyvärr).
Palsternacksmos
Palsternacksmos med potatis, smör och mjölk. Ett lite sötare och smakrikare mos som passar till fisk, kött och grillat. Gott som tillbehör till det mesta.
Om du vill kan du laga moset på enbart palsternackor. Annat gott man kan ha i moset är rotfrukter som rotselleri, persiljerot, kålrot eller mort. Vidare kan man smaksätta moset med pressad vitlök; någon tsk sambal oelek, hackad örter som persilja och basilika osv.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kokta rödbetor
Kokta rödbetor. Nykokta färska rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.
En klassisk förrätt är varma nykokta rödbetor med smör och salt till förrätt. Eller prova att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost över. Servera med gott bröd till.
Kokta rödbetor kan användas varma eller kalla till sallader, tillbehör, rödbetssallad samt inlagda rödbetor.
Skånsk äppelkaka äppelpaj
Skånsk äppelkaka eller äppelpaj med riven kavring. Hemgjord skånsk äpplekaka eller äpplepaj är enkel och god med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass. Klassisk som dessert till Gåsamiddag.
Istället för ströbröd av kavring så kan man vanligt ströbröd. En annan variant av äppelkakan är med bara äppelmos. Den kan då göras utan att den gräddas. Rör då ihop ströbröd och smör med några msk socker samt en tsk kanel i en panna till en smulig röra. Varva sedan äppelmos och smulor och servera kallt med tillbehör som vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Vintips till är en söt dryck som heter Pommeau från Normandie eller ett sött dessertvin eller Vin Santo.
Stekt potatis
Stekt potatis. Ett grundrecept på kokt stekt potatis som passar som tillbehör till det mesta.
Stekt potatis är enkelt och gott att laga speciellt om man har överbliven kall kokt potatis.
Har du inga kokta potatisar så kan du koka egna. Räkna 2-3 potatisar eller 150-200 gram per portion. Skala dem och dela stora potatisar i halvor. Koka dem mjuka i ca 20 minuter. Låt svalna.
Potatisen kan också råstekas: skölj tärnad rå potatis, stek först under lock med någon dl vatten i 10 minuter; häll av vatten och tillsätt fett och stek gyllenbruna i ca 10 minuter runt om.
En panna med teflon är bra att steka då potatisen ej fastnar så lätt då. Ska du steka mycket potatis så använd en stor panna eller dela upp det i omgångar istället för att ha för mycket i pannan på en gång.
Förslag på smaksättningar av stekt potatis är: att blanda i en halv hackad gul lök; en halv pressad vitlök; några msk hackade svarta oliver; något krm paprikapulver; något krm curry eller garam masala; något krm chiliflakes; hackade örter som persilja, dill eller basilika.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Energigodis Powerbars
Energigodis eller Powerbar. Eget hemgjort träningsgodis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor.
Att göra egna energigodis blir bra mycket billigare än köpt träningsgodis.
Du kan variera ingredienser i det oändliga med andra torkade hackade frukter eller bär ex. fikon, dadlar, tranbär, blåbär eller äpplen. Valnötter, paranötter eller cashewnötter funkar också. Kanel, ingefära eller kakao och vaniljsocker ger också god smak. Hackad choklad blir också gott i.
Fiskterrine med skaldjur
Fiskterrine med skaldjur. En fisk- och skaldjursterrine eller skaldjurspaté med vit fisk, lax och skaldjur som räkor och crabsticks (surimisticks). Du kan också ha andra skaldjur som krabbkött, kräftstjärtar, musslor eller pilgrimsmusslor.
Terrinen bakas med ägg i smeten i en avlång 1,5 liters terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du havlera receptet till 4 portioner.
Fisken ska vara utan skinn och de flesta benen - små ben ex. i gäddan mixas sönder så de behöver man ej pilla bort så noga.
Receptet ger ca 16 skivor fiskterrine.
Skivor av hemlagad fiskterrine med skaldjur är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Inlagd smörgåsgurka
Inlagd smörgåsgurka. Västeråsgurkor eller saltgurka i ättikslag.
Små gurkor sk Västeråsgurkor blir jättegoda att lägga in.
Gott till leverpastejsmacka, söndagsstek och allt annat som smörgåsgurka är så gott till.
Här har jag valt att lägga in gurkorna med lite bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillfrön. Annat gott i är några blad från svarta vinbär; dillkronor; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära och strimlad gul lök.
Vill du ha extra krispig gurka kan du tillsätta 0,5 tsk alunpulver som du hittar i kryddhyllan.
Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge. Du kan diska burkarna i diskmaskin men helst ska du koka dem eller värma dem i ugnen på 100 grader i 10 minuter.
Tillagningstiden stämmer ej då kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckors inläggning.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook