AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Laxrullar med pepparrot

Laxrullar med pepparrot Laxrullar med pepparrot. Tunnbrödsrullar med lax och pepparrot är goda som tilltugg och snittar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 11)
tilltugg till 8 personer

Ingredienser:

  • 5 tunnbröd
  • 3 msk smör eller smörgåsmargarin
  • 5 skivor rökt lax
  • 1 bit färsk pepparrot ca 15 cm eller 4 msk pepparrot från tub
  • 1 dl gräddfil
  • Några kvistar bladpersilja

Tillagning:

  1. Skala och riv pepparroten.
  2. Blanda riven pepparrot med gräddfil i en skål.
  3. Smöra tunnbröden.
  4. Fördela pepparrotsblandningen på bröden och bred ut den.
  5. Skölj och plocka bladen på bladpersiljan. Fördela dem jämnt på tunnbröden.
  6. Lägg en skiva lax på varje.
  7. Rulla ihop tunnbröden till rullar på tvären.
  8. Förpacka laxrullarna i gladplast och lägg i kylen i minst en halvtimme.
  9. Ta ut och skär bort kanterna.
  10. Skär dem i tre delar. Dela varje del diagonalt och ställ laxrullarna med diagonalen uppåt på serveringsfat.
  11. Servera laxrullarna. Garnera ev. med bladpersilja.


 

Fler recept ur samma kategori som Laxrullar med pepparrot:

Heta räkor med skal som tapas
Heta räkor med skal serverade som tapas. Frästa eller wokade hela heta räkor med vitlök och chili är gott som tilltugg, tapas eller förrätt med gott bröd och lite vitlöksmajonnäs aioli.
Ett svalt vitt vin som ex. chardonnay från Australien passar till.
Laxrullar med mozzarella och wasabi
Laxrullar med mozzarella och wasabi är ett gott tilltugg till fördrink, buffe eller som tapas. Visst lax är inte det vanligaste att göra tapas på - och mozzarella är italienskt - men gott blir det.
Snittar med lax
Snittar med lax. Bakta bröd i som delas i snittar och toppas med rökt eller gravad lax, yoghurtsås med dill, hackad rödlök och gräslök.
Bröden är av typen tunna pitabröd och kan bakas några timmar innan servering men är godast nybakta.
Skär i fyra snittar (tårtbitar) och toppa.
Vintips till är ett vitt vin, mousserande eller öl.
Se alla recept ur kategorin Aptitretare snittar tilltugg
Laxpasta
Laxpasta med ugnsrostade tomater och spenat i grädde och parmesan. Pasta med lax. Du kan ta vilken pasta du vill.
Små fylliga tomater som cocktailtomater får god fin smak halverade och rostade i ugnen med olivolja, salt och peppar. Köp ekologiska tomater. Eller du kanske har egna odlade tomater.
Inkokt lax med örtagårdssås
Inkokt lax med örtagårdssås och kokt potatis samt morot. Gott med inlagd gurka till också.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis och morötter när det är dags.
Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med gurksallad. Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor
Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Gratinerade bönor i grädde och ost är gott till och blir som en extra sås.
Potatisgratäng är annars en klassiker till lammstek med rödvinssky.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Prinsesstårta
Prinsesstårta med marsipan, vispad grädde, vaniljvisp och tårtbotten. Baka egen tårtbotten och laga egen vaniljkräm eller laga din princesstårta snabbt och enkelt med färdig marsipan, vaniljvisp och färdiga tårtbottnar.
Prinsesstårtan tar längre tid men blir mycket god om du lagar allt själv.
Garnera prinsesstårtan med marsipanros, florsocker samt blockchoklad som du smält i en påse i mikron. Klipp ett litet hål i hörnet och ringla cirklar över prinsesstårtan innan du pudrar över florsocker.
Prinsesstårtans vecka infaller 20 - 26 september. Prinsesstårtan skapades på 30-talet för tre elever tillika prinsessor (Margaretha, Märtha och Astrid) av hushållsläraren Jenny Åkerström.
Limekladdkaka
Limekladdkaka. En god variant på kladdkaka med limesmak utan choklad eller kakao.
God med vispad grädde eller glass.
Välj gärna ekologisk lime då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all lime noga med diskmedel och vatten.
Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.
Vill du ha en glutenfri limekladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Hemgjord smördeg
Hemgjord smördeg till wienerbröd, inbakning, kransar mm. Smördeg är lite krånglig att göra själv men det är det värt då smördegen blir mycket god.
Kall Parmesanröra
Kall Parmesanröra. Färskost smaksatt med riven Parmesan. En enkel men god röra, sås eller crème som smakar bra till det mesta som kött, grönsaker, grillat, kyckling, till buffé osv.
Istället för Kesella kan du ta annan naturell färskost. Parmesan kan du ersätta med Grana padano (som är billigare). Men desto finare parmesan desto godare sås.
Hemgjord ostkaka med ostlöpe
Hemgjord ostkaka med ostlöpe. Ett klassisk småländskt recept på riktig gammeldags ostkaka med mjölk och ostlöpe. Ostlöpe kan du köpa på Apoteket.
Gammaldags ostkaka serveras som dessert med lättvispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller efter smak.
Ostkakorna håller i frysen i 3-4 månader.
Du kan dubbla receptet till 5 stora ostkakor för ca 30 portioner om du ska bjuda många men då behöver du en stor 15 liters kastrull.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Knäckesnittar med makrillröra
Knäckesnittar med makrillröra. Ett gott, enkelt, billigt och snabbt tilltugg att göra.
Små bitar knäckebröd toppat med röra av rökt makrill mosad med gräddfil.
Rosta gärna knäckebrödet i ugnen innan på 200 grader i några minuter. Ta ut och låt svalna så blir det som nybakt och mycket knaprigt.
Istället för vanligt knäckebröd kan du ta ostkex lika knäckbröd, delikatessknäcke eller annat hårt mörkt tunnbröd efter tillgång
Asiatisk glace
Asiatisk glace eller marinad att pensla och/eller marinera grillat som ex. kycklingfilé, grönsaker, spett, fläskfilé eller fisk som lax.
Whiskymarinerade russin
Whiskymarinerade russin är gott till glögg eller desserter. Välj ekologiska russin från ex Saltå kvarn eller Kung Markatta samt en neutral whisky utan rökkaraktär (om du inte gillar rökiga russin förstås).
Istället för whisky kan du ta annan sprit som ex. calvados, konjak, rom eller lagrad tequila.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Pesto italiensk sås med basilika
Pesto är en italiensk sås med basilika. Gör egen pesto av färsk basilika, pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök.
Genialiskt gott att blanda med spagetti.
Passa på och gör en burk att ha i kylen eller frysen.
Pesto är god också till färskpotatis, grillat eller rostad på baguette.
Pinjenötter kan bytas mot mandel eller solrosfrön.
Parmesanosten kan bytas mot Grano Padano ost.
Radiokaka med Mariekex
Radiokaka med Mariekex. Kanske den snyggaste kaka som någonsin bakats - en riktig sjuttitalare.
Prinsesstårta
Prinsesstårta med marsipan, vispad grädde, vaniljvisp och tårtbotten. Baka egen tårtbotten och laga egen vaniljkräm eller laga din princesstårta snabbt och enkelt med färdig marsipan, vaniljvisp och färdiga tårtbottnar.
Prinsesstårtan tar längre tid men blir mycket god om du lagar allt själv.
Garnera prinsesstårtan med marsipanros, florsocker samt blockchoklad som du smält i en påse i mikron. Klipp ett litet hål i hörnet och ringla cirklar över prinsesstårtan innan du pudrar över florsocker.
Prinsesstårtans vecka infaller 20 - 26 september. Prinsesstårtan skapades på 30-talet för tre elever tillika prinsessor (Margaretha, Märtha och Astrid) av hushållsläraren Jenny Åkerström.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook