Laxpasta

Laxpasta med ugnsrostade tomater och spenat i grädde och parmesan. Pasta med lax. Du kan ta vilken pasta du vill.
Små fylliga tomater som cocktailtomater får god fin smak halverade och rostade i ugnen med olivolja, salt och peppar. Köp ekologiska tomater. Eller du kanske har egna odlade tomater.
Istället för fryst spenat kan du ta en stor påse färsk spenat.

4 portioner laxpasta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 15 cocktailtomater
  • 5 msk olivolja
  • 200 gram fryst spenat
  • 350 gram pasta som spagetti, penne, tagliatelle, farfalle eller valfritt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och dela tomaterna. Lägg tomaterna på en halva av en djup ugnsplåt. Häll på en msk olivolja, salt samt lite svartpeppar och blanda.
  3. Sätt in tomaterna och rosta dem under tiden du lagar resten ca 10 minuter. Ta ut tomaterna när du ser att de tappat vätska. Häll bort vätskan eller sug upp vätskan med hushållspapper och sätt in tomaterna igen. Tomaterna ska torka ihop lite och få färg men ej brännas.
  4. Sätt på en kastrull med vatten till pastan. Salta vattnet med ca 0,5 tsk salt.
  5. Pastasås: Gör såsen medan pastan kokar och tomater är i ugnen.
  6. Skala vitlöken och pressa den i en kastrull.
  7. Tillsätt 2 msk olivolja och fräs vitlöken någon minut under omrörning.
  8. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  9. Tillsätt 1 dl kokvatten från pastan och rör ut till en jämn blandning. Tillsätt grädde samt fiskbuljongtärning och rör. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Koka pastasåsen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då.
  10. Koka pastan.
  11. Tina fryst spenat i en skål. Eller skölj färsk spenat noga.
  12. Dax för lax: skär laxen i kuber ca 2x2 cm. Blanda laxen med en msk olivolja, 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar.
  13. Ta ut tomaterna och ställ åt sidan. Lämna ugnen på.
  14. Fördela laxbitarna med mellanrum på andra halvan av blecket med tomaterna.
  15. Sätt in tomaterna och laxen i ugnen ca 5 minuter tills laxbitarna är lagade och fasta.
  16. När du hällt av pastan blandar du den med såsen, tomaterna, spenat samt toppar med laxbitarna.
  17. Servera gärna laxpastan med riven parmesan.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer