Laxpasta med pesto och rökt lax

Laxpasta med pesto och rökt lax är en enkel och god pasta men ändå rätt lyxig. Du kan också ha i en burk creme fraiche eller grädde för en krämigare sås.
Vidare kan du ha i lite färsk eller tinad spenat samt riven ost som parmesan eller grano padano.
Istället för persilja kan du ha i hackad basilika eller dill.
Istället för torkad pasta kan du koka 2 paket färsk pasta ex. tagliatelle.
Vintips till är ett vitt vin av druvan Chardonnay, gärna ekfatslagrat.

4 portioner laxpasta med pesto och rökt lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle, spagetti, penne eller farfalle
  • 1,5 dl pesto, köpt eller hemgjord
  • 300 gram rökt lax
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 dl creme fraiche eller grädde
  • 50 gram färsk spenat
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan i en stor kastrull och salta pastavattnet med 0,5 tsk salt. Tillsätt några droppar olivolja.
  2. Koka pastan enligt förpackning, torkad pasta ca 8-10 minuter; färsk pasta 1-3 minuter.
  3. Skär laxen i strimlor eller små tärningar.
  4. Skölj och hacka persiljan grovt.
  5. Häll av pastan i ett durkslag.
  6. Blanda den varma pastan med peston, laxen och persilja samt ev. creme fraiche eller grädde. Smaka av och ta ev. mer pesto om du gillar det. Vill du ha färsk spenat så sköljer du den och vänder i den i pastan. Garnera gärna pastan med riven parmesan.
  7. Servera laxpastan förslagsvis i djupa tallrikar.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer