Laxpasta med pesto och rökt lax

Laxpasta med pesto och rökt lax är en enkel och god pasta men ändå rätt lyxig. Du kan också ha i en burk creme fraiche eller grädde för en krämigare sås.
Vidare kan du ha i lite färsk eller tinad spenat samt riven ost som parmesan eller grano padano.
Istället för persilja kan du ha i hackad basilika eller dill.
Istället för torkad pasta kan du koka 2 paket färsk pasta ex. tagliatelle.
Vintips till är ett vitt vin av druvan Chardonnay, gärna ekfatslagrat.

4 portioner laxpasta med pesto och rökt lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle, spagetti, penne eller farfalle
  • 1,5 dl pesto, köpt eller hemgjord
  • 300 gram rökt lax
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 2 dl creme fraiche eller grädde
  • 50 gram färsk spenat
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan i en stor kastrull och salta pastavattnet med 0,5 tsk salt. Tillsätt några droppar olivolja.
  2. Koka pastan enligt förpackning, torkad pasta ca 8-10 minuter; färsk pasta 1-3 minuter.
  3. Skär laxen i strimlor eller små tärningar.
  4. Skölj och hacka persiljan grovt.
  5. Häll av pastan i ett durkslag.
  6. Blanda den varma pastan med peston, laxen och persilja samt ev. creme fraiche eller grädde. Smaka av och ta ev. mer pesto om du gillar det. Vill du ha färsk spenat så sköljer du den och vänder i den i pastan. Garnera gärna pastan med riven parmesan.
  7. Servera laxpastan förslagsvis i djupa tallrikar.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer