Laxpaj med filodeg och ajvar

Letar du efter en riktigt enkel paj att laga så är detta en het kandidat. God är den också. 

För att göra pajen så enkel som möjligt men ändå god har jag använt fryst hackad lök, filodeg, riven ost, tärnad fryst lax - ingen lök att hacka, lax att skära, ost att riva eller pajdeg att knåda. Vill du hacka färsk lök, riva ost själv och tärna lax till bitar så går det såklart utmärkt det också. 

Servera laxpajen på buffé eller som lunch, middag eller utflyktsmat varm eller kall. Gärna med kokta grönsaker, salladsfat, tomatsallad eller grönsallad. Jag gillar att fräsa ihop hackad spenat och ärtor med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar samt servera till pajen. 

Laxpajen blir jättegod som resträtt att värma i bitar i stekpanna på båda sidor. 

Funkar jättebra att laga på överbliven filodeg då du bara skrynklar ihop filodegen och lägger som pajdej i botten och kanterna. 

Du kan bara i en stor pajform typ springform med avtagbara kanter eller som jag gjort till denna bild i en stekpanna med höga kanter och nonstick botten. 

Annat gott du kan blanda i med laxen som fyllning är smulad fetaost, hackad spenat, ärtor, hackad kokt broccoli, pressad vitlök, majs, tärnad paprika, fräst purjolök, fräst hackad grönkål, keso med mera.  

6 portioner laxpaj med filodeg

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 125 gram filodeg
  • 6 msk olivolja
  • 0,5 gul lök eller 1 dl fryst hackad gul lök
  • 300 gram lax, fryst i tärningar eller i bitar utan skinn
  • 3 ägg
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 krm curry
  • 2 dl ajvar paprikaröra, het eller vanligt
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 dl riven mozzarella
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Tina filodeg om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Fräs lök och lax i hälften av olivoljan i en panna med höga kanter några minuter.
  4. Krydda laxen med curry, salt, peppar och chiliflakes. Hacka sönder till grova bitar. Lägg över på en tallrik. Skölj rent pannan om du vill baka pajen i den.
  5. Blanda ägg, mjölk, ajvar samt riven ost i en skål.
  6. Smörj pannan eller den form du valt att baka pajen i med resten av olivoljan.
  7. Ta filodegsblad och knyckla ihop dem samt täck botten och kanter med deg.
  8. Lägg i laxen och sprid ut den över botten med filodeg (ej kanterna). Häll över äggblandningen.
  9. Grädda filodegspajen i mitten av ugnen i 30 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen har fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer