Laxgryta med timjan

Denna rätt skapade jag för drygt ett år sedan och den blev väldigt populär.
Gryta med lax smaksatt med lime, timjan, chili och salladslök i gräddig sås. Servera med kokt potatis, basmatiris, råris, quinoa eller liknande.
Fräst strimlad salladskål passar också till.
Det finns fina frysta portionsbitar lax man kan tina. Eller köp fin färsk lax. Plocka bladen från en halv kruka färsk timjan. Eller använd någon tsk torkad timjan.

2 portioner laxgryta med timjan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 280 gram laxfilé utan skinn
  • 1 pressad lime
  • 1 röd chili, skivad
  • 0,5 dl färsk timjan
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 6 salladslökar, skivade
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk smör till stekning

Tillagning

  1. Börja koka potatis eller förbered önskat tillbehör.
  2. Plocka bladen från de färska timjankvistarna. Skölj och strimla löken. Dela och kärna ur chilin samt strimla den. Lägg allt på en tallrik.
  3. Dela och pressa limen i ett glas.
  4. Salta och peppra laxen.
  5. Stek den i smör 2 minuter per sida.
  6. Häll över limejuicen.
  7. Tillsätt chili, hackad timjan och salladslök.
  8. Tillsätt grädden och låt puttra några minuter.
  9. Servera laxgrytan med ris eller kokt potatis samt en limeklyfta.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer