Laxfjärilar med soja- och sesamsås

Laxfjärilar med soja- och sesamsås smaksatt med ingefära. Serverad med fräst spenat och kokt ris. En nyttig rätt med lax med asiatiska smaker.
Garnera ev. laxen med rostade vita sesamfrön.
Du kan köpa färdiga laxfjärilar eller skära ut fjärilar av laxfiléer (gärna med skinn) - skär då ett snitt i mitten på laxfilén som ej går helt genom så att du kan vika upp filén likt en laxfjäril. Det går också bra med laxkotletter.
Istället för spenat kan du ta bok choy eller grönkål.

4 portioner laxfjärilar med soja- och sesamsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 laxfjärilar ca 600 gram totalt, alt. 4 bitar laxfilé eller 4 laxkotletter
  • 2 msk matolja ex. solrosolja eller rapsolja
  • 0,5 dl ljus japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk hackad ingefära
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl vatten
  • 200 gram fryst bladspenat eller 500 gram färsk spenat
  • Tillbehör: kokt klibbigt ris ex. thairis eller jasminris

Tillagning

  1. Börja koka riset enligt paket.
  2. Skala och finhacka ingefära.
  3. Rensa och skölj färsk spenat.
  4. Värm en stekpanna med 1 msk olja och bryn laxfiléerna en minut på båda sidor. Ta upp laxen och lägg på en tallrik. Tillsätt ingefära, sesamolja, honung, vatten och soja till stekpannan. Rör om och koka upp. Lägg i laxfjärilarna igen och koka ihop en minut och sätt sedan åt sidan.
  5. Fräs spenaten mjuk eller tills den tinat i en msk olja i en kastrull eller panna med höga kanter.
  6. Servera laxfjärilarna på spenaten och skeda över soja- och sesamsåsen samt servera med kokt ris. Garnera ev. med rostade sesamfrön.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer