Laxcarpaccio Carpaccio med lax

Laxcarpaccio. Carpaccio med lax är gott som förrätt eller på buffe.
Laxcarpaccio görs på rå lax. Färsk odlad lax eller fryst vildlax. Vildlax ska helst varit fryst i något dygn innan servering. Odlad lax kan man äta direkt i rått tillstånd. Ex. Norsk färsk odlad Salmalax blir riktigt fin som laxcarpaccio.
Alternativ är också kallrökt lax eller gravad lax.
Använd en fin olivolja.

4 portioner laxcarpaccio

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram rå lax
  • 4 msk fin olivolja
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl pinjenötter eller solrosfrön
  • 50 g ruccola (valfritt)
  • 12 blad färsk basilika (valfritt)
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar gärna nymalen från kvarn

Tillagning

  1. Rosta pinjenötterna eller solrosfröna i en stekpanna och ställ åt sidan.
  2. Skiva laxen så tunt du kan och lägg upp fördela på 4 tallrikar om du ska servera laxcarpaccio som förrätt eller ett stort fat om du ska ha buffé.
  3. Dela citronen och pressa saften jämt fördelat över laxen.
  4. Fördela också olivoljan, pinjenötter eller solrosfrön, lite flingsalt samt svartpeppar över laxen.
  5. Skölj ruccolan noga. Tips är att doppa runt ruccolan i en stor bunke eller kastrull med vatten och sedan lyfta upp den i ett durkslag. Då är ev. grus kvar på botten av bunken.
  6. Fördela ruccola över laxen. Fördela grovhackade blad av basilika över laxen.
  7. Avsluta med att hyvla över parmesan eller grano padano och servera sedan din laxcarpaccio.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer