AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Lax teriyaki

Lax teriyaki Lax teriyakisås. Teriyakisås är mycket god med lax.
Teriaykisås är en söt japansk sås vanligtvis gjord med ljus soja, socker och risvin.
Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås.
Servera med med asiatiskt klibbigt ris samt gärna tillbehör som grönsaker, förslagsvis tunt skurna eller rivna grönsaker som purjolök, morot eller rättika.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 11)
4 port lax teriayki
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • Cirka 140 gram lax per portion
  • Olivolja eller smör
  • 10 st champinjoner
  • 2 dl teriyakisås: köp färdig eller
  • värm 2 dl ljus soja, 4 msk socker och eventuellt 4 msk risvin mirin eller vitt vin
  • 10 cm purjolök
  • Till servering: asiatiskt klibbigt ris samt eventuellt 2 morötter och 1 bit rättika

Tillagning:

  1. Börja koka ris, gärna klibbigt asiatiskt.
  2. Sätt ugnen på 175 grader eller använd en stekpanna med lock.
  3. Rensa och skölj samt skiva champinjoner.
  4. Rensa, dela och skölj samt skär purjolöken i stavar.
  5. Riv morötter och rättika fint.
  6. Stek laxbitarna i lite olivolja så att den blir brynt, cirka 2 minuter. Har du lax med skinn så stek med skinnsidan nedåt.
  7. Koka upp soja, socker samt risvin och rör ut sockret i en kastrull. Eller använd färdig teriyakisås.
  8. Tillsätt champinjoner och purjolök till laxen.
  9. Slå över teriyakisåsen, rör om och sätt på lock. Stek på medelvärme eller ställ in i ugnen, cirka 15 minuter på 175 grader.
  10. Servera laxen med klibbigt ris samt riven morot och rättika.


 

Fler recept ur samma kategori som Lax teriyaki:

Grillad oxfilé med örtsmör
Grillad oxfilé med örtsmör, klyftpotatis och sallad. Örtsmör med gräslök, timjan, rosmarin, vitlök och citron. Enkelt och gott att laga.
Elefantöra
Elefantöra är såklart inte ett riktigt elefantöra utan recept på en utbankad bit biff som lövbiff, rostas, biff eller oxfilé.
Köttet ser ut som ett elefantöra. Kan serveras med tomatpuré, rostad eller knaperstekt lök och potatis som pommes, klyftor, hasselbacks, rostad potatis osv. Här har jag valt rostade små delikatesspotatisar eller färskpotatisar.
Till elefantöra kan du banka ut kött som lövbiff, rostas, oxfile, rostbiff eller ryggbiff.
Elefantöron är säkert mycket större än vad dessa lövbiffar är men tanken är att biffarna ska vara tunna och stora - inte exakt lika stora som riktiga elefantöron såklart.
En grönsallad ex. babyspenat med halverade cocktailtomater eller en tomatsallad är gott till (skiva några tomater, blanda med olivolja, vinäger, lite hackad rödlök, salt och svartpeppar).
Asado helstekt helgrillat lamm
Asado grillfest med helstekt helgrillat lamm. Beställ lammet hos din kötthandlare i god tid.
Räkna ca 0,4 kg per person. Ett lamm väger ca 15 kilo och räcker alltså till 25-30 personer. Välj lättrimmat och lättrökt lamm så blir det bättre genomstekt.
Har du ingen grillställning så fråga de som säljer lammet uppsatt på grillställning.
Annars behöver du en grillställning, grov ståltråd, 2 påsar briketter, nån påse kål, tändvätska, kratta och spade att pilla i glöden, vattenspruta att släcka brinnande fett och en hink med vatten att släcka vid ev. olyckshändelser. Ta också med några blad ugnsfolie att täcka områden som börjar brännas. Köttermometer kan du mäta in i mitten mot benet om lammet är klart - ska vara 65-70°. Grillpensel, förkläde mm.
Ett stort stadigt bord med väl rengjord stor skärbräda eller liknande är bra att skära upp lammet på.
Enkelt och gott förslag att servera till helgrillat lamm är fransk potatisgratäng, tomatsallad med rödlök samt baconlindade haricots verts.
Vintips till helgrillat lamm är rött vin. Gärna smakrikt typ Shiraz, Chateau-neuf-du-Pape eller annat fylligt rött.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Teriyakilax med vaxbönor
Teriyakilax med vaxbönor och jasminris. Gott och nyttigt med lax. Istället för vaxbönor kan du ta brytbönor, haricots verts, paprika i olika färger, spenat, broccoli eller annan grönsak efter smak.
Laxgryta med potatis
Laxgryta med potatis, morot, purjolök och grädde. Gott och enkelt med laxfilé. Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche. Laxen kan bytas mot annan fisk. Räkor är också gott i.
Välj helst MSC eller Kravmärkt lax.
Laxburgare
Laxburgare. Hemlagade burgare med laxfärs. Gott och nyttigt.
Servera som vanliga burgare eller som här mellan rostat surdegsbröd samt majonnäs, avokado, tomat, sallad, strimlad rödlök och groddar med rostad potatis och morot som tillbehör.
Laxburgarna passar bäst att steka då de är lite för lösa för grillgaller. Men har du ett tätt galler så funkar det utmärkt att grilla laxburgarna om du oljar in gallret innan. Då kan du även grilla bröden istället för att värma dem i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Hemgjord tempurasmet tempura
Hemgjord tempurasmet. En japansk frityrsmet som blir tunn och knaprig.
Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.
Tempura serveras med ljus japansk soja eller tempuradipssås att dippa i. Äts med pinnar. Vidare är en skål med japanskt klibbigt ris till gott.
Tempuramjöl finns också att köpa färdigt att blanda med kallt vatten.
Riktigt gott är också att vända det du friterar först i tempurasmeten och sedan i panko - japanskt ströbröd.
Välj en vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja att fritera i.
Tempura är gott som förrätt eller huvudrätt - mellanrätt med ris.
Vintips till är vitt fruktigt vin eller varm sake (japanskt risvin).
Tempura med grönsaker
Tempura med grönsaker. Knapriga och goda bitar av grönsaker som friterats med japansk frityrsmet. Vegetarisk eller vegan tempura.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Lax teriyaki
Lax teriyakisås. Teriyakisås är mycket god med lax.
Teriaykisås är en söt japansk sås vanligtvis gjord med ljus soja, socker och risvin.
Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås.
Servera med med asiatiskt klibbigt ris samt gärna tillbehör som grönsaker, förslagsvis tunt skurna eller rivna grönsaker som purjolök, morot eller rättika.
Se alla recept ur kategorin Japansk mat
Dansk fläskstek
Dansk fläskstek med gräddsås, rödkål, rostad potatis och rotfrukter, brysselkål och pickles. Klassisk dansk fläskstek kan du göra på fläsksida med svålen kvar. Annars går det bra med karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge svålen är kvar. Du kan fråga i charken då dessa sällan säljs med svål längre. Be om en Dansk Fläskstek. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen.
Hemlagad fläskstek kan också serveras med kokt potatis ex. kan du koka små potatisar och sedan steka dem i lite smör samt någon halv tsk socker.
Du kan också rosta rotfrukter och potatis i pannan med fläsksteken som på bilden.
Detta recept har bla fått inspiration från http://speckspeckspeck.blogspot.com
Kryddiga pepparkakor hemgjord pepparkaksdeg
Kryddiga pepparkakor. Ett pepparkaksrecept med god och kryddig smak. Hemgjord pepparkaksdeg som ger pepparkakorna en smak lik kola med mycket kryddighet. Jättegoda hembakta pepparkakor. Att baka egna pepparkakor är helt klart värt besväret.
Godaste smaken får man på pepparkakor om man maler kryddorna i en kryddmixer (kaffebönsmal, mixer) eller stöter i en mortel själv. Då får kryddorna mest smak.
Kycklingspett med bakpotatis och vitlökssås
Kycklingspett med bakpotatis och vitlökssås. Spett med kyckling är både festligt och snabbt att laga. Tomatsallad samt grönsallad eller blandsallad med färsk röd och gul paprika i är gott till.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Biff Rydberg
Biff Rydberg som är stekt oxfilé i kuber, råstekt potatis samt lök serverat med äggula.
Gott är att blanda pytten med en skvätt grädde. Stark senap, inlagd saltgurka, ärtor och broccoli passar också till.
Wokad fläskfilé med nudlar
Wokad fläskfilé eller annat fläskkött med nudlar på kinesiskt vis med five spice, champinjoner och salladslök i marinad av vitlök, chili, ingefära, sesamolja och ostronsås.
Five spice eller fem kryddor är en kinesisk kryddblandning som ger mycket god smak. Innehåller nejlikor, stjärnanis, fänkål, kanel och sichuanpeppar. Om du vill kan du köpa dessa kryddor hela, rosta lika delar samt mala i kryddkvarn. Besök annars en lokal asiatisk butik.
Istället för fläskfilé kan du ta fläskkarré, kotlett eller kycklingfilé.
Vegetariskt blir det med quornbitar istället för kött.
Pannkakstårta
Pannkakstårta. En tårta av pannkakor med sylt och grädde (eller vaniljvisp) är en riktig favorit bland både barn och vuxna.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook