Lax teriyaki

Lax teriyakisås. Teriyakisås är mycket god med lax.
Teriaykisås är en söt japansk sås vanligtvis gjord med ljus soja, socker och risvin.
Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås.
Servera med med asiatiskt klibbigt ris samt gärna tillbehör som grönsaker, förslagsvis tunt skurna eller rivna grönsaker som purjolök, morot eller rättika.
Det finns fina och praktiska styckfrysta laxfiléer att köpa. Låt dem tina i kylen över natten eller i vattenbad med kallt vatten någon timme.
Färsk laxfile är finast såklart. Räkna mellan 120 - 150 gram per portion. Du kan köpa med eller utan skinn. Räkna lite större portion med skinn.
Teriyakisås kan även köpas färdig.

4 portioner lax teriayki

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 2 msk matolja eller smör
  • 10 st champinjoner
  • 2 dl teriyakisås: 2 dl ljus soja
  • 4 msk socker
  • 4 msk risvin mirin eller vitt vin
  • 10 cm purjolök
  • Tillbehör: 4 port asiatiskt klibbigt ris
  • 2 morötter
  • 1 bit rättika

Tillagning

  1. Börja koka ris, gärna klibbigt asiatiskt.
  2. Sätt ugnen på 175 grader eller använd en stekpanna med lock.
  3. Rensa och skölj samt skiva champinjoner.
  4. Rensa, dela och skölj samt skär purjolöken i stavar.
  5. Riv morötter och rättika fint.
  6. Stek laxbitarna i lite olivolja så att den blir brynt, cirka 2 minuter. Har du lax med skinn så stek med skinnsidan nedåt.
  7. Koka upp soja, socker samt risvin och rör ut sockret i en kastrull. Eller använd färdig teriyakisås.
  8. Tillsätt champinjoner och purjolök till laxen.
  9. Slå över teriyakisåsen, rör om och sätt på lock. Stek på medelvärme eller ställ in i ugnen, cirka 15 minuter på 175 grader.
  10. Servera laxen med klibbigt ris samt riven morot och rättika.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Kräftknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjurs- och kräftknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. En  jättebra present att ta med på kräftskivan. 

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

Skogen kryllar av lingon - det röda guldet. Här hittar du lingonrecept som lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer