AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Lax teriyaki

Lax teriyaki Lax teriyakisås. Teriyakisås är mycket god med lax.
Teriaykisås är en söt japansk sås vanligtvis gjord med ljus soja, socker och risvin.
Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås.
Servera med med asiatiskt klibbigt ris samt gärna tillbehör som grönsaker, förslagsvis tunt skurna eller rivna grönsaker som purjolök, morot eller rättika.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 11)
4 port lax teriayki
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • Cirka 140 gram lax per portion
  • Olivolja eller smör
  • 10 st champinjoner
  • 2 dl teriyakisås: köp färdig eller
  • värm 2 dl ljus soja, 4 msk socker och eventuellt 4 msk risvin mirin eller vitt vin
  • 10 cm purjolök
  • Till servering: asiatiskt klibbigt ris samt eventuellt 2 morötter och 1 bit rättika

Tillagning:

  1. Börja koka ris, gärna klibbigt asiatiskt.
  2. Sätt ugnen på 175 grader eller använd en stekpanna med lock.
  3. Rensa och skölj samt skiva champinjoner.
  4. Rensa, dela och skölj samt skär purjolöken i stavar.
  5. Riv morötter och rättika fint.
  6. Stek laxbitarna i lite olivolja så att den blir brynt, cirka 2 minuter. Har du lax med skinn så stek med skinnsidan nedåt.
  7. Koka upp soja, socker samt risvin och rör ut sockret i en kastrull. Eller använd färdig teriyakisås.
  8. Tillsätt champinjoner och purjolök till laxen.
  9. Slå över teriyakisåsen, rör om och sätt på lock. Stek på medelvärme eller ställ in i ugnen, cirka 15 minuter på 175 grader.
  10. Servera laxen med klibbigt ris samt riven morot och rättika.


 

Fler recept ur samma kategori som Lax teriyaki:

Carbonara spagetti
Spagetti Carbonara är en klassisk italiensk pasta med fläsk och grädde samt nymalen svartpeppar på toppen.
Carbonara betyder sotarhustruns spagetti och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Carbonara blir också gott med bacon.
2 dl ärtor blir också gott i spagetti carbonara (låt ärtorna koka med pastan 3 minuter innan pastan kokt färdigt).
Hel svartpeppar kan du krossa i mortel eller mellan undersidan av en stekpanna mot en skärbräda, så blir svartpeppararomen kanon. Vanlig färdigmald svartpeppar går såklart bra den med.
Revben med rödvin och kanel
Revbensspjäll marinerade i rödvin och kanel som kokas möra först och sedan grillas eller ugnsteks.
Gott med tjocka revben även kallade grillklubba av bogrevben. Det går att laga med tunna revben också men räkna då med mer revben per portion (då det är mest ben).
Rådjurskotletter med svampsås
Rådjurskotletter med svampsås. Här med trattkantareller, kokt potatis, stekt zucchini samt sallad. Istället för trattkantareller kan du ta annan svamp som ex. karl-johan, vanliga kantareller eller skogschampinjon. Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Grillspett med fisk fiskspett
Grillspett med fisk. Grilla hemgjorda fiskspett med fast fiskfilé som lax, gös, sik samt räkor eller havskräftsstjärtar.
Välj Kravmärkt eller MSC märkt fisk.
Man kan också ha några bitar bläckfisk på spetten (den finns ju fryst).
Här har jag gjort en enkel citronmarinad till fiskspetten men man kan också pensla med barbequemarinad eller ta i en tsk curry eller ajvar paprikaröra i nedan citronmarinad
Till spetten är det gott med en sås ex. kall ajvarsås - blanda turkisk yoghurt med några msk ajvar; eller fetaost sås - blanda turkisk yoghurt med mjuk fetaost; eller servera gurka och tomat i kuber med hackad persilja och mynta samt pressad vitlök blandat med turkisk yoghurt.
Råris, vildris, basmatiris, potatisklyftor i ugnen eller kokt potatis samt en blandad sallad är goda tillbehör till fiskspett.
Dryckestips är vitt vin ex. chardonnay, Semillon eller Sauvignon blanc. Min favorit är Chateau Tahbilk Semillon från Australien.
Cheviche marinerad fisk
Cheviche är en kall rätt med fisk som marinerats i lime. Här med marinerad lax och avokado.
En nyttig och fräsch sallad med lax. Du kan också ta andra fiskar än lax.
Lax i ugn med mozzarella och basilika
Lax i ugn med mozzarellaost, basilika, vitlök, tomat, vitt vin, grädde och parmesanost. Lax på italienskt vis i ugnen.
Gott med färskpotatis, delikatesspotatis, tagliatelle eller ris.
Här med kokt potatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Sashimi med lax
Sashimi med lax. Servera en tallrik eller fat skivad färsk med japanska tillbehör. Gott som förrätt.
Sashimi är rå lax med inlagd ingefära, soja och wasabi.
Rå lax är det säkrast om man fryser i något dygn innan den serveras rå (då dör eventuella men ovanliga parasiter). Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig färsk lax ändå varit fryst en gång så fråga i affären.
Sashimi är också gott som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet.
Vill du ha en variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.
Japansk grönsaksgryta
Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, smalt och nyttigt. Servera ev. med ris till.
Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
Gott i är också några msk misopasta.
Tempurasmet med öl
Tempurasmet med öl. En japansk frityrsmet med öl som blir tunn och knaprig.
Gott att göra göra tempura på är grönsaker 2-3 mm tjockt skurna i dm långa stavar av morot, purjolök, zucchini och äggplanta; bitar av svamp som champinjoner, taggsvamp, shiitake; skaldjur som räkor eller kräftstjärtar; fisk som lax, torsk; kycklingstrimlor; fläskfiléstrimlor osv.
Tempura serveras med ljus japansk soja eller tempuradipssås att dippa i. Äts med pinnar. Vidare är en skål med japanskt klibbigt ris till gott.
Tempuramjöl finns också att köpa färdigt att blanda med kall öl.
Riktigt gott är också att vända det du friterar först i tempurasmeten och sedan i panko - japanskt ströbröd.
Välj en vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja att fritera i.
Tempura är gott som förrätt eller huvudrätt - mellanrätt med ris.
Vintips till är vitt fruktigt vin eller varm sake (japanskt risvin).
Se alla recept ur kategorin Japansk mat
Grovt bröd med dinkel dinkelbröd
Grovt bröd med dinkel. Baka eget dinkelbröd. Ett gott fullkornsbröd som har lågt GI, massor av fibrer och är nyttigt.
Lätt att baka i smidiga brödformar.
Receptet kan såklart halveras till två bröd - om du ex. inte ha så stor degbunke eller bara två limpformar.
Bröden kan också bakas ut till valfri form ex. limpor utan limpformar.
Drömmar med kokos Kokosdrömmar
Drömmar med kokos. Kokosdrömmar är en småkaka bakad som Drömmar men med god smak av kokos.
Goda kokosdrömmar till fika och kafferep.
En småkaka som är enkel och snabb att baka.
Bröd med surdeg
Bröd med surdeg. Baka egna bröd, limpor eller frallor med vetesurdeg som du kan köpa färdig eller använd egen surdeg (sök recept på surdeg här på receptfavoriter.se).
Ett ljust surdegsbröd som är gott nybakt eller att rosta i skivor.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Viltköttbullar
Viltköttbullar. Enkla och klassiska viltköttbullar. Köttbullar med viltfärs som ex. älgfärs. Goda med kantarellsås, potatismos eller kokt eller pressad potatis, lingon och saltgurka.
Kalvlever med kapris och bacon
Kalvlever med kapris och bacon är en variant av kalvlever Anglais. Till stekt kalvlever kan du förslagsvis servera kapris, smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis eller potatismos. Lättvispad grädde smaksatt med dijonsenap är också gott till kalvlever.
Äggröra
Äggröra är gott till frukost med ex. stekt bacon och till lunch med rökt kött som fårfiol.
Äggröran kan såklart dubbleras efter så många portioner du vill laga.
Vill du ha en riktigt krämig äggröra så värmer du äggröran på medelvärme under omrörning tills den är krämig och runt 65-70 grader. Desto hårdare och högre du värmer äggröran desto hårdare och torrare blir den.
Lite rostad lök är gott att toppa äggröra med.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook