Lax med varm löjromssås

Stekt eller grillad lax med varm löjromssås, rostade rotfrukter samt spenat. Det funkar även med annan laxrom, forellrom eller caviar till såsen. Lyxigast blir det såklart med löjrom. Grunden är en vitvinssås smaksatt med löjrom, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. 

Lax har ju blivit lite vardagsmat men här får de vara med och lyxa till sig i fint sällskap. Köp fin MSC-märkt lax. Man kan köpa en hel fin färsk laxsida och stycka upp. Skär i bitar och frys in portionsvis. Skinnet kan vara kvar - se till att det är fjällat bara. Att skinnet är kvar är en fördel om du grillar laxen då det hjälper fiskan att hålla ihop, håller den saftig samt så kan man grilla fisken helt klar på skinnsidan utan att det gör något att den bränns. 

Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning upplöst i hett vatten till nedan recept. Om man vill kan man förberda såsen någon dag innan - vänta då med att röra ner löjromen. 

Istället för löjrom så kan du som sagt ta annan rom som lax- forell- eller sikrom. Eller blanda. Man kan exempelvis ta forellrom i såsen och sedan garnera med fin löjrom. Köp äkta Kalixlöjrom som är ursprungskyddad MSC-märkt svensk löjrom.

Rotfrukterna kan du byta mot kokt fin färskpotatis eller delikatesspotatis samt kokta grönsaker eller variera med de rotfrukter du gillar och har tillgång till. Annat som är gott att rosta med rotfrutker är hel oskalad vitlök (tryck sedan ut den mjuka vitlöken ur skalet), klyftad lök som rödlök eller gul lök, purjolök, persiljerot, paprika, vitkål, spetskål, blomkål och svartrot är några jag kan komma på. Kan även serveras med en klyfta citron till. 

Kall löjromssås:

Ett gott alternativ till varm löjromssås är kall löjromssås som du kan laga av blanda några msk löjrom med en burk crème fraiche. Spara då gärna lite löjrom att garnera med. 

Vintips:

Servera ett vitt kylt vitt vin till. De flesta passar tom mousserande som Cava eller Champagne. Gillar du smöriga och ekfatslagrade viner så är en Chardonnay runt 100-lappen från Australien ett säkert kort. 

4 portioner lax med löjromssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • Varm löjromssås: 1 schalottenlök
  • 40 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 50 gram löjrom
  • 4 bitar laxfilé med eller utan skinn
  • 250 gram färsk babyspenat
  • 400 gram fast potatis
  • 2 morötter
  • 300 gram kålrot
  • 2 palsternackor
  • 200 gram rotselleri
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tänd grill om du ska grilla laxen.
  2. Skala rotfrukter och skär dem förslagsiv som stora grova pommes frites. Lägg dem i en ugsfast form eller panna. Blanda med oljan samt lite salt. Stek i mitten av ugnen i 25 minuter. Ta ut och vänd efter halva tiden.
  3. Löjromssås: Skala och finhacka schalottenlök. Fräs löken i smör i en såskastrull. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl och fräser några sekunder till. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  4. Värm en grillpanna eller grilla laxen på utegrill. Grilla laxen 2-3 minuter på varje sida tills den har en innertemperatur på 50 grader. Använd en stektermometer om du är osäker. Fiskköttet ska bli fast och dela sig i skivor. Jag gillar när laxen är nästan genomstekt med en liten rå kärna i mitten. Man kan ge laxen yta på grill eller grillpanna och sedan täcka över den och sätta in i ugnen i 5-10 minuter. Skär ett litet snitt innan servering och är den för rå så stek den vidare i panna, på grill eller ugnen några minuter. Låt laxen vila i 5 minuter innan servering.
  5. Skölj och rensa spenaten. Lägg den med lite olivolja i en panna med höga kanter. Strö över lite salt och ev. en skvätt ljus soja. Värm upp och fräs under omrörning en halv minut.
  6. Rör i grädde i såsen. Smaka med salt och peppar. Mixa gärna såsen med en stavmixer så den fluffar upp innan du vänder ner löjromen. Vänd i hälften av löjromen precis innan servering. Garnera ev. med hackad gräslök.
  7. Lägger du upp på tallrik så lägg upp rotfrukter, spenat samt lax och fördela sås samt resten av löjromen på toppen. Ställer du fram maten på bordet så ha med resten av löjromen vid sidan - i en skål eller direkt från burken.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer