Lax med soja och svamp

Lax med soja och svamp serverat med ris. Nyttigt och gott med laxfilé samt grönsaker.
Köp helst MSC märkt lax.

4 portioner lax med soja och svamp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på runt 140 gram styck utan skinn
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 16 champinjoner
  • 1 dl ljus japansk soja
  • 3 msk socker
  • 2 msk mirin eller vitt vin
  • 20 cm purjolök
  • 2 morötter
  • 150 gram rättika (valfritt)
  • 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka riset enligt paket.
  2. Rensa, skölj och skiva svampen.
  3. Skölj och strimla purjolök likt tändstickor. Skala och skär morot i stickor. Skala och skär rättika i stickor. Grönsakerna kan också strimlas på valfritt vis.
  4. Bryn laxen på båda sidor i en minut vardera i en msk smör och olja. Lägg över på en tallrik.
  5. Fräs svampen i resten av oljan och smöret några minuter.
  6. Häll i soja, socker och mirin eller vitt vin samt en dl vatten.
  7. Tillsätt laxen samt purjolök och morot samt låt puttra under lock eller folie i 5 minuter.
  8. Servera laxen med svamp och sojasåsen, grönsakerna samt rättika och jasminriset.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer