Lax med soja och svamp

Lax med soja och svamp serverat med ris. Nyttigt och gott med laxfilé samt grönsaker.
Köp helst MSC märkt lax.

4 portioner lax med soja och svamp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på runt 140 gram styck utan skinn
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 16 champinjoner
  • 1 dl ljus japansk soja
  • 3 msk socker
  • 2 msk mirin eller vitt vin
  • 20 cm purjolök
  • 2 morötter
  • 150 gram rättika (valfritt)
  • 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka riset enligt paket.
  2. Rensa, skölj och skiva svampen.
  3. Skölj och strimla purjolök likt tändstickor. Skala och skär morot i stickor. Skala och skär rättika i stickor. Grönsakerna kan också strimlas på valfritt vis.
  4. Bryn laxen på båda sidor i en minut vardera i en msk smör och olja. Lägg över på en tallrik.
  5. Fräs svampen i resten av oljan och smöret några minuter.
  6. Häll i soja, socker och mirin eller vitt vin samt en dl vatten.
  7. Tillsätt laxen samt purjolök och morot samt låt puttra under lock eller folie i 5 minuter.
  8. Servera laxen med svamp och sojasåsen, grönsakerna samt rättika och jasminriset.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer