Lax med citronpeppar

Ugnsbakad laxfilé med citronpeppar. Du kan servera laxen med valfria tillbehör. På bilden har jag lagat laxen i en ugnsform på en bädd av tärnad potatis, kålrot, rotselleri, rödbetor, vitlök och rödlök i olivolja. Till såsen har jag gjort en enkel kall sås av crème fraiche, pepparrot och citronsaft. Garnera med ärtskott och citronklyftor. Gott till är även en grönsallad.
Några andra förslag på tillbehör som passar till laxen är råris, delikatesspotatis eller kokt bulgur med gurkmeja och broccoli. En annan sås som är enkel och god är creme fraiche och sweetchilisås.
Det finns portionsfrysta bitar lax som passar bra att använda.
Använda plasthandskar när du skalar och tärnar rödbetorna om du vill undvika att få rosa händer.
Vill du laga enbart lax i ugnen så smörjer du en ugnsform med lite olivolja, lägger i laxen och strör över citronpeppar samt lite salt. Baka den sedan som nedan i 15 minuter på 225 grader i övre delen av ugnen.

4 portioner lax med citronpeppar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på runt 120 gram styck
  • 2 krm citronpeppar
  • 400 gram rotselleri
  • 300 gram kålrot
  • 500 gram potatis av fast sort
  • 300 gram rödbetor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 rödlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm citronpeppar till rotfrukterna
  • Tillbehör: 2,5 dl crème fraiche
  • 50 gram pepparrot på tub
  • 50 gram ärtskott
  • 1 citron
  • 65 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär bort skalet på rotsellerin och kålrot.
  3. Skala potatis och rödbetor.
  4. Skär rotfrukterna i tärningar ca 1x1 cm storlek.
  5. Lägg i en ugnsform.
  6. Skala lök och vitlök. Skär rödlöken i stora klyftor samt dela vitlöken i grova bitar.
  7. Blanda rotfrukter med lök, vitlök, olivolja, salt och peppar.
  8. Tillaga rotfruktstärningarna i mitten av ugnen i 30 minuter.
  9. Skölj och skär citron i klyftor.
  10. Blanda cremé fraiche med pepparrot och saften från tre klyftor citron. Smaka av med salt och lite citronpeppar.
  11. Skölj sallad och blanda gärna en vinägrett till av 5 msk olivolja, 2 msk vinäger samt 1 msk dijonsenap och 1 tsk honung.
  12. Ta ut rotfrukterna och vänd runt dem.
  13. Lägg på laxfiléerna och strö över citronpeppar.
  14. Sätt in laxen igen i övre delen av ugnen.
  15. Baka laxen i 15 minuter tills den är genomstekt och fått lite färg.
  16. Servera laxen med pepparrotssåsen, citronklyftor och grönsallad eller valfria tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer