Lax i ugn med chili

Lax i ugn med chili, kall sås med mango chutney, spenatsallad med valnötter och kokt delikatesspotatis. Nyttigt och gott. Passar till fest såväl som vardag.

4 portioner lax i ugn med chili

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram laxsida med skinn eller 600 gram utan skinn
  • 2 tsk malen fänkål
  • 0,5 tsk chiiflakes
  • 1 tsk strösocker eller farinsocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Spenatsallad: 65 gram babyspenat
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 tsk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl valnötter
  • Kall sås: 2 dl creme fraiche
  • 1 msk mango chutney
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 liml
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 påse delikatesspotatis som ex. Amandine

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär ev. bort skinnet från laxen om du vill. Har laxen ben så plockar du bort dem.
  3. Stöt fänkålsfrön i en mortel om de ej är malda redan.
  4. Gnid in laxsidan med kryddorna: fänkål, chili, socker, salt och peppar.
  5. Förbered en ugnsform med bakplåtspapper i botten.
  6. Börja koka potatis. Den tar ca 20 minuter.
  7. Värm en stekpanna med smör.
  8. Stek laxen med översidan först så att den får färg någon minut.
  9. Vänd laxen och lägg över den i ugnsformen.
  10. Sätt in en stektermometer och stek laxen i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 48 grader.
  11. Ta ut laxen och servera den på fat eller direkt ur formen. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
  12. Kall sås: blanda creme fraiche med mango chutney och chiliflakes i en skål.
  13. Riv skalet av en halv lime och tillsätt till såsen.
  14. Pressa ur saften ur limen och tillsätt den.
  15. Smaka av såsen med salt och peppar.
  16. Spenatsallad: hacka valnötterna grovt. Rosta valnötterna i en stekpanna några minuter så att de får färg. Sätt åt sidan.
  17. Skölj spenat och lägg upp på fat.
  18. Blanda balsamvinäger, olivolja, salt och peppar i en skål till en dressing.
  19. Skeda dressingen över spenaten. Strö över valnötterna.
  20. Servera laxen med spenatsalladen, den kalla såsen och kokt potatis.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer