Lax i foliepaket med potatis och fetaost

Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.

Tzatziki, yoghurtsås, creme fraichesås eller hemgjord creme fraiche är gott till som extra sås. Råris, quinoa, cous cous eller kokta svarta bönor är också gott i paketen - med eller utan potatis. Vegetariskt blir det med strimlade soltorkade tomater och tärnad halloumi istället för lax. Foliepaketet kan också lagas i ugnen istället för på grillen.

Dryckestips till är vitt vin eller öl.

4 portioner lax i foliepaket

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 g laxfilé
  • 4 tomater
  • 1/2 gurka
  • Några blad basilika
  • 1 knippe vårlök
  • ca 16 medelstora färskpotatisar
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 paket fetaost
  • salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Skrubba och skiva färskpotatisen i ca 2 cm breda skivor. Koka den mjuk i 15 minuter. Förbered under tiden resterande ingredienser.
  2. Tänd grillen eller sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skär laxfilén i kuber.
  4. Skala och kärna ur gurkan.
  5. Tärna gurka, tomater och fetaost. Hacka vårlöken och basilikan.
  6. Smörj 4 ark foliefilm med olivolja och fördela salladen, laxen och potatisen på toppen.
  7. Salta, peppra och ringla olivolja över.
  8. Knyt ihop paketen så de blir täta och lägg dem på grillen eller i ugnen i ca 15 min så att laxen blir tillagad samt allting genomvarmt.
  9. Gör ev. kall sås som tzatziki under tiden.
  10. Servera lax i folie som det är eller lägg till en extra sås som tzatziki, yoghurtsås eller creme fraiche.
E-mail
Medel: 4.3 (17 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer