Lax i folie med purjolök

Lax i folie med purjolök, färskostsås och örter. Foliepaket med lax och god sås i ett.
Gott med sallad samt kokt potatis - gärna färskpotatis eller delikatesspotatis - samt valfria kokta primörer som morot, blomkål, broccoli, vaxbönor. En grönsallad med tomater är också gott till. En klyfta citron kan man också servera till. Istället för purjolök kan du ta salladslök eller vårlök.
Räkna 4 laxfiléer utan skinn på 130-150 gram styck.
Vintips blir ett vitt vin ex. chardonnay.

4 portioner lax i folie

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 0,5 purjolök
  • 50 gram smör
  • 2 dl färskost naturell
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 tsk torkad dragon
  • 2 msk hackad färsk basilika
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 500 gram grönsaker som morot, blomkål, broccoli eller vaxbönor
  • 65 gram grönsallad
  • 4 tomater
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skölj och skrubba potatis samt börja koka den om du vill ha potatis till laxen.
  3. Mjuka upp smöret i mikron i en skål.
  4. Ansa, dela och skölj purjolöken. Strimla den fint. Blanda i med smöret.
  5. Skölj och hacka persilja samt basilika och tillsätt det.
  6. Blanda i färskost, dragon, salt och vitpeppar till en röra.
  7. Förbered fyra ark folie och fördela hälften av röran på dessa i fyra högar.
  8. Lägg ut laxbitarna på röran.
  9. Fördela resten av röran på laxbitarna.
  10. Vik ihop till foliepaket med skarven uppåt.
  11. Grilla foliepaketen i ca 15 minuter på medelvärme. Du kan också ugnssteka dem på 200 grader i ca 20 minuter.
  12. Förbered och koka grönsaker samt fixa sallad om du vill ha det till. Skölj och klyfta citron om du vill ha det till.
  13. Servera laxen med såsen ur foliepaketen med valfria tillbehör som kokt potatis, grönsaker, sallad och ev. en klyfta citron.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer