AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Kycklingspett med sweet chili

Kycklingspett med sweet chili Kycklingspett med sweet chili, vitlök och sesamfrön. Goda kycklingspett marinerade och grillade med sweet chilisås. Enkla att laga.
Låt gärna spetten marinera i minst 2 timmar innan. De kan dock grillas direkt också.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 5)
4 port kycklingspett med sweet chili
Förberedelse: 2 tim 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer
  • 4 msk olivolja
  • 1,5 dl sweet chilisås
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 4 spett av stål eller trä

Tillagning:

  1. Dela kycklingfiléerna längs med mitten.
  2. Skär varje kycklingfilé i sex tärningar.
  3. Lägg i en skål med olivolja.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Rör i hälften av sweet chilisåsen. Hit kan du förbereda och låta marinera tills det är dags att grilla eller steka spetten. Gärna minst två timmar övertäckt i kylen.
  6. Lägg träspett i blöt.
  7. Trä sex bitar kyckling på varje spett.
  8. Grilla spetten runt om på medelvärme i ca 10-15 minuter och vänd dem hela tiden. Sweet chilissåsen har mycket socker i sig så de bränns lätt och behöver passas så att värmen ej är för hög. Använder du grill med lock så lägg på locket så värmen sänks.
  9. Pensla spetten med den andra halvan av sweet chilisåsen vid tillagningen och mot slutet.
  10. Spetten kan också stekas i grillpanna eller i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
  11. När det är någon minut kvar på tillagningen så strör du över sesamfrön runt om på spetten.
  12. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt och ej rosa inne vid grillspettet genom att skär i en kycklingbit - grilla eller stek annars lite extra.


 

Fler recept ur samma kategori som Kycklingspett med sweet chili:

Vegetarisk pizza i långpanna
Vegetarisk pizza i långpanna. Hembakt pizza bakad på riktig jäst deg med god tomatsås, topping och ost.
Gott till pizza är någon sallad. Du kan göra egen pizzasallad av vitkål; eller ta lite gröna blad som ruccola, mache eller annan blandad grönsallad samt blanda med olivolja och balsamvinäger. Vidare är en bönsallad av kokta marinerade bönor gott till pizza.
Annat gott på pizzan är: kalamataoliver, inlagd eller färsk röd paprika, skivad tomat, färsk eller inlagd ananas i bitar, skivade färska eller inlagda champinjoner, inlagd kronärtskocka i bitar och hackad pepperoni.
Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt): Exempelvis ruccolasallad - skölj salladen noga innan; vitlökssås - blanda matyoghurt med pressad vitlök; bearnaisesås; fetaost i tärningar; torkad oregano; färsk basilika; och/eller riven parmesanost.
Kyckling med cashewnötter
Kyckling med cashewnötter i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept.
En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott samt goda cashewnötter. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Snäll i smaken och passar barn. Gillar du lite starkare och smakrikare asiatisk mat så kan du steka med en pressad vitlök, 1 krm chiliflakes och 1 tsk finhackad ingefära.
Kan också garneras med sesamfrön.
Vegetarisk alternativ får du med quornfilé istället för kyckling.
Spagetti med broccolisås, tofu och ärtor
Spagetti med broccolisås, tofu och ärtor. En god vegetarisk pasta med marinerad tofu i basilika, gröna ärtor i en krämig broccolisås.
Istället för vanlig mjölk och grädde kan du ta sojagrädde och sojamjölk eller Imat (havregrädde och havremjölk) för veganpastasås.
Kung Markatta är en god marinerad tofu som jag använt i detta recept. Vidare har Alpro soya en god naturell tofu som också blir god.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Indisk kycklinggryta med curry och grädde
Indisk kycklinggryta med curry och grädde. En enkel och god kycklingryta serverad med mango chutney, basmatiris, russin, färsk mango och ananas och cashewnötter eller jordnötter. Så indisk är den väl inte egentligen men god.
Råris eller kokt matvete är också gott till istället för basmatiris.
Godast blir grytan med färsk kyckling, helst svensk majskyckling (kyckling uppfödd på majs). Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera med.
Kycklingburgare
Kycklingburgare. Grillade burgare med kycklingfärs blir gott som hamburgare med bröd, majonnäs, tomat, sallad och rödlök. Du kan också ha saltgurka och ketchup eller chilisås i burgaren.
Kycklingburgare kan serveras med klyftpotatis, rostad potatis, bakpotatis eller pommes efter önskemål. Eller en god sallad som fetaostsallad med potatis.
Smörgåstårta med kyckling
Smörgåstårta med kyckling. Hemgjord smörgåstårta med grillad eller pulled kyckling, fyllning med leverpastej, färskost, paprika samt dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell och 300 gram grillad eller pulled kyckling. Gott med hemgjord syltlök (sök recept här på Receptfavoriter.se).
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Foccacia i långpanna italienskt bröd
Foccacia i långpanna. Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna och sedan skärs eller bryts i bitar.
Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också.
Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Sedan kan du trycka ner soltorkade tomater, goda kalamatoliver, bitar av fetaost eller efter fantasi. Focaccia kan tom penslas med tomatsås, ost och pålägg så får du som ett tjockt pizzabröd.
Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg.
Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.
Inkokta marinerade päron i sockerlag
Inkokta och marinerade päron till dessert som ex. päron med after eight. Päronhalvorna kan också serveras som de är med vaniljglass och krossade finska pinnar eller vispad grädde smaksatt med ex. rom.
Eller så kan de gratineras med toscasmet. Bara fantasin sätter gränser.
Du kan sätta olika smak på päronen genom att smaksätta sockerlagen och marinaden - här har jag valt vanilj, kanel och stjärnanis.
Gott är också saffran (fin färg till jul), mynta eller basilika eller ersätt hälften av vattnet med rödvin. Receptet är på en stor sats päron men kan halveras.
Rådjursstek med rödvinssås
Rådjursstek med rödvinssås. En klassik vilträtt. Till rådjurssteken kan du ha valfria tillbehör. Förslag är potatis som mos smaksatt med jordärtskockor, palsternacka eller riven ost. Ett salladsfat, kokta grönsaker som morot, broccoli, blomkål eller smörfräst blandsvamp; helstekt schalottenlök är några goda saker till rådjursstek.
Att dricka till rådjursstek passar ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon från Sydamerika eller Sydafrika. Eller en Shiraz från Australien.
Du kan såklart laga annan viltstek som älgstek på liknande vis.
Här har jag valt att köra steken på låg temperatur så att den behåller sin saftighet. Har man bråttom så kan man höja värmen och då går det snabbare. Använd gärna en stektermometer. Ta ut steken runt 58 grader
Har du en mindre viltstek på ex. 1,2 kg så kör du den i 1,5 timmar på 125 grader till 58 grader innertemperatur.
Gélé passar också att servera till steken.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Curry med grönsaker och Tzay
Curry med grönsaker och Tzay (sojakuddar). En vegetarisk currygryta med grönsaker som är god med ris.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
Tzay säljs som spett och finns i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein marinerade i chili och ingefära.
Mejeriprodukterna som mjölk och grädde kan bytas mot sojamjölk och sojagrädde. Smör kan ersättas med olja eller margarin.
Fisksoppa med torsk och potatis
Fisksoppa med torsk och potatis samt aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd. Istället för torsk kan du ta annan fisk som lax, gös, sej, vitling osv.
En god matig fisksoppa till vardags och fest med tomatgrund, saffran, lök, vitlök, vitkål, torsk och potatis.
Någon dl räkor utan skal är också gott att röra i på slutet.
Fiskfärs queneller fiskbullar
Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader.
Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.
Alla ingredienser ska vara kalla.
Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.
Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.
Vanligtvis serverade med vitvinssås med gröna ärtor, vårgrönsaker, ris eller potatis. Du kan också gratinera dem med vitvinssås samt riven ost.
Vidare kan du också göra fiskterrine till buffé eller förrätt. Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott med kall sås på örter och crème fraiche.
Fiskbullar, fiskburgare och fiskbiffar blir också gott såklart.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Klyftpotatis i ugn
Klyftpotatis i ugn. Rostade potatisklyftor i olivolja, salt och svartpeppar. Gott till det mesta som tillbehör ex. grillat.
Välj gärna en potatis som är fast. Färskpotatis eller delikatesspotatis går också bra att göra klyftpotatis på.
Äppelsockerkaka sockerkaka med äpplen
Äppelsockerkaka. En god sockerkaka med äpplen i klyftor du bakar nedstuckna i sockerkakssmet.
Du kan baka äppelsockerkakan med socker och kanel på.
Äpplesockerkakan kan serveras som sockerkaka till fika eller som äppelkaka till dessert med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Äppelsockerkaka kallas också Fyriskaka.
Rödbetor med getostsmör
Rödbetor med getostsmör. Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till. Rödbetorna är också god förrätt, osträtt, bufferätt eller mellanrätt.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger. Sallad med färsk spenat blir kanongod med syrlig balsamvinäger och riven parmesan.
Sockerkaka med äpplen och kanel äppelkaka
Sockerkaka med äppelbitar och kanel. En snabb och enkel kombinerad äppel- och sockerkaka med kanel bakad i form eller stekpanna.
Blir också gott bakta som muffins i muffinsform. Går bra att dubbla till större kaka - eller baka i två formar eller fler.
Mald mandel är också gott i och på toppen.
Crème fraiche-sås med lime
Crème fraiche-sås med lime och färskost. En kall sås som bara är att röra ihop. Passar till det mesta. Förutom pressad lime är såsen smaksatt med honung och lite salt.
Färskosten gör att såsen blir lite fastare i konsistensen men kan uteslutas och ersättas med mer crème fraiche.
Du kan ha finrivet skal av limefrukten eller bara limesaft.
Gott i är också någon msk riven pepparrot.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Grillade laxspett med bacon
Grillade laxspett med bacon, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, coleslaw, citron och riven pepparrot.
Istället för spett med bacon kan du grilla hela laxkotletter eller filéer med skinn (grilla då med skinnet nedåt först och längst tid).
Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin som ex. Chardonnay.
Välj MSC- eller Kravmärkt lax.
Du kan använda stålspett eller träspett. Använder du träspett så lägg dem i blöt minst 10 minuter innan grillningen. Trä sedan laxkuberna på parallella träspett så är det lättare att hantera och vända.
Grillspett med sojamarinad och fläskkarre
Grillspett med sojamarinad och fläskkarré. Enkla och supergoda spett.
Blanda bitar av fläskkarré med söt god soja sk ketjap manis så är det klart. Lite extra färg får de med koloritsoja. Passar till buffe - här recept till 10 personer som också kan halveras till 5 portioner.
Lammrostbiff i ugn
Lammrostbiff i ugn. Hur du steker, marinad och temperaturer på lammrostbiff som är en mör övre del på lammsteken.
God att steka rosa i ugnen till en temperatur av runt 55-60 grader (som på bilden). Lammrostbiff finns med kappa (fett) eller utan. Du kan putsa bort kappan om du vill. De finns i olika storlekar vanligtvis mellan ca 150 - 250 gram styck. Större lammrostbiffar kan du förslagsvis skiva upp mot köttfibrerna och dela till flera portioner.
Till ugnsstekt lammrostbiff kan du servera valfri sås ex. bearnaiseås, rödvinssås eller en kall sås som tzatziki eller sås majonnäs med sardeller. Som tillbehör passar potatisgratäng, rostade rotfrukter eller potatisklyftor. Sallad som tomatsallad, sallad med vitabönor eller salladsfat passar till lammrostbiff.
Vintips till lammrostbiff är ett rött fylligt vin ex. från Rhone-dalen eller Chateau Neuf-du-Pape i södra Frankrike ex. Guigal eller en Shiraz som De Bortoli från Australien.
Ett tips om du vill grilla lammrostbiffen kan du förbereda och ugnssteka lammrostbiffen rosa, förvara i kylen, skiva upp och marinera en gång till samt sedan hastigt skivorna till fin grillyta över grillen och servera direkt.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis. Ugnsstekt hel skalad potatis. En riktig sjuttitalare. Hasselbackspotatis är gott tillbehör till det mesta. Den blir knaprig, smakrik och riktigt cool att se på.
Helstekt anka med sås
Stekt anka. Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås.
Gott till helstekt anka är bakta äppelhalvor fyllda med gelé, eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, Hasselbackspotatis.
Också en god sås förstås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.
Om du vill kan du steka ankan i stekpåse.
Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.
Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.
Gi-lax med rostade rotfrukter
Gi-lax med rostade rotfrukter och coleslaw med äpple. Ugnsstekt lax med rostade morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri serverat med riven vitkål och äpple i majonnäs och matyoghurt.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Grillad entrecote med potatissallad
Grillad entrecote med potatissallad. Grillad eller stekt entrecote i grillpanna serverad med en potatissallad med rädisor, morötter och sparris i creme fraiche och majonnäs samt smaksatt med senap. En variant på potatissallad med mer grönsaker och smaker.
Du kan ta andra primörer eller grönsaker i salladen också ex. fräst vårlök eller purjolök. Tärnat äpple är också gott i. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
En grönsallad passar också att servera till.
Vintips är ett lätt rött vin som Pinot Noir eller ett rosé.
Enchiladas eller fajitas med fläskkött tortillas fyllda tortillarullar med strimlat fläskkött
Enchiladas eller fajitas med fläskkött. Tortillas eller tortillarullar fyllda med strimlat fläskkött.
Mexikansk mat är gott att sitta och plocka med som en liten buffe där alla fyller och rullar ihop sina egna fajitas.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Panerad torsk med dillmajonnäs
Panerad stekt torsk med dillmajonnäs och kokt potatis.
Istället för torsk så går kolja bra.
Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt samt torsk från Östersjön - men bara från västra Östersjön (väster om Bornholm) där beståndet av torsk är rätt ok.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook