AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Kycklingspett med sweet chili

Kycklingspett med sweet chili Kycklingspett med sweet chili, vitlök och sesamfrön. Goda kycklingspett marinerade och grillade med sweet chilisås. Enkla att laga.
Låt gärna spetten marinera i minst 2 timmar innan. De kan dock grillas direkt också.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 5)
4 port kycklingspett med sweet chili
Förberedelse: 2 tim 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer
  • 4 msk olivolja
  • 1,5 dl sweet chilisås
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 4 spett av stål eller trä

Tillagning:

  1. Dela kycklingfiléerna längs med mitten.
  2. Skär varje kycklingfilé i sex tärningar.
  3. Lägg i en skål med olivolja.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Rör i hälften av sweet chilisåsen. Hit kan du förbereda och låta marinera tills det är dags att grilla eller steka spetten. Gärna minst två timmar övertäckt i kylen.
  6. Lägg träspett i blöt.
  7. Trä sex bitar kyckling på varje spett.
  8. Grilla spetten runt om på medelvärme i ca 10-15 minuter och vänd dem hela tiden. Sweet chilissåsen har mycket socker i sig så de bränns lätt och behöver passas så att värmen ej är för hög. Använder du grill med lock så lägg på locket så värmen sänks.
  9. Pensla spetten med den andra halvan av sweet chilisåsen vid tillagningen och mot slutet.
  10. Spetten kan också stekas i grillpanna eller i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
  11. När det är någon minut kvar på tillagningen så strör du över sesamfrön runt om på spetten.
  12. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt och ej rosa inne vid grillspettet genom att skär i en kycklingbit - grilla eller stek annars lite extra.


 

Fler recept ur samma kategori som Kycklingspett med sweet chili:

Kycklingfilé med crème fraiche
Kycklingfilé med crème fraiche, spenat, vårlök, vitlök, paprika och chili.
Gott med pasta, kokt potatis, pressad kokt potatis, råris, basmatiris, quinoa, klyftpotatis, rostade rotfrukter eller annat valfritt tillbehör.
Helstekt kalkon
Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad medräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10-14 portioner.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Helstekt fläskfilé fläskfile
Helstekt fläskfilé (fläskfile) med förslag på enkla och goda såser och tillbehör. Att steka eller grilla en hel fläskfilé är enkelt, snabbt och gott.
På bilden är fläskfilén först helgrillad sedan färdiggrillad i skivor.
Svampsås, kantarellsås, fetaostsås, kalla yoghursåser, hummus (kikärtsröra), ratatouille (se recept här på receptfavoriter) är bara några såser som passar till helstekt fläskfilé.
Rostade rotfrukter (225 grader) som små fina potatisar, bitar av morot, rotselleri och rödlök i olivolja, salt och peppar; eller potatisklyftor; eller potatis i skivor rostade i olivolja och hackad svarta oliver passar också till. Råris, couscous-sallad eller pastasallad funkar också. En blandad sallad är också gott.
Gröna bönor eller vaxbönor gratinerade i lite grädde med en pressad klyfta vitlök och lite hackad schalottenlök gratinerad i ugnen med lite gratängost är suveränt - det blir som en sås också.
Helstekt fläskfilé kan du servera varm eller kall på buffé.
Till fest eller buffé passar det att fylla eller späcka fläskfilén. Fyll fläskfilén med 100 gram ost som fetaost, getost eller mozzarella. Skär då ett snitt halvvägs ner i fläskfilén och stoppa i ost. Bind sedan om med ett steksnöre och stek som nedan.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kyckling med currysås, grönsaker, ris
Kokt kyckling eller höns i currysås serverat med ris och grönsaker.
Du kan koka höns eller hel kyckling. Detta ger god buljong till såsen. Höns måste dock koka 45 min längre än kyckling som är mörare.
Kyckling curry är gott med ris men också med quinoa, råris, bulgur, couscous osv.
Överbliven kycklingbuljong kan du frysa in till framtida behov.
Kycklingpizza pizza med kyckling
Kycklingpizza. Pizza med kyckling. Baka egen pizza. Riktigt god och enkel fredagspizza med kyckling. Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor.
Servera gärna pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Kyckling Curry höns curry
Kycklingcurry eller hönscurry. Currygryta med kokt kyckling eller höns, currysås samt grönsaker serverat med ris. En klassisk god currygryta med kycklingbuljong och kycklingkött från kokt höns eller kyckling.
Överbliven hönsbuljong eller kycklingbuljong kan du spara i kylen eller frysa in. God som fond och grund till den mesta sås eller soppa.
Servera kyckling curry med kokt basmatiris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin och cashewnötter passar också till.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Sallad på fetaost, paprika och oliver
Sallad med fetaost, paprika och oliver är en sidosallad som passar som tillbehör, till buffé eller tapas. En god kombination av sött och salt.
Köp gärna ekologisk obesprutad paprika - skölj den annars noga. Jag rekommenderar fina Kalamata oliver eller liknande med eller utan kärnor.
Knäckesnittar med makrillröra
Knäckesnittar med makrillröra. Ett gott, enkelt, billigt och snabbt tilltugg att göra.
Små bitar knäckebröd toppat med röra av rökt makrill mosad med gräddfil.
Rosta gärna knäckebrödet i ugnen innan på 200 grader i några minuter. Ta ut och låt svalna så blir det som nybakt och mycket knaprigt.
Istället för vanligt knäckebröd kan du ta ostkex lika knäckbröd, delikatessknäcke eller annat hårt mörkt tunnbröd efter tillgång
Färskost med dill, citron och vitlök
Färskost med dill, citron och vitlök är gott som pålägg till nybakt bröd, ciabattas eller annat bröd vid midsommarbordet, julbordet, kräftskivan, festen eller buffen.
Hemgjord färskost passar också som röra till grillad fisk, lax, kyckling eller kött.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Spagetti med tomater
Spagetti med tomater. En vegetarisk pasta med cocktailtomater, soltorkade tomater, chili, vitlök, oregano, basilika, lök samt en skvätt grädde toppat med riven parmesan.
Vill du ha en helt vegan pasta kan du byta ut grädden mot sojagrädde samt skippa parmesanosten.
Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor förstås. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis
Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis. En god fyllig soppa som passar både till vardags och fest. Soppa på fänkål, kålrabbi, potatis, lök, vitlök, mjölk och en skvätt grädde.
Fänkålssoppan har jag smaksatt med tryffelolja och hyvlad parmesanost. Då blir soppan lite lyxigare och passar utmärkt till förrättssoppa till fest, middag eller på en buffé.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sallad med ugnsbakad tomat och mozzarella
Sallad med ugnsbakad tomat, mozzarella, babyspenat, vitlök, olivolja och vinäger. God och festlig som sallad och tillbehör till buffé, middag eller kalas. Men också god till vardags förstås.
Tryffel smaksatt med likör
Tryffel smaksatt med likör är en enkel och snabb tryffel att göra.
Mörk choklad med hög kakaohalt är ofta inte alls söt. Tack vare lite socker i så passar denna tryffel de flesta smaker ändå. Tryffeln spritsas i formar.
Räksoppa soppa med räkor
Räksoppa som är en klassiker till fest, förrätt, soppmiddag eller sopplunch. En riktigt god soppa med handskalade räkor.
Vintips till räksoppa är ett vitt aromatiskt vin ex. en Chardonnay från Australien.
Välj räkor som fiskats hållbart gärna Nordhavsräkor från ex. Koster som i skrivande stund ej är hotat bestånd.
Servera gott nybakt bröd till eller långa brödkrutonger (sök recept på receptfavoriter).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Crostinis med tapenade
Crostinis med tapenade är små rostade brödskivor toppade med olivröra. Goda som aptitretare eller tilltugg.
Crostinis är en italiensk variant av skivad rostat vitt bröd (baguette funkar fint).
Tapenade kan komplementeras eller ersättas av annan italiensk röra som pesto eller pesto på soltorkade tomater.
Att dricka till passar champagne, fransk cider eller mousserande vin (varför inte Italienskt som ex. Rotari).
Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen.
Lökmarmelad
Lökmarmelad med rödlök. Rödlöksmarmelad är gott till grillat och det mesta. Lökmarmelad är en söt och fyllig röra som är god varm till grillat kött som biff eller kyckling eller till fisk, kall till pate, terrin eller ostar.
Lökmarmeladen kan göras med gul lök också men jag tycker det är godare med rödlök.
Vit bönhummus
Vit bönhummus. En röra och sås i ett av mixade vita bönor, citron och olivolja. Enkel, nyttig och god att laga - även till flera gäster.
God som tillbehör där vanlig hummus passar ex. medelhavsmat, persisk eller marockansk mat. Ex. till grillat kött som biff, lamm, kyckling, lax eller grillade grönsaker som paprika, zucchini och äggplanta. Lägg gärna till klyftpotatis, couscous, ris eller valfritt tillbehör.
Blir billig och godare med hemkokta bönor men det går också bra med bönor från burk.
En variant på vanlig hummus som lagas med kokta kikärter.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Marinad till fisk
Marinad till fisk. Fiskmarinad och grillolja till fisk som lax, vit fisk som gös samt fiskspett mm.
Om du gillar chili kan du ha i en finhackad chilifrukt ex. röd spansk peppar. Något grönt som finhackad persilja kan man också ha i marinaden. Andra goda örter i fiskmarinad är dill, färsk koriander, rosmarin, timjan mm.
Fläskfiléspett med guacamole
Fläskfiléspett med gucamole, spenatsallad och kokt färskpotatis. Goda spett med marinad och paprika, rödlök och zucchini.
Istället för färskpotatis kan du ta annan fin delikesspotatis. Eller ersätta med mer grillad zucchin, paprika och rödlök för en GI-variant.
Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
Chili kyckling
Chilikyckling är god grillad, stekt eller ugnsstekt. Kyckling med chili är god med de mesta tillbehör som potatisklyftor, pommes, couscous, råris.
Förlag på sås till kycklingen är mangosalsa, fetaostsås, tzatziki, hummus mm.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Bakad sötpotatis
Bakad sötpotatis gör du i ugnen som vanlig bakad potatis. Gott till det mesta som tillbehör. Har en sötare smak än vanlig bakpotatis så därför passar bakad sötpotatis som tillbehör till kött, kyckling, viltfågel, vilträtter, viltfile, på buffe mm. Inte så gott som fylld bakpotatis.
Björnbärspaj smulpaj med björnbär
Björnbärspaj. Smulpaj med björnbär. Björnbärspaj är gott med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet.
Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.
Grillspett från Marocko
Grillspett från Marocko med marockanska kryddor och fin gul färg av saffran. Gör spetten med mört kött från kyckling, entrecote eller fläskkarré.
Servera förslagsvis med couscous, yoghurtsås, harissa samt chermoula.
Du kan också göra mindre spett och servera på buffé eller som tilltugg.
Spetten kan grillas eller lagas i ugnen. De kan också stekas i vanlig stekpanna eller grillpanna.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Oxfile med sallad
Oxfilé med sallad. Grillad eller stekt oxfilé med grönsallad, tomat, kapris, Dijondressing, riven zucchini och rödlök.
Gott och nyttigt.
Gott i salladen är också finriven morot, riven rödbeta, riven rotselleri, strimlad paprika, vit eller grön sparris, fetaost, mozzarellaost med mera.
Om du vill kan du även ha till klyftpotatis och Bearnaisesmör - sök recept här på Receptfavoriter.se
Stekt halloumi med bulgursallad
Stekt eller grillad halloumi med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda. En god, snabblagad och nyttig vegetarisk rätt.
Halloumin kan också grillas i skivor.
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook