Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter

Kycklingspett med ajvar och färskpotatis i örter, yoghurtsås och grönsallad.
Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Du behöver fyra större stålspett eller åtta mindre träspett.
Du kan hacka färska eller köpa färdighackade frysta örter.

4 portioner kycklingspett med ajvar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 4 msk ajvar, gärna het variant
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • FÄRSKPOTATIS I ÖRTER: 16 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 1 dl örter av hackad basilika, gräslök och persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • YOGHURTSÅS: 3 dl turkisk matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad persilja
  • Tillbehör: 65 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. KYCKLINGSPETT MED AJVAR: Lägg träspetten i blöt om du ska grilla dem ute.
  2. Tänd grillen eller sätt på ugnen på grill max värme.
  3. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm stora och lägg i en skål.
  4. Tillsätt ajvar, pressad vitlök, salt och peppar samt blanda runt.
  5. Fördela kycklingbitarna på spetten 3-4 bitar kyckling på varje spett.
  6. Utegrill: grilla dem runt om tills kycklingen är genomstekt ca 10 minuter.
  7. Ugnsgrill: lägg spetten på ett oljat galler med en ugnsplåt under och sätt dem under grillen högt upp. Grilla spetten ca 15 minuter och vänd dem efter halva tiden.
  8. I stekpanna: bryn spetten några i taget i en stekpanna runt om i ca 5 minuter. Lägg tillbaks alla spett i pannan och stek dem under lock eller folie på lägre värme tills de är genomstekta.
  9. Lägg upp spetten på fat.
  10. FÄRSKPOTATIS I ÖRTER: Skrubba potatisen och koka den mjuk i 15-20 minuter. Har potatisen fint skal behöver du bara skrubba rent dem och koka dem med skal. Ev. större potatisar kan du dela så alla potatisar blir lika stora.
  11. Hacka örterna fint och lägg i en skål. Eller använd frysta färdighackade örter.
  12. Tillsätt smör eller olivolja, salt och peppar.
  13. Häll av potatisarna och låt de svalna något.
  14. Vänd i potatisarna och slunga runt dem försiktigt. Smaka av med salt och peppar innan servering.
  15. YOGHURTSÅS: Blanda yoghurt med pressad vitlök, olivolja samt hackad persilja i en skål.
  16. Servera spetten med färskpotatisen, extra ajvar i en skål, yoghurtsås och blandad grönsallad.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer