Kycklingsoppa

Introduktion och förberedelse

Laga kycklingsoppa - en redd soppa med kycklingkött med smak av curry och fänkål samt grönsaker som potatis, paprika, zucchini.

Mald fänkål och lite curry sätter god smak på kycklingsoppa. Hela fänkålsfrön kan du krossa i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som en brödkavel.

Basen till kycklingsoppan görs av kycklingbuljong (ev. buljongtärning), mjölk och lite grädde. Vidare kryddor, grönsaker och kyckling förstås.

Soppan är perfekt att göra på rester av stekt eller grillad kyckling.

Serveringsförslag

Soppan passar till vardags som lunch, till lunchlåda, kvällsmat eller soppbuffé.

Till soppan är det gott med ett bröd som kuvertbröd, rosenbröd, smördegssnurror eller spenatbaguette med pålägg som köpt eller hemgjord färskost eller smör (du kan även göra hemgjort smör) till.

Till soppmiddag

Duka upp en liten soppbuffé med gott nybakt bröd. Några förslag på bröd är att baka några Bake-off bröd typ baguetter eller baka egna baguetter, focaccia eller brytbröd.

Förslag på pålägg är köpt eller hemgjord färskost eller smör (du kan även göra hemgjort smör) till.

Enkel kycklingbuljong till soppan

Istället för buljongtärning och vatten kan du använda egen höns- eller kycklingbuljong.

Ett förslag är att koka en hel kyckling eller höns i 2 timmar med en slantad morot, en klyftad lök, en fjärdedels rotselleri, några stjälkar persilja samt några korn vitpeppar. Ta upp kycklingen och spara buljongen och använd en del till soppan. Plocka kycklingkött från kycklingen och använd en del till soppan.

4 portioner kycklingsoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 grön paprika
  • 0,5 zucchini
  • 15 cm purjolök
  • 2 morötter
  • 300 gram potatis
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk mald fänkål
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 buljongtärningar kycklingbuljong
  • 7 dl vatten
  • 0,5 liter mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 400 gram tärnat kycklingkött, rått eller tillagat
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök.
  2. Fräs den gula löken i olivolja i en stor soppkastrull.
  3. Skölj och tärna paprika och tillsätt den. Rör runt.
  4. Skölj och skär zucchini i ca 2x2 cm bitar och tillsätt dem. Rör runt.
  5. Rensa, skölj och strimla purjolöken och tillsätt. Rör runt.
  6. Skala morötter och strimla den samt tillsätt. Rör runt.
  7. Skala ev. potatisar eller skölj och putsa dem om de har fint skal. Dela i grova bitar ca 2x2 cm. Tillsätt potatisen och rör runt.
  8. Tillsätt curry, gurkmeja, mald fänkål och rör runt.
  9. Tillsätt vetemjöl och rör runt.
  10. Tillsätt buljongtärningar samt vatten eller kycklingbuljong. Rör runt.
  11. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp. Låt grunden till soppan småkoka tills potatisen är mjuk ca 15 minuter.
  12. Tillsätt kycklingkött och grovhackad bladpersilja och koka upp. Är kycklingen rå så koka några minuter tills det är genomkokt. Är kycklingköttet redan tillagat räcker det att koka någon minut tills det är genomvarmt.
  13. Smaka av soppan med salt och vitpeppar.
  14. Kycklingsoppan är klar att servera. Gärna med en bit gott bröd som ex. hembakta grahamsbullar, baguette, ciabbatta eller bondbröd.
E-mail
Medel: 3.7 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 489 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-20