AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Kycklingsoppa med curry

Kycklingsoppa med curry Kycklingsoppa med curry. En redd soppa med kycklingkött med smak av curry och fänkål med grönsaker som potatis, paprika, zucchini. Kycklingsoppan passar till vardags som lunch, till lunchlåda, kvällsmat eller soppbuffé.
Mald fänkål och lite curry sätter god smak på kycklingsoppa. Hela fänkålsfrön kan du krossa i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som en brödkavel.
Basen till kycklingsoppan görs av kycklingbuljong (ev. buljongtärning), mjölk och lite grädde. Vidare kryddor, grönsaker och kyckling förstås.
Soppan är perfekt att göra på rester av stekt eller grillad kyckling.
Om du vill kan du koka en hel kyckling eller höns i 2 timmar med en slantad morot, en klyftad lök, en fjärdedels rotselleri, några stjälkar persilja samt några korn vitpeppar. Ta upp kycklingen och spara buljongen till soppan. Plocka kycklingkött från kycklingen och använd till soppan. Då blir det många portioner kycklingsoppa så du får minst dubblera nedan recept.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 18)
4 port kycklingsoppa
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 grön paprika
  • 0,5 zucchini
  • 1/3 purjolök
  • 2 morötter
  • ca 6 potatisar, fast sort
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk mald fänkål
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 buljongtärningar kycklingbuljong + 0,7 liter vatten eller 0,7 liter kycklingbuljong (ex. från kokt kyckling)
  • 0,5 liter mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 2-3 dl kycklingkött i grova bitar, ca 400 gram eller ca 3 kycklingfileér
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala och hacka gul lök.
  2. Fräs den gula löken i olivolja i en stor soppkastrull.
  3. Skölj och tärna paprika och tillsätt den. Rör runt.
  4. Skölj och skär zucchini i ca 2x2 cm bitar och tillsätt dem. Rör runt.
  5. Rensa, skölj och strimla purjolöken och tillsätt. Rör runt.
  6. Skala morötter och strimla den samt tillsätt. Rör runt.
  7. Skala ev. potatisar eller skölj och putsa dem om de har fint skal. Dela i grova bitar ca 2x2 cm. Tillsätt potatisen och rör runt.
  8. Tillsätt curry, gurkmeja, mald fänkål och rör runt.
  9. Tillsätt vetemjöl och rör runt.
  10. Tillsätt buljongtärningar samt vatten eller kycklingbuljong. Rör runt.
  11. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp. Låt grunden till soppan småkoka tills potatisen är mjuk ca 15 minuter.
  12. Tillsätt kycklingkött och grovhackad bladpersilja och koka upp.
  13. Smaka av soppan med salt och vitpeppar.
  14. Kycklingsoppan är klar att servera. Gärna med en bit gott bröd som ex. hembakta grahamsbullar, baguette, ciabbatta eller bondbröd.


 

Fler recept ur samma kategori som Kycklingsoppa med curry:

Hummersoppa
Hummersoppa. Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest.
Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Servera med mousserande vin som champagne, cava eller cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.
Svampsoppa extra allt
Svampsoppa extra allt med grädde, tryffel, vitt vin, fläsktärningar, kålrot, morot och kräftstjärtar. Nästan som en svampgryta med massa fyllning.
En fyllig och god samt mättande svampsoppa som kan serveras som förrätt, middag, lunch eller på soppbuffé med gott bröd.
Självklart kan du ha i olika svampar frånsett champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake (eller blanda).
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så räcker den till 6 mindre portioner.
Välj gärna ett vitt vin utan så mycket ekfatslagring eller en torr sherry fino. Vintips att dricka till är ett smakrikt vitt vin av valfri sort.
Tobbes skånska laxsoppa
Tobbes skånska laxsoppa. Skånsk soppa med lax samt paprika, lök, potatis, palsternacka, vitlök och grädde mm. En god, nyttig och matig laxsoppa.
Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Kycklingfärsspett
Kycklingfärsspett med vitlök och garam masala. Du kan ugnsteka eller grilla spetten.
Istället för träspett kan du ta andra grillspett - ett tips är platta (turkiska) grillspett som har fördelen att kycklingfärsen sitter bättre fast vid grillningen.
Istället för att grillas eller ugnsstekas kan spetten också stekas i stekpanna eller grillpanna.
Kyckling i ugn
Kyckling i ugn. Ugnsstekt kyckling - hel eller i delar. Ett grundrecept på grillad kyckling.
Grillar du en hel kyckling så blir det god smak av att fylla den med ett hackat äpple och en halv gul lök.
Här har jag valt att steka kycklingen på låg värme så att den håller sig saftig för att sedan höja värmen och ge skinnet fin färg och knaprighet.
Gott till ugnsstekt kyckling är en sås på skyn; potatis som klyftpotatis, hasselbackspotatis, kokt potatis, råris, bönor; sallad som grönsallad, tomatsallad; kokta grönsaker som broccoli, vaxbönor, blomkål; morot med mera.
Om du vill ha pulled chicken - som ramlar sönder i köttet - kan du skippa termometer och steka hel kyckling i ca 3 timmar och kyckling i delar ca 1,5 timmar (på 150 grader).
Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Kycklingspett med lime
Kycklingspett med lime, cocktailtomat samt vårlök penslade med olivolja, ingefära, chili och vitlök.
Kycklingspetten är goda att grilla men kan också stekas i ugn eller i stekpanna.
Kycklingspett är goda med de flesta tillbehör. Förslag är ugnstekt potatis, grillad majs samt en kall sås som yogurt smaksatt med riven ingefära.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Vegansk vitlökssås
Vegansk vitlökssås med Oatly Mat Fraiche (creme fraiche av havre), vitlök och örter som dragon, basilika, oregano och rosmarin samt salt och peppar.
Enkelt och gott som kall vitlökssås till det mesta.
Örterna är valfria.
Annat gott att smaksätta vitlökssåsen med är het chilisås, citronsaft och honung.
Melitzanosalsa
Melitzanosalsa. Aubergineröra. En italiensk röra av rostad aubergine, vitlök och olivolja.
God som salsa, röra eller sås till grillat, på buffé eller som tillbehör.
Här rostas auberginerna i ugnen men man kan också grilla dem hela i ca 40 minuter (det gör inget om skalet bränns) och sedan skölja och skala försiktigt i kallt vatten. Förslagsvis kan du använda eftervärmen nästa gång du grillar - så kan du förbereda en omgång melitzanosalsa till nästa måltid.
Rabarberkompott
Rabarberkompott eller rabarberkräm med kall mjölk är en höjdare som frukost eller dessert året runt. Kompott på rabarber blir riktigt gott med gräddmjölk, tillsätt en skvätt grädde till mjölken. Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kall sojamjölk eller havremjölk är också gott till.
Du kan ta i kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten. Vidare är någon tsk vaniljsocker gott. Sockret kan du byta mot muscovadosocker. Ska du spara kompotten längre så välj syltsocker som är konserverande.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kokta vårprimörer
Kokta vårprimörer som blomkål, vårlök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med smält smör eller olivolja, salt och peppar.
Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta.
Sparrissoppa med pepparrotsräkor
Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris.
Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd.
Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.
Löksoppa
Löksoppa. Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag, soppbuffé (med bröd och färskost) eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också.
Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook