AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Kycklingsoppa med curry

Kycklingsoppa med curry Kycklingsoppa med curry. En redd soppa med kycklingkött med smak av curry och fänkål med grönsaker som potatis, paprika, zucchini. Kycklingsoppan passar till vardags som lunch, till lunchlåda, kvällsmat eller soppbuffé.
Mald fänkål och lite curry sätter god smak på kycklingsoppa. Hela fänkålsfrön kan du krossa i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som en brödkavel.
Basen till kycklingsoppan görs av kycklingbuljong (ev. tärning), mjölk och lite grädde. Vidare kryddor, grönsaker och kyckling förstås.
Soppan är perfekt att göra på rester av kyckling. Har du haft kokt kyckling så har du kanske överbliven god kycklingbuljong. Kött från grillad kyckling eller salladskyckling funkar också bra.
Det sägs att soppor håller magen upptagen längre än annan mat och därför mättar längre. Och det är ju bra att inte bli hungrig så fort igen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 18)
4 port kycklingsoppa

Ingredienser:

  • Kycklingsoppa
  • 4 port
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 grön paprika
  • 0,5 zucchini
  • 1/3 purjolök
  • 2 morötter
  • ca 6 potatisar, fast sort
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk mald fänkål
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 buljongtärningar kycklingbuljon + 0,5 liter vatten eller 0,5 liter kycklingbuljong (ex. från kokt kyckling)
  • 0,5 liter mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2-3 dl kycklingkött i grova bitar, ca 400 gram eller ca 3 kycklingfileér
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Skala och hacka gul lök.
  2. Fräs den gula löken i olivolja i en stor soppkastrull.
  3. Skölj och tärna paprika och tillsätt den. Rör runt.
  4. Skölj och skär zucchini i ca 2x2 cm bitar och tillsätt dem. Rör runt.
  5. Rensa, skölj och strimla purjolöken och tillsätt. Rör runt.
  6. Skala morötter och strimla den samt tillsätt. Rör runt.
  7. Skala ev. potatisar eller skölj och putsa dem om de har fint skal. Dela i grova bitar ca 2x2 cm. Tillsätt potatisen och rör runt.
  8. Tillsätt curry, gurkmeja, mald fänkål och rör runt.
  9. Tillsätt vetemjöl och rör runt.
  10. Tillsätt buljongtärningar samt vatten eller kycklingbuljong. Rör runt.
  11. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp. Låt grunden till soppan småkoka tills potatisen är mjuk ca 15 minuter.
  12. Tillsätt kycklingkött och grovhackad bladpersilja och koka upp.
  13. Smaka av soppan med salt och vitpeppar.
  14. Kycklingsoppan är klar att servera. Gärna med en bit gott bröd som ex. hembakta grahamsbullar, baguette, ciabbatta eller bondbröd.


 

Fler recept ur samma kategori som Kycklingsoppa med curry:

Bönsoppa med tryffel
Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Grön ärtsoppa med räkor
Grön ärtsoppa med räkor är en god förrätt eller lunch. Servera med gott bröd som ex. surdegsbaguette.
Du kan smaksätta ärtsoppan med tryffelolja men det är valfritt.
Vitkålssoppa med frikadeller
Vitkålssoppa med frikadeller är klassisk svensk husmanskost. Vitkålssoppa kan du göra på vinterkål eller sommarkål.
Soppan är god nylagad men blir ännu godare om den får stå nån dag i kylen.
Vitkålssoppa går snabbast att göra på sommarkål ca 30 minuter. Vinterkål kokas längre ca 1-1,5 timmar.
Man kan utesluta frikadellerna för vegetarisk vitkålssoppa. Eller byta ut mot vita hela kokta bönor, sojaprotein, quornbullar eller annat vegetarisk för mer matigare soppa.
Med kokt fårkött istället för frikadeller blir rätten sk Får i kål.

Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Kycklingmarinad marinad till grillad kyckling
Kycklingmarinad. En god och smakrik marinad till kycklingfilé eller grillad kyckling. Blanda grillmarinaden och pensla kycklingen du ska grilla. Passar till kycklingfile, hel kycking, kycklingklubbor, kycklingvingar eller kycklingdelar från en styckad kyckling.
Du kan såklart ha andra kryddor i kycklingmarinaden ex. 1 tsk paprikapulver; eller 1 tsk spiskummin; eller 1 msk garam masala; eller 2 msk tandoori pasta; 2 msk ostronsås osv.
Currygryta med kyckling
Currygryta med kyckling. En god enkel currygryta med kycklingfiléer, curry och matyoghurt.
Du kan ta frysta filéer eller andra kycklingbitar.
Servera curygrytan med basmatiris eller råris. Samt någon kokt grönsak som ev. broccoli eller gröna bönor.
Du kan också ha i en röd paprika, en gul lök, en halv purjolök och ev. en morot i slantar. Vidare wokgrönsaker. Bambuskott är också gott i.
Du kan reda såsen om du vill ha lite tjockare sås med 4-5 msk maizenaredning.
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Pasta med gorgonzola och bacon
Pasta med gorgonzola och bacon. Pastasås med grönmögelost samt stekt bacon som går snabbt att göra och är jättegod. Med bara ost är pastan vegetarisk.
Grekisk spenatpaj
Grekisk spenatpaj sk Spanakopitta. Hemgjord paj med filodeg och spenatfyllning. Spenatpajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad med tomater, gurka, rödlök, oliver i olivolja samt vinäger.
En sås med matyoghurt blandad med smulad fetaost och en grönsallad är också gott till spenatpajen.
Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger
Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger. Serverad med god salladsdressing med fransk senap och kapris. En god och nyttig lunch, speciellt till påsk.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fransk löksoppa med cognac
Fransk löksoppa med cognac. En klassisk soppa med gul lök som flamberats med cognac, smaksatts med vitt vin och toppats med ostkrutonger.
En god förrätt eller enkel middag. Öl är gott till eller franskt vitt lantvin eller fransk cider.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också. Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Skippar du bacon och använder grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Pastasås med kycklingfilé
Pastasås med kycklingfilé, paprika, purjolök och vitlök. En krämig pastasås med mascarpone-ost och vitt vin.
Gott till är förslagsvis en sallad på tärnad avokado, tomat och bladspenat blandat med lite olivolja samt vinäger.
Istället för mascarpone kan du ta vanlig färskost naturell.
Vintips till är ett smakrikt vitt vin som ex chardonnay från Australien eller vitt från norra italien.
Stuvad spenat
Stuvad spenat. Vanligast är att stuva hackad spenat men det blir också gott med grovhackad förvälld färsk bladspenat.
Hemgjord stuvad spenat passar till kokt fisk, falukorv, äggröra men också som tillbehör till de flesta rätter.
Spenat är nyttigt och har mycket C och A vitamin.
Muskot är gott i stuvad spenat. Vitlök kan man också ha i samt skivad rödlök.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm. Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook