Kycklingschnitzel med parmesan

Kycklingschnitzel med parmesan samt auberginegratäng och sallad på vita bönor, rucola och pinjenötter.
Med auberinegratäng och sallad med vita bönor blir denna rätt GI-vänlig.
Du kan såklart ha andra tillbehör till parmesankycklingen ex. klyftpotatis, råris eller pasta samt tomatsås.
Det finns skivat kycklingbröst att köpa som är smidigt att använda till denna rätt.

4 portioner kycklingschnitzel med parmesan

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfiléer, gärna färdigskivad
  • 3 äggvitor
  • 2 dl finrivern parmesan eller grana padano
  • 2 msk olivolja
  • Auberginegratäng: 400 gram aubergine
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 mozzarellaost i vatten
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • TOMATSÅS: 2 burkar hela tomater utan skal
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin
  • Tillbehör: 3 dl kokta vita bönor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 40 gram blandad grönsallad som babyspenat och rucola
  • 4 msk rostade pinjenötter (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja laga auberginegratängen om du vill ha det till.
  3. Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
  4. Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
  5. TOMATSÅS: Skala och hacka löken. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
  6. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
  7. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter. Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
  8. Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
  9. Riv parmesan fint på en tallrik.
  10. Skölj av aubergineskivorna i vatten.
  11. Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
  12. Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
  13. Lägg över dem i en stor gratängform eller fyra små portionsformar så att de täcker botten.
  14. Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
  15. Skeda över hälften av tomatsåsen.
  16. Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
  17. Toppa gratängen med riven parmesan.
  18. Grädda tomat och auberginegratängen eller portionsformarna i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Börja under tiden med kycklingen.
  19. Kycklingschnitzlar: skär varje kycklingfilé i 3-4 skivor på längden. Banka ut dem något med en köttbank eller baksidan på en liten kastrull.
  20. Riv osten på en tallrik.
  21. Vispa ut äggvitor i en djup tallrik.
  22. Värm en stekpanna. Ta fram en ugnsform.
  23. Vänd kycklingskivorna i mjölet, sedan i äggblandningen och sist i ströbrödet.
  24. Stek 3-4 bitar i taget i stekpannan med lite smör och olja några minuter på varje sida så att de får färg.
  25. Lägg över i ugnsformen efter hand.
  26. När du stekt all kyckling så sätter du in ugnsformen med kycklingen i ugnen i 15 minuter att steka klart (sätt den över gratängen i ugnen).
  27. Salladstillbehör: blanda vita bönor med olivolja, vinäger, sköljd sallad samt rostade pinjenötter.
  28. Servera kycklingschnitzlarna med auberginegratängen samt salladen med vita bönor.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer