AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Kycklingmarinad marinad till grillad kyckling

Kycklingmarinad marinad till grillad kyckling Kycklingmarinad. En god och smakrik marinad till kycklingfilé eller grillad kyckling. Blanda grillmarinaden och pensla kycklingen du ska grilla. Passar till kycklingfile, hel kycking, kycklingklubbor, kycklingvingar eller kycklingdelar från en styckad kyckling.
Du kan såklart ha andra kryddor i kycklingmarinaden ex. 1 tsk paprikapulver; eller 1 tsk spiskummin; eller 1 msk garam masala; eller 2 msk tandoori pasta; 2 msk ostronsås osv.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 15)
4 port kycklingmarinad marinad till kyckling
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk honung

Tillagning:

  1. Blanda kycklingmarinaden i en skål.
  2. Vänd ner kycklingen så att alla bitar får marinad på sig.
  3. Nu kan du tillaga kycklingen i ugnen eller på grillen eller låta kycklingen stå och marinera i kylen från någon timme till något dygn.


 

Fler recept ur samma kategori som Kycklingmarinad marinad till grillad kyckling:

Kycklingspett med ajvar
Kycklingspett med ajvar. Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Servera gärna spetten med extra ajvar och matyoghurt blandat med lite vitlök och hackad persilja som såser till. Kokt potatis, klyftpotatis eller rostad potatis passar som tillbehör spetten.
Du behöver åtta små träspett eller fyra större stålspett.
Kycklingmarinad marinad till kyckling
Kycklingmarinader. Olika marinader och grilloljor till kyckling för att grilla, steka samt ugnsteka kyckling.
Räcker till ca 1 kg kyckling.
Du kan använda kycklingfile, kycklinglår, kycklingklubbor, hel kyckling eller andra kycklingbitar till spett.
Marinader kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta olja, något surt som vinäger, vin eller yoghurt; en eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, vitlök, spiskummin, senap eller soja; samt något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap; något sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter eller sweet chilisås. Ingredienserna till marinaden blandas och köttet delas i bitar eller bankas ut något så att marinaden kan tränga in. Lägg gärna allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen.
Själv brukar jag undvika salt i marinaden då det drar ur vätskan ur det man marinerar och då kan köttet bli torrt och trist.
Vidare finns det några magiska ingredienser du kan ha i marinaden ex. mango eller mango chutney som innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer. Samma gäller för ananas - därför är ananasjuice eller spad i barbecuesås ett välkänt kocktrick - det ger också en god sötma.
Marinerar du söt marinad så tänk på att socker bränns snabbt över en het grill - då kan du torka bort marinaden, grilla köttet och sedan mot slutet pensla på lite extra marinad/sås på köttet. Dock ej samma marinad som köttet legat och marinerat i - gör ny - speciellt om du marinerat rå kyckling. Marinaderna fungerar ofta gott som en extra sås vid sidan - då gör du dubbelsats och sätter undan ena halvan att servera till maten.
Wienerschnitzel med kyckling
Wienerschnitzel med kycklingfilé. Kycklingsnitzel med yoghurt- och limesås, klyftpotatis samt ärtor.
Kan också serveras som klassisk wienerschnitzel med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris
Räkna 8-12 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 500 g) eller 4 mindre kycklingfiléer.
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor.
Istället för klyftpotatis kan du ha kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Det finns färdigskivade kycklingfiléer eller så kan du skiva och banka ut egna filéer.
Istället för lime kan du ta en citron och dela halva till klyftor till servering och den andra halvan pressar du till såsen.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Hemgjord grillkrydda grundrecept
Hemgjord grillkrydda. Ett grundrecept med olika smaker på god grillkrydda. Ingen idé att köpa färdig grillkrydda då det är så enkelt och godare att göra egen grillkrydda.
Du kan variera din grillkrydda efter egen smak med olika kryddor nedan.
Andra smaksättningar som är goda kryddor till grillkrydda är också curry, ingefära, kanel, koriander, finhackade torkade örter som basilika, gräslök, persilja mm.
Extra gott men lite av överkurs är att utgå från hela kryddor så mycket som möjligt och rosta dem i en stekpanna några minuter innan du maler dem i en kaffeböns/kryddmixer eller mortel. Då får allt extra god smak.
Lite trendigare ord för grillkrydda är rub (från engelskans ord för något man gnider in med).
Marinerade grillad kyckling
Marinerad grillad kyckling på spett förslagsvis med sweet chilisås. Sallad, potatis eller valfritt tillbehör är gott till.
Ta kycklingfiléer eller urbenat kycklingkött. Du kan grilla, ugnssteka eller steka i panna.
Vidare kan du trä marinerade bitar av kyckling på spett eller så kan du banka ut kycklingfiléer och marinera hela bitar att lägga på grillen.
Grillade rådjurskotletter med svampsås
Grillade rådjurskotletter med svampsås smaksatt med torkade trattkantareller. Här med kokt potatis och morötter, vaxbönor, grönsallad med tomater och gelé på röda vinbär.
Rådjurskotletterna går också att steka på spisen i stekpanna eller grillpanna. Då kan man göra såsen direkt i pannan sedan vilket ger god smak.
Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta. Räkna 4-8 rådjurskotletter, ca 160 - 200 gram per portion då de består av en stor del ben.
Istället för torkad svamp kan du ta 250 gram färsk matsvamp av valfri sort ex. champinjon eller kantarell.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Vitlöksbröd med mozzarella
Vitlöksbröd med mozzarella. Gott som tillbehör till soppa; pasta; som varma mackor; eller aptitretare till det mesta. Du kan laga vitlöksbröden med olivolja eller smör.
Här har jag valt bake-off baguette men du kan såklart ta valfritt ljust bröd som surdegsbaguette, rostbröd, lantbröd, chiabatta med mera.
Fryst hackad persilja är smidigt att använda.
Istället för riven mozzarella på påse så kan du ta fin mozzarella i lag och skiva den tunt och lägga på vitlöksbröden.
Äppelsockerkaka sockerkaka med äpplen
Äppelsockerkaka. En god sockerkaka med äpplen i klyftor du bakar nedstuckna i sockerkakssmet.
Du kan baka äppelsockerkakan med socker och kanel på.
Äpplesockerkakan kan serveras som sockerkaka till fika eller som äppelkaka till dessert med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Äppelsockerkaka kallas också Fyriskaka.
Pitasemlor
Pitasemlor. En pitasemla är som en vanlig semla men utbakt till ett fluffigt pitabröd som fylls med mandelmassa och grädde och toppas med florsocker.
En variant på den klassiska semlan fast här har jag kavlat ut degen till rundlar likt pitabröd och bakat dem så de bubblar upp till kuddar som sedan (när de svalnat) kan skäras upp med ett snitt och sedan fyllas med mandelmassa och vispad grädde.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Marinad till fisk
Marinad till fisk. Fiskmarinad och grillolja till fisk som lax, vit fisk som gös samt fiskspett mm.
1 sats räcker till att marinera ca 600 gram fisk dvs fyra portioner.
Om du gillar chili kan du ha i en finhackad chilifrukt ex. röd spansk peppar. Något grönt som finhackad persilja kan man också ha i marinaden. Andra goda örter i fiskmarinad är dill, färsk koriander, rosmarin, timjan mm.
Chiliolja
Chiliolja är en olja smaksatt med chili är mycket användbart i matlagning - att ringla över mat, till marinader, att grilla med eller steka i.
Här har jag valt solrosolja men du kan ta vilken annan olja du vill.
Du kan välja torkad chili efter smak och tycke beroende på hur het du vill ha chilioljan. Blir den för stark kan du späda den med mer olja. Här har jag valt chiliflakes då de finns att köpa nästan överallt. Santa Maria har också ett sortiment torkade goda chilis. Du kan ex. ta 1 torkad chili Poblano Anjo eller 3 torkade chili Guajillo eller 3 chili Chipotle Morita. Vidare finns torkade piri-piri som blir mycket god. Vill du ha riktigt stark chiliolja kan du beställa ex. en Carolina Reaper med 2 miljoner scoville från ex. chiliklaus.dk.
Gillar du vitlök kan du ha i en grovhackad klyfta.
Hemgjord grillolja grundrecept
Hemgjord grillolja. Ett grundrecept på grillolja i olika smaker. Ingen idé att köpa färdig grillolja då det är så enkelt och godare att göra egen grillolja.
Du kan variera din grillolja efter egen smak med olika kryddor nedan. Andra smaksättningar som är goda kryddor till grillolja är också curry, ingefära, timjan, paprikapulver, finhackade örter som basilika, gräslök, persilja; riven pepparrot mm.
ASIATISK GRILLOLJA: lägg till 2 msk sesamolja
GRILLOLJA TILL KYCKLING: lägg till 2 msk pressad citron eller lime
1 tsk rosmarin
GRILLOLJA MED RÖKT SMAK: lägg till 1 tsk rökextrakt eller följ förpackning
CHILIOLJA: lägg till 0,5 hackad röd chilifrukt och/eller några droppar tabasco
Se alla recept ur kategorin Marinader

Gilla oss på Facebook