Kycklinglevergryta

Levergryta med kycklinglever och kokt potatis. Goda tillbehör till kycklinglevern är kokt eller pressad potatis, grönsallad samt kokta grönsaker som broccoli. Lingon är också gott till.

Om du vill kan du smaka av grytan med lite soja. Annat gott i kycklinglevergryta är fräst bacon samt smörstekta tärningar av äpple.

3-4 portioner kycklinglevergryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 g kycklinglever, tinad
  • 3 msk smör
  • 1 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 150 gram champinjoner
  • 0,5 röd paprika
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong eller grönsak
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche, kokbar
  • 2 krm torkad timjan

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  2. Skölj levern och häll av i durkslag samt låt rinna av. Skär bort ev. senor. Skär levern i ca 2x2 cm bitar om den inte redan är i bitar.
  3. Skala och hacka löken samt purjolöken.
  4. Skölj och dela champinjonerna.
  5. Skölj och skär paprika i tärningar.
  6. Fräs lök, champinjoner, purjolök och paprika i lite smör och lägg över i en gryta.
  7. Bryn leverbitarna i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över i grytan.
  8. Strö över mjöl i grytan och rör om.
  9. Späd med vatten och tillsätt buljongtärning.
  10. Koka upp och låt puttra i ca fem minuter tills tillbehören är klara.
  11. Tillsätt grädde och crème fraiche och koka upp. Smaka av kycklinglevergrytan med lite timjan, salt och peppar.
  12. Förbered tillbehör som sallad och kokt broccoli.
  13. Servera kycklinglevergrytan med valfritt tillbehör som kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer