Kycklinggryta

Kycklinggryta med svamp, schalottenlök och bacon i rödvin. Denna gryta passar perfekt till rödvin från Australien av druvan shiraz. Kantareller och trattkantareller passar bra i kycklinggryta. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.

Istället för en hel kyckling eller lårben kan du ta 800 gram urbenade kycklinglår.

6 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1,4 kg hel kyckling eller lårben
  • 1 liter skogschampinjon eller annan svamp
  • 6 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 100 gram bacon
  • 4 palsternackor
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk maizen eller maizenaredning efter tycke
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan (eller några krm torkad)
  • Ljummen potatissallad: 12 medelstora fasta potatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 stora morötter
  • 2 dl gröna linser
  • 1 rödlök
  • 3 msk fin god vinäger, ex. vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger eller citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker eller honung
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Stycka kycklingen i bitar. Dela låren i två delar och brösten i tre delar var.
  2. Strimla baconen. Lägg i en stekpanna.
  3. Rensa svamp och dela den på mitten.
  4. Skala och halvera lök.
  5. Skala och dela palsternackor i ca 1 cm bitar.
  6. Fräs bacon och lägg över i en gryta eller kastrull.
  7. Bryn kycklingbitar. Salta och peppra dem. Lägg över efterhand i grytan eller kastrullen.
  8. Bryn svamp, lök och palsternacka lite i taget och lägg över i grytan eller kastrullen.
  9. Strö över vetemjöl över kycklingen och rör om.
  10. Skala och hacka vitlöken och tillsätt den.
  11. Tillsätt rödvin, vatten och soja.
  12. Låt kycklinggratan koka under lock i minst 20 minuter. Innan servering kan du reda grytan lite med någon msk maizenaredning eller blanda maizena med en deciliter kallt vatten i ett glas.
  13. Tillsätt under omrörning och grytan tjocknar.
  14. Ta av från värmen och smaka av kycklinggrytan med salt, peppar och lite socker.
  15. Servera ev. med ljummen potatissallad. Kokt råris, kokt potatis, pasta eller valfritt tillbehör går också bra.
  16. # Ljummen potatissallad med morötter, linser och rödlök:Skrubba potatis och koka den med skal tills de är klara (cirka 25 minuter).
  17. Skala och slanta morötterna grovt. Lägg dem i potatisgrytan och låt koka med de sista fem minuterna.
  18. Koka linser enligt paketet.
  19. Skala och skär lök grovt.
  20. Fräs lök mjuk i olivolja, tillsätt linser och pressad vitlök. Sätt åt sidan.
  21. Låt potatis och morötter svalna något och skär potatisar i fyra delar och blanda med morötter samt linser i en skål.
  22. Smaka av den ljumma potatissalladen med salt, socker, vinäger samt peppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer