Kycklinggryta med röd curry

Kycklinggryta med röd curry och kokos. Servera med jasminris eller annat klibbigt ris.

4 portioner kycklinggryta med röd curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingfilé eller lårfilé
  • 3 msk matolja
  • 1 stor röd chilifrukt eller 4 små röda chilis (eller efter smak)
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 3 tsk röd currypasta
  • 4 tsk tamarind (valfritt)
  • 2 tsk räkpasta (valfritt)
  • 1 burk kokosgrädde eller kokosmjölk
  • 5 dl vatten
  • 6 champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 200 gram gröna bönor
  • 1 burk bambuskott eller motsvarande hela skott
  • 1 burk minimajs eller ca 5 färska minimajs
  • 10 blad thaibasilika
  • 6 kaffir limeblad
  • 1 tsk socker
  • 3 msk limesaft
  • 5 msk fisksås
  • 1 dl hackad färsk koriander (0,5 kruka)
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Skala och pressa vitlöken i en kastrull.
  3. Skölj och hacka chilin samt tillsätt den.
  4. Fräs vitlök och chili i oljan. Rör då och då.
  5. Krossa det nedre partiet på citrongräset och skär i ca 5 cm bitar. Tillsätt dem samt tamarind, röd currypasta och räkpasta.
  6. Skär kycklingen i ca 2x2 cm tärningar och tillsätt dem.
  7. Tillsätt kokosgrädde eller kokosmjölk samt vatten. Koka upp.
  8. Skölj och skär champinjoner, bönor och paprika i bitar och tillsätt dem.
  9. Tillsätt bambuskott, minimajs, thaibasilika, limeblad, socker, pressad lime och fisksås.
  10. Koka upp.
  11. Smaka av thaigrytan med ev. mer röd currypasta för mer hetta, mer fisksås för sälta och socker för sötma.
  12. Servera kycklinggrytan med färsk hackad koriander på toppen och kokt jasminris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer