Kycklinggryta med röd curry

Kycklinggryta med röd curry och kokos. Servera med jasminris eller annat klibbigt ris.

4 portioner kycklinggryta med röd curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingfilé eller lårfilé
  • 3 msk matolja
  • 1 stor röd chilifrukt eller 4 små röda chilis (eller efter smak)
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 3 tsk röd currypasta
  • 4 tsk tamarind (valfritt)
  • 2 tsk räkpasta (valfritt)
  • 1 burk kokosgrädde eller kokosmjölk
  • 5 dl vatten
  • 6 champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 200 gram gröna bönor
  • 1 burk bambuskott eller motsvarande hela skott
  • 1 burk minimajs eller ca 5 färska minimajs
  • 10 blad thaibasilika
  • 6 kaffir limeblad
  • 1 tsk socker
  • 3 msk limesaft
  • 5 msk fisksås
  • 1 dl hackad färsk koriander (0,5 kruka)
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Skala och pressa vitlöken i en kastrull.
  3. Skölj och hacka chilin samt tillsätt den.
  4. Fräs vitlök och chili i oljan. Rör då och då.
  5. Krossa det nedre partiet på citrongräset och skär i ca 5 cm bitar. Tillsätt dem samt tamarind, röd currypasta och räkpasta.
  6. Skär kycklingen i ca 2x2 cm tärningar och tillsätt dem.
  7. Tillsätt kokosgrädde eller kokosmjölk samt vatten. Koka upp.
  8. Skölj och skär champinjoner, bönor och paprika i bitar och tillsätt dem.
  9. Tillsätt bambuskott, minimajs, thaibasilika, limeblad, socker, pressad lime och fisksås.
  10. Koka upp.
  11. Smaka av thaigrytan med ev. mer röd currypasta för mer hetta, mer fisksås för sälta och socker för sötma.
  12. Servera kycklinggrytan med färsk hackad koriander på toppen och kokt jasminris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer