Kycklinggryta med grönsaker

God och enkel gryta med kycklingfilé, grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.

Här har jag valt purjolök, paprika, broccoli och champinjoner som grönsaker. Du kan såklart ta vilka du vill ex. morot, blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv. Gott till kycklinggrytan är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, couscous, pasta eller kokt potatis funkar också.

6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm curry
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 10 champinjoner
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg med 2 msk olivolja i en stor kastrull.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök och strimla den. Lägg i kastrullen.
  3. Skölj paprika. Dela dem och släng kärnorna. Skär paprikan i bitar. Lägg i kastrullen.
  4. Skär bort buketterna från broccolin. Skär broccolistammarna i bitar och lägg i kastrullen.
  5. Skölj svampen och skär dem i bitar samt lägg i kastrullen.
  6. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm.
  7. Stek kycklingbitarna i en stekpanna i 2 msk olivolja. Salta och peppra och bryn dem så att de får färg. Lägg över i kastrullen.
  8. Fräs allt innehåll i kastrullen några minuter under omrörning.
  9. Tillsätt kryddor - chili (dela, kärna ur och hacka chilifrukten), timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry. Fräs någon minut under omrörning.
  10. Tillsätt grädden, rör om och koka upp.
  11. Blanda vatten med maizena och tillsätt det samt rör om.
  12. Smaka av kycklinggrytan med salt och peppar.
  13. Kycklinggrytan är klar att servera. Gott till är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, couscous, pasta eller kokt potatis funkar också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer