Kycklinggryta med grönsaker

God och enkel gryta med kycklingfilé, grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.

Här har jag valt purjolök, paprika, broccoli och champinjoner som grönsaker. Du kan såklart ta vilka du vill ex. morot, blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv. Gott till kycklinggrytan är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, couscous, pasta eller kokt potatis funkar också.

6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm curry
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 10 champinjoner
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg med 2 msk olivolja i en stor kastrull.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök och strimla den. Lägg i kastrullen.
  3. Skölj paprika. Dela dem och släng kärnorna. Skär paprikan i bitar. Lägg i kastrullen.
  4. Skär bort buketterna från broccolin. Skär broccolistammarna i bitar och lägg i kastrullen.
  5. Skölj svampen och skär dem i bitar samt lägg i kastrullen.
  6. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm.
  7. Stek kycklingbitarna i en stekpanna i 2 msk olivolja. Salta och peppra och bryn dem så att de får färg. Lägg över i kastrullen.
  8. Fräs allt innehåll i kastrullen några minuter under omrörning.
  9. Tillsätt kryddor - chili (dela, kärna ur och hacka chilifrukten), timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry. Fräs någon minut under omrörning.
  10. Tillsätt grädden, rör om och koka upp.
  11. Blanda vatten med maizena och tillsätt det samt rör om.
  12. Smaka av kycklinggrytan med salt och peppar.
  13. Kycklinggrytan är klar att servera. Gott till är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, couscous, pasta eller kokt potatis funkar också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer