Kycklingfile med champinjoner

Ugnsstekt kycklingbröst med örter serverade med champinjonröra med tomat, vitlök och örter.
Gott till är klyftpotatis, råris, pasta som tagliatelle eller bara bröd.
Förbered önskade tillbehör som tar lite tid ex. klyftpotatis eller råris. Vill du ha klyftpotatis till så börja med den i ugnen på 225 grader i lite matolja i ca 25 minuter. Du kan eftersteka kycklingen samtidigt men kolla innertemperaturen 72 grader med en stektermometer.
Vill du ha lite mer sås till så kan du tillsätt 2 dl grädde eller creme fraiche till champinjonerna eller servera med en skål crème fraiche eller matyoghurt att toppa med. Vidare kan man ha sallad till ex. valfri grönsallad på påse.
Godast är svenska majskycklingbröstfiléer. Finns frysta - tina dem då i övertäckta i kylskåp över natten. Eller köp färska. Räkna 4 kycklingfiléer till 4 portioner.
Istället för färska örter kan du ta några krm torkade.

4 portioner kycklingfile med champinjoner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 kvistar timjan
  • Champinjoner: 350 gram små skogschampinjoner
  • 12 soltorkade tomater i olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl grovt hackade färska örter som persilja, basilika och oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Grovhacka örterna.
  3. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör. Salta och peppra dem.
  4. Toppa dem med grovhackad örter. Har du stekt i en ugnsfast stekpanna så sätt in den i ugnen. Annars lägg över kycklingen i en ugnsfast form.
  5. Efterstek kycklingen i ugnen i 15 minuter. Innertemperaturen ska vara 72 grader. Eller se så att köttsaften är helt klar.
  6. Laga under tiden champinjonerna: rensa och skölj svampen.
  7. Fräs svampen några minuter i 0,5 dl av oljan från de soltorkade tomaterna en panna med höga kanter eller wok.
  8. Skala och pressa vitlöken samt tillsätt den.
  9. Hacka soltorkade tomater och tillsätt dem.
  10. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes.
  11. Låt champinjonerna puttra ca 10 minuter. De släpper då vätska och koka in sig själva.
  12. Hacka örterna och tillsätt dem.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Skär ev. kycklingen i halvor med ett snett snitt. Servera med champinjonerna och önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer