Kycklingfile med champinjoner

Ugnsstekt kycklingbröst med örter serverade med champinjonröra med tomat, vitlök och örter.
Gott till är klyftpotatis, råris, pasta som tagliatelle eller bara bröd.
Förbered önskade tillbehör som tar lite tid ex. klyftpotatis eller råris. Vill du ha klyftpotatis till så börja med den i ugnen på 225 grader i lite matolja i ca 25 minuter. Du kan eftersteka kycklingen samtidigt men kolla innertemperaturen 72 grader med en stektermometer.
Vill du ha lite mer sås till så kan du tillsätt 2 dl grädde eller creme fraiche till champinjonerna eller servera med en skål crème fraiche eller matyoghurt att toppa med. Vidare kan man ha sallad till ex. valfri grönsallad på påse.
Godast är svenska majskycklingbröstfiléer. Finns frysta - tina dem då i övertäckta i kylskåp över natten. Eller köp färska. Räkna 4 kycklingfiléer till 4 portioner.
Istället för färska örter kan du ta några krm torkade.

4 portioner kycklingfile med champinjoner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 kvistar timjan
  • Champinjoner: 350 gram små skogschampinjoner
  • 12 soltorkade tomater i olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl grovt hackade färska örter som persilja, basilika och oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Grovhacka örterna.
  3. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör. Salta och peppra dem.
  4. Toppa dem med grovhackad örter. Har du stekt i en ugnsfast stekpanna så sätt in den i ugnen. Annars lägg över kycklingen i en ugnsfast form.
  5. Efterstek kycklingen i ugnen i 15 minuter. Innertemperaturen ska vara 72 grader. Eller se så att köttsaften är helt klar.
  6. Laga under tiden champinjonerna: rensa och skölj svampen.
  7. Fräs svampen några minuter i 0,5 dl av oljan från de soltorkade tomaterna en panna med höga kanter eller wok.
  8. Skala och pressa vitlöken samt tillsätt den.
  9. Hacka soltorkade tomater och tillsätt dem.
  10. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes.
  11. Låt champinjonerna puttra ca 10 minuter. De släpper då vätska och koka in sig själva.
  12. Hacka örterna och tillsätt dem.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Skär ev. kycklingen i halvor med ett snett snitt. Servera med champinjonerna och önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer