Kycklingcurry

Kycklingcurry med råris, matyoghurt och avokadosallad. En god och enkel curry med kycklingfilé.
Du kan byta ut kycklingfilé mot annat kycklingkött, fläskfilé eller quornfilé. Istället för råris kan du ta basmatiris, kokt vete, quinoa eller pasta.
Justera hettan med currypastan och sambal oelek så ta lite i taget och smaka av.
Kycklingcurryn blir godare efter en natt i kylen.

4 portioner kycklingcurry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 msk matolja
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 gram kycklingfiléer
  • 2 tsk currypulver
  • 1 tsk garam masala curry (valfritt)
  • 1 tsk sambal oelek chili
  • 1,5 tsk röd currypasta
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 buljongtärning grönska
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • Avokadosallad: 2 morötter
  • 1 avokado
  • 1 tomat
  • 0,5 zucchini
  • 30 gram ruccola
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk god olivolja
  • 2 msk god vinäger
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 4 port kokt råris eller basmatiris
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka råriset enligt paket då det tar 30-40 minuter.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och lägg i en kastrull.
  3. Tillsätt smör och olja.
  4. Skär kyckling i grova tärningar.
  5. Skala äpplet och riv äpplet grovt in till kärnhuset. Lägg i grytan.
  6. Fräs löken, vitlök och äpple i några minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt kycklingbitar, curry, garam masala, sambal oelek, currypasta (ta bara lite först då det är starkt och smaka sedan av mot slutet med ev. lite mer om du vill ha starkare curry) och fräs några minuter till under omrörning.
  8. Pudra över vetemjöl och rör ut det.
  9. Tillsätt vitt vin, vatten och grädde.
  10. Låt kycklingcurryn småkoka på medelvärme gärna med lock i ca 20 minuter.
  11. Smaka av kycklingcurryn med salt och ev. mer chili. Du kan också ha i någon msk mango chutney för lite sötma.
  12. Servera kycklingcurryn med ris, matyoghurt samt mango chutney att klicka på curryn. Samt förslagsvis avokadosalladen till.
  13. Avokadosallad: Skala och riv morötter fin. Skölj zucchini och riv den grovt. Skölj tomat och tärna den. Dela avokadon och ta ur kärnan samt gröp ur avokadon med en sked. Skölj ruccola och bladpersilja. Blanda allt med olivolja, vinäger och salt i en skål eller på ett fat och servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer